Počinje četvrti DA2, festival koji slavi snagu umjetnosti i stvaralaštva

DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival prvi je međunarodni natjecateljski festival u regiji koji objedinjuje filmove o dizajnu, arhitekturi i umjetnosti. Četvrto izdanje festivala koji slavi ljepotu i snagu nadahnuća umjetnosti i stvaralaštva bit će održano u zagrebačkoj Uraniji od 25. do 29. listopada.

DA2 Festival

Od 25. do 29.listopada u zagrebačkoj Uraniji moći će se pogledati čak devet ekskluzivnih i premijernih projekcija filmova na temu dizajna, arhitekture, zanata, umjetnika i umjetnosti.  DA2 Festival ujedno je i platforma koja objedinjuje umjetničke svjetove i stvara zajednički prostor kreativnog djelovanja. Filmovi će se moći gledati i online diljem Hrvatske od 26. listopada do 6. studenog.

Program čine filmovi koji se bave prostorom, vremenom i ljudima

Na programu su filmovi koji zaslužuju posebnu pažnju, oni kojima je cilj da stignu do svoje publike.

“Začudo, gledanje velikog broja filmova nije uvijek lako.  U svakom od odabranih filmova možete prepoznati raznolike kulturne izričaje, jer se bave prostorom, vremenom i ljudima. Mnogi od njih meni su još jednom potvrdili svu ljepotu i snagu nadahnuća umjetnosti i stvaralaštva”, otkrila je festivalska selektorica Tina Hajon.

Fotografija iz filma The Lost Leonardo

Dokumentarac koji preispituje autentičnost djela Leonarda da Vincia

Iz programa svakako treba izdvojiti dokumentarac o Leonardu da Vinciju, koji preispituje autentičnost njegovog djela i beskrupuloznost tržišta umjetnina. Malo političke intrige, pak, donosi dinamični film o gradnji pariške opere Bastille. Film Važno je zvati se arhitektom otkriva viziju budućnosti i važnosti djelovanja arhitekata u svijetu, a na putovanje svijetom publiku će odvesti dokumentarni film Majstorica boje i oblika o nesvakidašnjem životu čuvene finske dizajnerice Maije Isole.

Inspirirati nas mogu filmovi o vizionarima poput velikog književnika Davida Grossmana ili dizajnera i arhitekta Arnea Jacobsena, a neki će nas približiti životnoj filozofiji Richarda Leplastriera jednog od najpoznatijih svjetskih arhitekata.

Nagrada ISKRA dodjeljuje se najinspirativnijem filmu u programu

Dugometražni dokumentarni filmovi u glavnom programu natječu se za nagradu ISKRA koju međunarodni  interdisciplinarni žiri dodjeljuje onom najinspirativnijem. Članovi žirija ovogodišnjeg izdanja DA2 Film Festivala su danska redateljica Lene Borch Hensen, arhitekt, kustos i kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš i Ivan Marušić Klif koji na hrvatskoj sceni medijske umjetnosti djeluje kao jedan od istaknutih autora eksperimentalnog smjera. 

Osim filmskog  programa na festivalu nas očekuju brojni razgovori svjetskih, regionalnih i domaćih kreativaca.Više informacija o festivalu možete naći na www.da2filmfestival.com .

O autoru

O autoru