‘Sigurno mjesto’: Film koji otvara ZFF emotivna je drama koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Obiteljska drama splitskog redatelja Jurja Lerotića prvi je hrvatski film koji otvara Zagreb Film Festival. Jubilarno izdanje zagrebačkog festivala time je stavilo velika očekivanja pred Sigurno mjesto. Očekivanja koja film bez problema ispunjava.

Prije dvanaest godina redatelj Juraj Lerotić oduševio je publiku na Zagreb Film Festivalu filmom Onda vidim Tanju. Uz nagradu Kockice za najbolji kratkometražni domaći film, splitski redatelj dobio je još nešto veće – iščekivanje publike što će napraviti sljedeće.

Golema očekivanja

A na sljedeće autorovo djelo trebalo je čekati cijelo desetljeće.

Lerotićev dugometražni igrani debi Sigurno mjesto odmah odgovara na dva pitanja. Zašto ga nije bilo toliko dugo, ali i može li ispuniti golema očekivanja koja je pred njega stavila publika. Odgovor na drugo pitanje je jednostavnije. Sigurno mjesto je zreli, promišljeni film, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Odgovor na prvo pitanje je kompliciranije, a dio njega nalazi se i u samoj filmskoj priči. Sigurno mjesto je, naime, obiteljska drama u čijem je središtu tragični događaj – iznenadni pokušaj suicida jednoga člana. Događaj potakne niz drugih emocija, od straha i ljutnje do brige i ljubavi, a inspiriran je osobnim iskustvom redatelja.

     Iako bi sva umjetnost trebala nastajati iz osobnog iskustva, stvaranje filma prema događaju iz života vlastite obitelji, dvosjekli je mač. Jednostavno, kada ste usred oluje, ponekad je nemoguće dovoljno se distancirati kako bi realno sagledali situaciju.

     Obiteljski odnosi

     Da bi se to moglo dogoditi dala je naslutiti redateljeva odluka da, bez prethodnog velikog glumačkog iskustva, preuzme glavnu ulogu u Sigurnom mjestu. Izuzetno je teško glumiti i režirati istovremeno. Mali je broj redatelja koji je uspio pomiriti te dvije funkcije. Posebno je teško kada ste debitant s ograničenim budžetom, baš kao što je to Juraj Lerotić sa Sigurnim mjestom.

     No, ne samo da je Lerotić uspio oba posla odraditi respektabilno, već se sjajno uklopio u glumački trojac, koji uz njega čine Snježana Sinovčić i Goran Marković. Sinovčić glumi njegovu majku, Marković brata, a kroz niz sitnih detalja njihova interakcija odražava svu kompleksnost obiteljskih odnosa.

     Sigurno mjesto nije film koji možete gledati ovlaš. Jednim okom na ekranu, a drugim na mobitelu dok se dopisujete s prijateljima. Sigurno mjesto je drama koja traži i zaslužuje vašu pozornost, a uloženo vraća višestruko kroz emotivnu obiteljsku priču.

     Potvrda za to već je niz nagrada na stranim festivalima. U Locarnu je Sigurno mjesto osvojilo nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i najbolji debitantski dugometražni film. U Sarajevu je, pak, nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji film i glumca (Lerotić). Na Zagreb Film Festivalu glavna nagrada ipak će biti reakcija publike, koja je strpljivo čekala na novi film redatelja kojeg je davno upoznala i zavoljela.

     O autoru

     O autoru