Nicole Kidman u odabranom društvu AFI laureata

Australska glumica Nicole Kidman ovogodišnja je dobitnica AFI Life Achievement Awarda, a na svečanoj dodjeli nagrade, najavljenoj za 27. travnja, podršku će joj dati Meryl Streep, Morgan Freeman, Naomi Watts i Reese Witherspoon.

Nicole Kidman ovogodišnja je dobitnica AFI nagrade za životno djelo koja će joj biti uručena u subotu, 27. travnja ove godine, u  Dolby Theatreu. Riječ je o jednom od najvažnijih filmskih priznanja što ih dodjeljuje Američki filmski institut (AFI) i to osobama čiji je rad u filmskoj industriji imao značajan utjecaj na kulturu u SAD-u.

Utjecaj glumačkih izvedbi ove australske glumice puno je širi od SAD-a pa je o opravdanosti nagrađivanja Kidman suvišno govoriti.

Ipak, podsjetimo da je ona jedna od najsvestranijih glumica današnjice koja je svoj glumački put započela još kao tinejdžerica. Naime, filmski debi imala je kao 16-godišnjakinja u australskoj božićnoj drami Bush Christmas (1983.), a međunarodnu slavu postigla je ulogama u filmovima Dani groma (Days of Thunder, 1990.) i Daleki horizonti (Far and Away, 1992.) u kojima je glumila uz Toma Cruisea.

Prekretnicu u njezinoj karijeru donijela glavna ženska uloga u filmu Žena za koju se umire (To Die For, 1995.), za koju je osvojila svoj prvi Zlatni globus, a ostalih pet zaslužila je glumom u filmovima Moulin Rouge! (2001.), Sati (The Hours, 2002.) i Lucy i Desi (Being the Ricardos, 2021.), dok je dva Globusa (za najbolju glumicu i, kao producentica, za najbolju seriju) dobila 2018, za Male laži (Big Little Lies, 2017. – danas).

Oscara je pak dobila za ulogu u psihološkoj drami Sati, redatelja Stephena Daldryja, u kojoj je glumila uz Meryl Streep i Julianne Moore.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Na filmu od tinejdžerskih dana

     Od njezinog filmskog debija, danas 56-godišnja glumica se gotovo svake godine pojavi u (barem) jednom naslovu, a veliki trag ostavila je i televizijskim ulogama u serijama. Osim spomenutih Malih laži, Nicol Kidman glumi i producira i seriju Nine Perfect Strangers (2021. – danas), a tek nam predstoji vidjeti je u Netflixovoj seriji The Perfect Couple u kojoj glumačku postavu čine i Dakota Fanning, Liev Schreiber te Eve Hewson, ali i seriji The Last Anniversary.

     Za obje serije tek se očekuje datum objavljivanja, no kad su filmovi u pitanju, poznato je da ćemo je do kraja ove godine čuti u animiranom filmu Spellbound te vidjeti u romantičnoj komediji A Family Affair u kojoj glumi sa Zacom Efronom i Joey King. Trenutačno je u postprodukciji i erotski triler Babygirl, u kojem glumi s Harrisom Dickinsonom, Antonijem Banderasom, Sophie Wilde i Jeanom Renom, a čiji datum objave još nije poznat.

     Osim kao glumica, Nicole Kidman je poznata i kao humanitarka. Naime, ona je ambasadorica dobre volje UNICEF-a i UN-ove agencije za žene, gdje se aktivno bori za prava žena i djece širom svijeta.

     AFI Life Achievement Award predstavlja krunu njezine impresivne glumačke karijere koja, ako je suditi prema televizijskim i filmskim projektima, ne posustaje, a na svečanoj dodjeli nagrada, kako je i uobičajeno, imat će podršku svojih slavnih kolega.

     Naime, svaka ceremonija dodjele AFI Life Achievement Award je i prilika za okupljanje brojnih zvijezda i filmaša koji svojim prisustvom odaju počast laureatu, a poznato je da će to ove godine učiniti Meryl Streep (koja je sama isto priznanje dobila 2004.) te Morgan Freeman, Naomi Watts i Reese Witherspoon.

     Slavni prijatelji

     Streep i Witherspoon zajedno s Kidman glume u seriji Male laži u čijem producentskom timu Nicol Kidman surađuje s Reese Witherspoon.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Naomi Watts je pak dugogodišnja prijateljica ovogodišnje laureatkinje. Njih su dvije glumile u filmu Flert (Flirting, 1991.), a s Freemanom je Kidman surađivala u Paramountovoj seriji Special Ops: Lioness (2023. – danas).

         “Nicole Kidman utjelovljuje glamur i romantiku holivudske prošlosti, ali ona je i spremna riskirati pa je svaka izvedba nešto novo i snažno”, rekao je predsjednik i izvršni direktor AFI-ja Bob Gazzale.

         Kao dobitnica AFI Life Achievement Awarda, Nicol Kidman će u ući u odabrano društvo dobitnika ovog priznanja među kojima su i Bette Davis, Alfred Hitchcock, Kirk Douglas, Elizabeth Taylor, Martin Scorsese, Steven Spielberg, Harrison Ford, Barbra Streisand, Tom Hanks, Meryl Streep, Al Pacino, Morgan Freeman, Jane Fonda, Steve Martin, Diane Keaton, George Clooney, Denzel Washington te Julie Andrews.

         O autoru

         O autoru