‘Bezgrešna’: Sydney Sweeney u krvavom hororu

Izoliranost od vanjskog svijeta, neobjašnjive smrti u samostanu, prijeteća atmosfera i mlada žena koja je na meti svih prisutnih savršena je kombinacija za napeti horor.

Cecilia, žena s dubokom vjerom, započinje novo poglavlje u svom životu kad je s velikim entuzijazmom dočekana u predivnom talijanskom slavnom samostanu. Na prvi pogled, samostan izgleda kao oaza spokoja, a Cecilia je sretna što može doprinijeti zajednici koja ju je srdačno prihvatila. Međutim, njen san o mirnom životu brzo se pretvara u noćnu moru dok otkriva užasne tajne unutar samostanskih zidina.

Religijski horor kao jedan od najstrašnijih žanrova

Neki od najjezivijih horor filmova ikad snimljenih uzimaju vjeru i religiju kao sredstvo za stvaranje noćnih mora kao što su to učinili Istjerivač đavola (The Exorcist, 1973.) ili Pretkazanje (The Omen, 1976.). Postoji neka uznemirujuća privlačnost kod filmova ovog podžanra, ta činjenica da nešto što bi trebalo dati nekakvu sigurnost ili utočište za sve pokaže svoje drugo lice te postane nezamislivi užas.

Bezgrešna
Kadar iz filma ‘Bezgrešna’ (Foto: Fifty-Fifty Films)

Poimanje dobra i zla u religijskom horor filmu je veoma nategnuto jer granice između tog dvoje nestaju i više se ne zna kome i čemu vjerovati. Božji dar ili vražja smicalica? Pobožni vjernik ili sluga u službi zla? Upravo takvu viziju pruža novi horor Bezgrešna (Immaculate) od čijeg terora nema bijega.

Bezgrešno začeće ili nešto drugo?

U filmu, Cecilia je samim čudom preživjela nakon što je imala nesreću na smrznutom jezeru i počne vjerovati kako ju je Bog spasio s razlogom, te posvećuje život vjeri. Zbog svoje posvećenosti crkvi i Bogu, pozvana je u samostan u Italiju kako bi se brinula o časnim sestrama na samrti. Nakon prvotnog oduševljenja svojim dolaskom, Cecilia koja je i sama postala časnom sestrom, počinje uviđati da stvari ondje nisu onakve kakvim se čine.
Otkriva da je trudna mada nikad u životu nije bila s muškarcem, a iz samostana joj je zabranjeno otići. Cecilia postaje zarobljenik vlastitog tijela i zidina samostana, a sve to dok se unutar njih odvijaju mračne stvari. Je li njena trudnoća božji dar ili kletva, i ima li On uopće svoje prste u tome ili netko drugi? Ono što slijedi šokirat će sve.

Bezgrešna
Kadar iz filma ‘Bezgrešna’ (Foto: Fifty-Fifty Films)

Klimaks filma koji šokira sve gledatelje

Bezgrešna je film koji Italijom kao mjestom radnje i atmosferom podsjeća na ranije filmove legendarnog Daria Argenta, talijanskog redatelja poznatog po svojim giallo hororima te bi se ovaj film mogao do jedne mjere usporediti sa Suspiriom (1977.). Od gotovo idiličnog života u skladnoj zajednici, samostan se za glavnu junakinju pretvara u mjesto iz kojeg je nemoguće pobjeći, dok ono što se događa iza njegovih vrata još dodatno daje osjećaj paranoje i bezizlazne situacije.

Već nakon ovogodišnje premijere filma na SXSW festivalu, Bezgrešna slovi za jedno krvavo, ekstremno filmsko ostvarenje koje je svojim klimaksom šokiralo svu publiku. Potpuno neočekivan i brutalan završetak je ono što svi kritičari i gledatelji naglašavaju, ali i upozoravaju na uznemirujuće scene. To upozorenje za ljubitelje horor žanra samo je još jedan razlog više za pogledati film.

Bezgrešna
Kadar iz filma ‘Bezgrešna’ (Foto: Fifty-Fifty Films)

Glumci, redatelj i scenarist

Sydney Sweeney, glumica najpoznatija po ulogama Cassie u seriji Euforija (Euphoria, 2019.) i Bee u romantičnoj komediji Samo ne ti (Anyone But You, 2023.), još je 2014. godine išla na audiciju za ulogu sestre Cecilie u filmu. Scenarij umjesto da krene u produkciju, zapeo je u limbu gdje je stajao godinama sve dok se Sydney Sweeney nije proslavila u Euforiji. Tada je kupila prava na scenarij te pronašla redatelja koji će ga pretvoriti u film. Osim što je u glavnoj ulozi, Sweeney producira film putem vlastite produkcijske kuće.

Redatelj horora Bezgrešna je Michael Mohan s kojim je Sweeney već surađivala budući da je režirao seriju Everything Sucks! (2018.) i triler Voajeri (The Voyeurs, 2021.) gdje je ona glumila. Za scenarista Andrewa Lobela Bezgrešna je prvi dugometražni film, no iza sebe ima već kratke filmove i seriju Mysteries Unknown (2021.).

Osim Sydney Sweeney, u filmu još glume Simona Tabasco, Álvaro Morte, Benedetta Porcaroli, Giorgio Colangeli, Dora Romano, i Giulia Heathfield Di Renzi.

U kinima od 25.04.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Sydney Sweeney, Simona Tabasco, Álvaro Morte, Benedetta Porcaroli, Giorgio Colangeli, Dora Romano, Giulia Heathfield Di Renzi
     REŽIJA: Michael Mohan
     SCENARIJ: Andrew Lobel
     PRODUCENTI: Sydney Sweeney, David Bernad, Jonathan Davino, Michael Heimler, Riccardo Neri, Teddy Schwarzman
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Christopher Casanova, John Friedberg, Will Greenfield
     ŽANR: horor

     O autoru

     O autoru