Angelina Jolie sve rjeđe glumi i za to ima dobar razlog  

Oskarovka se posvetila ulogama iza kamere te trenutačno radi na svom šestom redateljskom projektu, filmu Without Blood u kojem glavnu ulogu tumači Salma Hayek.

Angelinu Jolie u filmu smo zadnji put vidjeli prije dvije godine kad se u ulozi Thene pojavila u Marvelovoj priči o besmrtnim superherojima, Vječnici (Eternals, 2021.). No, glumica u proteklih dvije godine nije odmarala, naprotiv.

Dobitnica tri Zlatna globusa i Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu Prekinuta mladost (Girl, Interrupted, 1999.), glumački debi imala je već kao 7-godišnjakinja (u komediji Lookin’ To Get Out, 1982.), a na holivudskom je nebu zasjala zahvaljujući SF akciji Kiborg 2 (Cyborg 2, 1993.). Od tada neumorno snima te se okušala u svim žanrovima, a u njezinoj filmografiji posebno se ističu naslovi Zamjena (Changeling, 2008.), kriminalistička drama redatelja, scenarista i producenta Clinta Eastwooda, zatim biografska drama Gia (1998.) koja govori o životu i vremenu jednog od prvih supermodela, Gije Carangi, naravno, Gospodin i gospođa Smith (Mr. & Mrs. Smith, 2005.) nakon kojega je postala gospođa Pitt, ali i filmovi Gospodarica zla (Maleficent, 2014.), Kontrolori leta (Pushing Tin, 1999.), Hakeri (Hackers, 1995.), saga Tomb Raider i brojni drugi.

No, otkako je kao Thena službeno zakoračila u Marvelov filmski svijet filmom redateljice Chloé Zhao Viječnici, 48-godišnja glumica nije sudjelovala u niti jednom filmskom projektom, zna se tek da ćemo ju sljedeće godine čuti u animiranom filmom Kung Fu Panda 4.

Moda i režija

Zapravo već nekoliko godina i prije Viječnika, glumicu smo prestali viđati u onolikom broju filmova na koji smo navikli.

Zašto je tomu tako, Jolie je objasnila u razgovoru za “Vouge”.

“Pitam se znam li uopće koji je moj stil jer i u 48. godini života još uvijek ne znak tko sam uistinu ja. Rekla bih da sam ‘u tranziciji’. Pomalo sam potištena ovih dana. Iza mene je desetljeće koje nisam željela proživjeti, a koje je uključivalo puno liječenja. Mislim da je projekt ‘Atelier Jolie’ imao terapeutski učinak za mene”, rekla je Jolie koja je prije nekoliko mjeseci u New Yorku pokrenula spomenuti projekt i to s ciljem promicanja rada lokalnih dizajnera i kreiranja ekološki osviještenih kolekcija. Kako je istaknula, nije joj cilj postati slavnom dizajnericom, nego izgraditi modnu kuću koja će drugim ljudima pružiti priliku da to postanu.

Angelinu Jolie posljednji put smo na ekranu imali prilike vidjeti u ‘Vječnicima’ (Foto: Marvel Studios)

No, nije samo modna kuća nadomjestila vrijeme koje je Angelina Jolie prije provodila ispred kamera. Naime, od 2005. ona sve više vremena provodi i iza kamere, preuzimajući uloge producentice, scenaristice i redateljice. Tako je 2007. režirala dokumentarni film A Place in Time, a 2011. režirala je, napisala i producirala svoj prvi igrani film, ratnu dramu U zemlji krvi i meda (In the Land of Blood and Honey) čija se radnja odvija u Bosni.

Ratna tematika

Nakon toga režirala je i producirala još jednu ratnu dramu – Neukrotiva volja (Unbroken, 2014.) – za koju su scenarij napisali braća Coen, Richard LaGravenese i William Nicholson. Slijedila je romantična drama Uz more (By the Sea, 2015.) koju je sama napisala i režirala, a s Bradom Pittom i producirala te glumila u njoj. Film je snimljen u Gozu na Malti tijekom njihovog medenog mjeseca.  

Posljednji njezin redateljski projekt bilo je film Prvo su mi ubili oca (First They Killed My Father, 2017.), biografski povijesni triler na kambodžansko-američkom jeziku snimljen prema scenariju Jolie i aktivistice za ljudska prava Loung Ung, a temeljen na istoimenim Ungovim memoarima.

Trenutačno je pak zaokupljena režiranjem novog filma, Without Blood, temeljen na romanu višestruko nagrađivanog talijanskog pisca Alessandra Baricca. Priča se vrti oko Nine, žene koja je godinama nakon što je preživjela užasan rat još uvijek traumatizirana i odlučuje se osvetiti onima koji su je povrijedili u prošlosti. U filmu glume Salma Hayek, Demián Bichir, Juan Minujín, Ariel Perez Lima i Alfredo Herrera.

O autoru

O autoru