‘Turist’: Jamie Dornan u triler seriji koja oduševljava

Serija Turist obiluje neočekivanim obratima u priči ne dopuštajući gledateljima da odahnu. U glavnoj ulozi je Jamie Dornan koji je svojim odličnim nastupom oduševio i publiku i kritiku.   

Odmah na početku treba reći da serija Turist (The Tourist) nema nikakve veze s istoimenim filmom iz 2010. godine u kojoj glavne uloge tumače Johnny Depp i Angelina Jolie. Ovo je sasvim drugi ‘proizvod’, i to puno bolji.

Kreatori serije su braća Harry i Jack Williams. Godine 2014. osnovali su producentsku kuću Two Brothers Pictures te su nanizali niz uspješnih serija među kojima se najviše ističu Nestanak (The Missing, 2014-2016), Laž (Liar, 2017-2020) i Baptiste (2019-20121). Dakako, i serija Turist kreirana pod okriljem njihove producentske kuće.

Promišljeni filmski uzori

Prva sezona ove serije premijerno je prikazana u ožujku 2022. godine a druga sezona u veljači ove godine. Obje sezone dostupne su preko streaming platforme HBO Max i sadrže po 6 gotovo jednosatnih epizoda.

Prva sezona radnjom se odigrava u Australiji. Jamie Dornan je Elliot kojeg progoni kamion i pokušava ga izgurati s ceste. Isprva ga izbjegne ali kamion ga sustigne, zaleti se u njega te ga izbaci s ceste. Kasnije se Elliot budi, živ i ozlijeđen, u bolnici ali ima gubitak pamćenja i nema pojma tko je. ‘Čovjek bez imena’ i sjećanja pokušava otkriti tko je. Na tom putu pomaže mu policajka Helen Chambers (Danielle Macdonald) koja se u njega zaljubljuje.

Ovu prvu sezonu Turista neki su opisivali kao ‘Memento na australski način’ a drugi kao uspješan miks filma Memento (2000), popularne serije Fargo (2014-2024) uz dodatak filmova Quentina Tarantina i braće Coen. Niti jedni niti drugi nisu nimalo pogriješili.  

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Uz sve treba napomenuti da se braća Williams izvrsno i promišljeno poigravaju i sa filmskim naslovima poput Duela (Duel, 1971.), Živ zakopan (Buried, 2011.) a ima tu i pomalo slavnog Krokodila Dundeeja (Crocodile Dundee, 1986.). Još u sve treba ubaciti i malo Hitchcocka i špageti-vesterna . Sagledavajući sve, sasvim je jasno da su braća Williams iznimno filmski načitana.

     Druga sezona radnjom je smještena u Irsku. Elliot i njegova sada djevojka Helen putuju u Irsku u potrazi za odgovorima o Elliotovu identitetu. No, umjesto toga, prisiljeni su suočiti se s opasnim posljedicama koje su rezultat Elliotovih postupanja iz prošlosti.

     Druga sezona zadržala je svoj jedinstveni ton, i dalje promišljeno miješajući žanrove poput horora i komedije. Braća Williams u ovoj sezonu i dalje su pod utjecajem braće Coen ali sada uz dodatak filmova Davida Lyncha. Svemu treba dodati i slavne horore Slagalica strave (Saw, 2004) i Psiho (Psycho, 1960.).

     Odlični Jamie Dornan

     Karakteristika ovog triler serijala je obilan crni humor koji dodatno nadopunjuje njenu kvalitetu. Svemu treba pridodati i brzi tempo (u većini epizoda obje sezone) te neočekivane obrate. To su sve jaki aduti koji gledatelju ne dopuštaju da predahne.

     No, vjerojatno najveći adut ove serije je Jamie Dornan u glavnoj ulozi (filmska trilogija Pedeset nijansi sive/Fifty Shades of Grey), Belfast, 2021., TV serija Pad/The Fall, 2013).  On naprosto blista, pokazujući svestranu glumu i dinamične emocije uz kolegicu Danielle Macdonald (Francuski izlaz/French Exit,2020., Bird Box, 2018.).

     Turist je serija koju nikako ne bi smjeli propustiti jer pruža odličnu i obilatu dozu zabave.

     O autoru

     O autoru