‘Pčelar’: Stathamovi smrtonosni ubodi

Puno akcije, a malo riječi – Pčelar nudi sve ono što obožavatelji očekuju od akcijskog filam s Jasonom Stathamom u glavnoj ulozi, ali ovdje dobivaju i malo više od toga.

Jason Statham posljednjih godina definitivno se nametnuo kao akcijska zvijezda broj jedan. Vjerno se drži akcijskog žanra, a broj obožavatelja i popularnost drži na visokoj razini.

Ovoga puta je u filmu Pčelar udružio snage s iskusnim redateljem Davidom Ayerom (Suicide Squad, Fury, Sabotaža/Sabotage, Kraljevi kvarta/Street Kings, Posljednja patrola/End of Watch) i scenaristom Kurtom Wimmerom (koji se iskazao kao scenarist remake filmova Afera Thomasa Crowna/The Thomas Crown Affair,Totalni opoziv/Total recall, Point Break).

Film je snimljen s budžetom od 40 milijuna, a početkom ovog mjeseca zaradio je preko 150 milijuna dolara u ukupnoj svjetskoj distribuciji tako da gore navedeni trojac može biti itekako zadovoljan obavljenim poslom. Dodatno trljaju ruke jer su sva trojica potpisana i kao producenti filma.

Pčelar na zadatku

Glavni lik filma je Adam Clay koji živi usamljeničkim životom brinući se za svoje pčele. Međutim, kada njegovoj starijoj susjedi prevarom otmu životnu ušteđevinu, a ona si zatim oduzme život stvari se naglo mijenjaju. Jer, mirni Adam je bivši pripadnik tajne elitne organizacije Pčelara koji odluči potražiti pravdu za svoju preminulu susjedu.

Tako se ponovno pretvara u ubojitu mašinu sa zadatkom da razotkrije i uništi moćnu organizaciju koja stoji iza mreže smrtonosnih prijevara kojoj su meta najranjiviji slojevi društva. Dok se bori protiv prevaranata 21. stoljeća, agenata FBI-a pa čak i vlastite zamjene u Pčelarima, Clayjeva misija evoluira u nešto veće: razotkrivanje sveprisutnog sustava korupcije koji prijeti društvu u cjelini.

Ubojiti stroj kamenog lica

Kao što je iz navedenog vidljivo, Jason Statham je ubojiti stroj kamenog lica kojem (gotovo) nitko ne promakne. Nije osobito rječit ali ima nekoliko dojmljivih rečenica pa je među njima i ona kada kaže “vjerujem da postoji dobro u Svemiru”. Nisu baš česti akcijski junaci (kojima je glavni zadatak ostavljanje spaljene zemlje iza sebe) s takvim replikama (gotovo da povjerujete da je to skrivena poruka filma). Naravno, za očekivati je da film najbolje funkcionira kada je upravo on u kadru. Tu svakako treba pohvaliti dojmljive i atraktivne scene kada u bliskoj borbi “prsa u prsa” sređuje čitave grupe svojih protivnika.

Dakako, film ima i svojih mana. Tu se prije svega izdvaja dio priče koji pokriva odnos lika Adama Claya i Verone Parker, kćeri njegove preminule susjede koja je pripadnica FBI-ja. Ulogu tumači Emmy Raver-Lampman i to poprilično neuvjerljivo pa to samo dodatno daje na težini da je to sve suvišno.

Jason Statham i Jeremy Irons u filmu ‘Pčelar’ (Foto: Amazon MGM Studios)

Najslabiji dio filma su (općenito) negativci te je dojam da su postavljeni previše karikaturalno pa su samim time i podosta neuvjerljivi. Ipak, komično je da svog protivnika Pčelara ne shvaćaju ozbiljno pa ga (svako malo) opisuju “pa on je samo pčelar”. Za one bolje poznavatelje filma ta rečenica daje prizvuk onoj koja vodi do nekadašnje velike akcijske zvijezde Stevena Seagala i njegovog hita Pod opsadom/Under Siege (1992). Ima još nekoliko takvih slučajeva pa ovo scenarističko poigravanje sa starim hitovima ovog žanra djeluje simpatično i domišljato.

Nastavak slijedi?

Među ostalom glumačkom ekipom izdvaja se glumački veteran Jeremy Irons u hvalevrijednoj manjoj ulozi bivšeg direktora CIA-e, koji je (prilično ogorčeni) cinik na pogrešnoj strani pravde. U maloj, ali nelošoj ulozi pojavljuje se i glumica Minnie Driver koju svi (manje-više) pamte po filmu Dobri Will Hunting/Good Will Hunting (1997).

Generalno, uz sve svoje mane, film Pčelar u konačnici nije pretjerano loše ostvarenje. Može se reći da je riječ osvojevrsnom spoju serijala John Wick i Pravednik/The Equalizer. Namijenjen je ponajprije ljubiteljima akcijskog žanra te obožavateljima Jasona Stathama. Na najbolji način iskorišteni su (ako ne i nadopunjeni) svi njegovi talenti. Oni drugi možda se i zabave ali će ga brzo i zaboraviti. No, treba istaknuti da je publika ovaj film prihvatila sasvim solidno pa je tako na internetskom portalu IMDB zaradio sasvim solidnu ocjenu 6.4/10.

Na kraju spomenimo da film ima potpuno “otvoreni” kraj te je za očekivati da ćemo u bliskoj budućnosti još koji put na velikom platnu susresti ubojitog pčelara Adama Claya. To za Jasona Stathama zasigurno neće biti neki problem jer je vrijedan – da parafraziramo film – kao pčelica pa mu je ovo ukupno peti(!) film u kojem ga gledamo u samo godinu dana. 

O autoru

O autoru