‘Atlas’: J. Lo u futurističkom filmu o AI i spašavanju svijeta

Svestrana Jennifer Lopez zaigrala je glavnu ulogu u SF filmu Atlas redatelja Brada Peytona. Scenarij filma je pun klišeja ali vizualno ima solidne efekte. Ovo je tipični ‘film za vikend’ koji je mogao biti i puno više od toga.

Znanstveno-fantastični film Atlas (2024.) trenutno je najgledaniji film u Hrvatskoj na platformi Netflix. Film je režirao Brad Peyton, koji je dobro poznat po blockbusterima  San Andreas (2015.) , Putovanje u središte zemlje 2: Tajanstveni otok (Journey 2: The Mysterious Island, 2012.) i Rampage: Totalni kaos (Rampage, 2018.) u kojime je Dwayne Johnsonom bio u glavnoj ulozi. Scenarij za film napisali su Leo Sardarian (TV serija StartUp, 2017.) i Aron Eli Coleite (TV serija Kronike Spiderwick/ The Spiderwick Chronicles, 2024.).

Priča ovog njegovog filma prati naslovnu junakinju Atlas Shepherd (Jennifer Lopez) kojoj je dodijeljena misija da pronađe AI robota terorista Harlana (Simu Liu) na drugom planetu. Harlan je odlučan u svojoj namjeri da uništiti čovječanstvo. On vjeruje da su ljudi kao bića nesavršeni za planetu Zemlju i da će se svejedno uništiti (kako trenutno stvari na ovoj planeti stoje, Harlan nam nije potreban da to i sami zaključimo).

Velika patnja J. Lo

Postoji i veza s prošlošću između Harlana i Atlas – dr. Val Shepherd (Lana Parrilla), majka Atlas Shepherd, kreirala je Harlana. Atlas ne vjeruje (prezire) AI i osjeća se odgovornom za Harlanove postupke. Kada ona i pukovnikom Eliasom Banksom (Sterling K. Brown), njezin pratilac na zadatku, otkriju gdje se nalazi Harlan krenu na put ‘preko svemira’ kako bi ga zaustavili. No, misija se (dakako) iskomplicira i Atlas se mora osloniti na mehaničko odijelo ARC te se pomoću uređaja sinkronizirati s AI-jem zvanim Smith (Gregory James Cohan). Ova kombinacija je njezin spas ali možda i nada da će uspjeti završiti misiju zaustavljanja Harlana prije nego što bude prekasno.

Odmah treba reći da je ovo film koji nije doživio previše pozitivnih kritika ni od publike ni od kritičara. Na webu Rotten Tomatoes film prilično loše stoji ali zato na IMDb webu bolje prolazi pa trenutno ima ocjenu 5.6/10. No, ruku na srce, film Atlas slabašan je film i ne nudi baš ništa originalno.

Njegov scenarij je prepun klišeja i izgleda doslovno kao da je napisan od strane AI. Sama ideja nije nešto novo, borba protiv AI, viđena u hrpu filmova (prisjetimo se samo serijala Terminator pa vrlo dobrog filma Kreator (The Creator, 2023.). Film je naprosto pukao, vjerojatno, pod težinom ambicija koje su si autori postavili za zadatak, da bude (možda) ‘bar djelomično’ u rangu navedenih filmova. Na kraju je ispao van ranga i odletio u neku drugu galaksiju po tom pitanju.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Druga stvar je dojam da je ovo film koji je snimljen samo da bi svestrana J. Lo bila u glavnoj ulozi. Ne bih se čudio da nije ni pročitala scenarij, da su joj ga samo prepričali pa je ona pristala na ulogu. Možda su joj pročitali samo par dijaloga u kojem ostali likovi filma hvale njezin lik. Ti dijalozi su, inače, prilično nezgrapni i puni nepotrebnog izlaganja a dojam je da je njezin lik apsolutno u centru pažnje a ne opaki Harlan koji želi opustošiti planetu Zemlju.

     Opravdano je i zaključiti da se i J. Lo pomalo razočarala filmom. Većinu filma nalazi se unutar robotskog odijela (sličnog onog iz filmova Avatar), glumeći da pati od groznih udaraca i vibracija unutar svog robotskog odijela. Ova njezina uloga po tome definitivno je zahtijevao i honorar koji po uvjetima ulazi u ‘ beneficirani radni staž’ jer njezina patnja je ‘golema’. Pogotovo jer se i redatelj u svom kadriranju itekako oslanja na njezino lice.

     ‘Film za vikend’

     Ima i onih drugih dijaloga, onih koji nude dozu humora. Taj ponuđeni humor se pretvara u tragikomediju zbog glume J. Lo. Bez ikakve sumnje, ona je već odavno pokazala da ima glumačku ‘žicu’ (sjetimo se samo filma Daleko od očiju (Out of Sight, 1998.). Ali ovo što je pružila u ovom filmu se zove ‘smiješno preglumljivanje’ (dio toga vidljiv je i kroz trailer filma). Neće se pogriješiti ako se kaže da je ta njezina gluma rezultat ‘brižnog (ne)rada’ redatelja Brada Peytona s glumcima. Oni zahtjevniji gledatelji sigurno će se tim segmentom filma uistinu zabavljati.

     Ono što vrijedi pohvaliti u filmu su njegovi vizualni efekti koji su sasvim solidni. Također, treba pridodati i scenografiju filma. To su, ujedno, i dvije jedine stavke koje su pozitivne u ovom filmu. A, moglo je bolje… Ali za to bolje trebalo se već potruditi u samom scenariju. O režiji da ne i govorimo. Premalo pametnih ideja, prespor ritam koji dodatno srozava ionako predug film (skoro 120 minuta).   

     Po svemu viđenom, film Atlas možemo prozvati ‘filmom za vikend’. A to baš i nije pohvalno za film na koji je potrošeno oko 100 milijuna dolara.

     O autoru

     O autoru