Katie Holmes: ‘Dawson’s Creek’ je bio vremenska kapsula, nema ga smisla oživljavati

Seriju u kojoj je glumila Joey Potter i učinila ju poznatom, treba pustiti u vremenu u kojem je nastala – mišljenje je to Katie Holmes koju su novinari u Cannesu pitali o oživljavanju popularne tinejdžerske serije.

Nešto novo, nešto staro – tako bismo mogli okarakterizirati teme razgovora koji se ovih dana vode u Cannesu. Američka glumica i redateljica Katie Holmes razgovarala je o „nečem starom“ te zaključila da nema smislila napraviti ga „novim“. Naime, novinari su glumicu pitali ono o čemu se već puno puta govorilo – „oživljavanju“ popularne tinejdžerske serije koja ju je i učinila poznatom, Dawson’s Creeka.

Ona smatra da da se serija ne bi dobro uklopila u današnje vrijeme, odnosno da bezbrižnosti prikazane u seriji danas jednostavno – nema.

Riječ je o tinejdžerskoj dramskoj televizijskoj seriji koja je prikazivana od 1998. do 2003. godine, a govorila je o životima blisko povezane skupine prijatelja u izmišljenom gradu Capesideu u Massachusettsu, počevši od srednje škole i nastavljajući se u studentskom razdoblju.

 Naslovni lik, Dawsona Leeryja, glumio je James Van Der Beek, njegovu najbolju prijateljicu i „glas razuma“ Joey Potter, Katie Holmes. Uz njih mladu glumačku postavu popularne serije činili su Joshua Jackson i Michelle Williams.

Neko drugo vrijeme

„Tijekom godina puno se puta razmišljalo o aktualiziranju predstave. Svima nam je snimanje serije bilo predivno iskustvo koje bismo željeli ponoviti, no serija je bila – vremenska kapsula. Smatram da bi njezino postavljanje u današnje vrijeme učinilo više štete nego koristi. Vrijeme prikazano u seriji je ono neposredno prije negoli su svi imali mobitele, društvene mreže i sve ono što tinejdžeri danas imaju tako da je među likovima postajala doza bezbrižnosti i mislim da je upravo to ono što se ljudima svidjelo u seriji. Nisam sigurna kako bi to izgledalo da postavimo u današnje okvire.

Bilo je mnogo rasprava tijekom godina. Svima nam se svidjelo to iskustvo. Postoji zaštita koja dolazi uz raspravu. Predstava je bila vremenska kapsula. Staviti ga u današnji svijet moglo bi ga malo ocrniti. Bilo je to neposredno prije nego što su svi imali telefone i društvene medije i sve to, tako da je među likovima postojala nevinost koja je bila jedna od stvari za koje mislim da su se ljudima svidjele u seriji. Nisam sigurna kako bi serija izgledala da ju stavimo u današnje okvire“, rekla je Holmes.

Serija je u svoje vrijeme bila dosta kontraverzna. Naime, od samog početka, jedan je od glavnih likova – Pacey Witter (Joshua Jackson) bio u romantičnoj vezi s učiteljicom što je izazvalo burne reakcije roditelja i televizijskih kritičara. A glasne pohvala, ali i kritike, serija je dobivala tijekom svih šest sezona. Poklonici serije isticali su njezinu hrabrost da progovara o temama kao što su smrt, homoseksualnost i problemi mentalnog zdravlja.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Godine 2021. nagađanja o oživljavanju serije započela je Mary Margaret Humes koja je u seriji glumila Dawsonovu majku Gail kada je rekla da je o tome razgovarala s Katie Holmes i Jamesom Van Der Beekom.

     Od Joey do redateljice

     Holmes je Joey Potter glumila tijekom svih šest sezona serije te nakon njezinog završetka nastavila graditi glumačku karijeru u filmovima, između ostalih i u Praznici s April (Pieces of April, 2003.), Batman: Početak (Batman Begins, 2005.), Hvala što pušite (Thank You for Smoking, 2005.), Gospođica osvetnica (Miss Meadows, 2014.), Dragi diktatore (Dear Dictator, 2017.), Koda (Coda, 2019.), ali i serijama Kennedyjevi (The Kennedys, 2011.) i Ray Donovan (2013.).

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Redateljski debi Holmes je imala 2016. godine s filmom All We Had, a u redateljski stolac sjela i 2022. za film Alone Together, a u oba se filma pojavila i kao glumica. Njezin posljednji projekt, Rare Objects, u američkim je kinima premijerno prikazan prošlog mjeseca. Riječ je o adaptaciji romana Kathleen Tessaro i prikazuje nastojanja žrtve silovanja da izliječi traume iz prošlosti. U filmu glume Purva Bedi, Candy Buckley i Alan Cumming. Holmes se pojavila i u ovom filmu, no najavila je da će njezin sljedeći redateljski projekt biti samo – redateljski.

         O autoru

         O autoru