‘Godzilla x Kong: Novo carstvo’: Blockbuster impresivnih vizualnih efekata

Dva titana, Godzilla i Kong, ponovno udružuju snage kako bi savladali novog i opakog neprijatelja. Ako ste ljubitelj blockbuster filmova s pregršt akcije i efekata, bez obzira na manjkavosti u scenariju, ovo je pravi film za vas.

King Kong i Godzilla su definitivno dva najpoznatija filmska titana. Prvi se pojavio 1933. a drugi 1954. godine na filmskom platnu. Odmah su, svaki na svoj način, osvojili svijet. Godina 2021. desio se sudar titana koji poharao kino blagajne. Suprotstavljeni jedan drugom dobro su se poštemali u filmu Godzilla protiv Konga (Godzilla vs.Kong) i uprihodovali 470 milijuna dolara (film je koštao ‘svega’ 200 milijuna).

Priča filma nastavlja se tamo gdje je stala u prethodnom filmu. Dva titana podijelila su teritorij, nakon što su uspjeli svijet spasiti od pomahnitale Mechagodzille, i žive u miru. Godzilla se tako ‘zabavlja’ među preostalim titanima na površini, dok se Kong preselio u tzv. ‘Šuplju Zemlju, svijetu skrivenom duboko ispod površine našeg. Tamo je izložen napadima drugih predatorskih vrsta i nije baš presretan.

Zašto Godzilla a ne Kong?

Uskoro misteriozni signal, koji dopire iz ‘Šuplje Zemlje’ posebno uznemiri Godzillu. Isti osjeća i djevojčica Jia (Kaylee Hottle), posljednja pripadnica izumrlog plemena Iwi i jedina osoba koja ima sposobnost komunikacije s Kongom. Njezina posvojiteljica Illene (Rebecca Hall), ‘Monarchova’ antropološka lingvistkinja, isprva sumnja u Jiaina osjetila ali ubrzo shvati da je u krivu. Jedan takav signal (impuls) uzbunio je preostale titane i ‘Monarchove’ senzore. Ubrzo e otkriva da našoj planeti prijeti strašan izazov zbog kojeg Godzilla i Kong ponovno udružuju snage.

Kada se pogleda film odmah se uočava jedna mala nelogičnost. Naime, većina radnje vrti se oko Konga pa ostaje pomalo nejasno zašto je u naslovu filma Godzilla naveden kao prvi. Apsolutni ništa u filmu ne vuče na njegovu stranu, on je tu u ulozi koju možemo nazvati ‘zovi Godzillu kad totalno zagusti’.

CGI šamaranje

Ovaj film daleko je od ‘ozbiljnog’ filma. Ovo je film koji već od svoje prve ideje nosi predznak ‘blockbuster’ pa mu tako i treba pristupiti. U njegovoj domeni nema previše filozofiranja i dubokih milsi (ako ih i ima onda su one prilično naporne). Jednostavno, ovaj film ‘košta’ (135 milijuna dolara) i kao takav tu je da ‘zaradi’ (krajem ožujka cifra je iznosila oko 203 milijuna dolara a i naša publika tome pridonosi). Sve drugo je nevažno. Na nagrade i Oscare (možda samo u tehničkim kategorijama) tu nitko i ne pomišlja.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     U skladu s tim, gledamo u skoro dva sata trajanja većinom makljažu titana na razno-raznim lokacijama (uz pripadajuću, primjerenu audio kulisu) ne mareći da li su zaštićeni spomenici kulture oko njih (npr. egipatske piramide). Jednostavnije rečeno, vizualni CGI efekti vas naprosto šamaraju – oni koji obožavaju takve filmove naprosto će uživati a onim drugima sve to će biti pomalo i zamorno iako će i oni priznati da je sve što su vidjeli većim dijelom bilo savršeno izvedeno.

     Podilaženje publici

     Redatelj filma je Adam Wingard, koji je režirao i prethodni film. Zarada koju je donio s njime je i više nego dovoljan argument da ga se zadrži na tom mjestu (s obzirom na ostvarenu zaradu ovog naslova, za očekivati je da bi mogao i treći puta zasjesti u redateljsku stolicu).

     Može se reći da je korektno odradio posao, sve u skladu za zahtjevima koji su bili stavljeni pred njega (a glavni je bio ‘zaradi s malo manjim budžetom od prethodnog filma’). Drugi dio filma puno je bolji nego prvi ali je malo neobičan. Razlog je scenaristički i može ga se nazvati podilaženjem publici.

     Kadar iz filma ‘Godzilla x Kong: Novo carstvo’ (Foto: Warner Bros.)

     Naime, on izgleda kao miks filmova Planeta majmuna (Planet of the Apes, u ovom slučaju nije bitna godina filma), Jurskog svijeta (Jurassic World, 2015.) a može se pridodati i pokoji nastavak serijala Indiana Jones. U sve to ubačen je ‘mali Kong’, vjerojatno da bude mamac za klince tijekom usmene predaje o tome kakav je film (teško da će ga netko zaboraviti spomenuti!).

     Besmislenost scenarija

     Priču filma Godzilla x Kong: Novo carstvo možemo nazvati i ispraznom i besmislenom. Vjerovali ili ne, film je lišen napetosti jer je scenaristička postavka takva da vam se sve najavljuje. Potpuno besmisleno. Drugi ‘vjerovali ili ne’ ide na činjenice da u ovom filmu Kong ide kod zubara, dobiva moćnu mehaničku šaku (koja je doslovno kopirana iz Transformers filmova), Godzilla jede radijaciju… Besmisleno svakako ali u jednu ruku i totalna novina u obradi likova. Namjera toga je, valjda, da svi iz glave izbrišemo ‘starog’ Konga i Godzillu.

     O glumačkoj ekipi nećemo previše jer ‘ljudski faktor’ je ovdje sveden na minimum. Tu su ponovno Rebecca Hall, Kaylee Hottle te Brian Tyree Henry a pridodani su im Dan Stevens (Ljepotica i zvijer/Beauty and the Beast, 2017.) , Alex Ferns (Batman/The Batman, 2022, Dani gnjeva, 2021.) i Fala Chen (Shang Chi  i legenda o Deset Prstenova/Shang Chi and the Legend of the Ten Rings, 2021.).

     Godzilla x Kong: Novo carstvo pružit će vam vrhunsku zabavu ako ste ljubitelj vizualno (i audio) gotovo savršene akcije. Sve manjkavosti filma ionako nećete primijetiti.

     O autoru

     O autoru