‘Dama’: Princeza u nevolji

Film Dama je bajkovita fantazija s jakim glumačkim imenima. No, u konačnici redatelj Juan Carlos Fresnadillo nije iskoristio sav potencijal priče pa je riječ tek o slabašnom filmu.

Priča filma vodi nas kroz avanturu mlade plemkinje Elodie. Kraljevstvo njezinog oca je u velikim problemima pa je jedini izlaz njezina udaja za s princa Henryja, nasljednikom kraljevstva Auree u kojem (sasvim očito) glavnu riječ vodi zla kraljica Isabelle. Elodie misli da se udaje za savršenog princa no ubrzo shvaća da od toga neće biti ništa. Biva bačena u jamu kao žrtva koja treba umiriti krvoločnog zmaja. Prvi napad zmaja preživljava te uskoro shvaća da ju nitko neće spasiti i da je u potpunosti prepuštena samoj sebi. Odlučuje se na pokušaj bijega koji je sve samo ne jednostavan.

Drugačija bajka

Film Dama (Damsel) predvodi zvjezdana glumačka ekipa na čijem čelu je sve popularnija mlada  Millie Bobby Brown (serija Stranger Things, 2016-2022.,  filmovi Enola Holmes, 2020. i 2022, Godzilla II: Kralj zvijeri/Godzilla: King of the Monsters, 2019., Godzila vs. Kong/Godzilla vs. Kong, 2021.). Uz Millie tu su ‘veteranka’ Robin Wright (serija Kuća od karata/House of Cards, 2013-2018, Wonder Woman, 2017. i dr.) u ulozi zla kraljica Isabelle, Angela Bassett (Black Panther, 2018., Black Panther: Wakanda zauvijek/Black Panher: Wakanda Forever, 2022.) te Ray Winstone (Kralj lopova/Kings of Thiefs, 2018., Black Widow, 2021).

Sam film mogao bi se okarakterizirati i bajkom (svi elementi su tu). No, ima jednu razliku koja se već u startu filma naglašava: “Postoje mnoge priče o viteštvu u kojima herojski vitez spašava damu u nevolji. Ovo nije jedna od njih”.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     I, doista, ovaj film nije jedna od tih bajki. Film redatelja Juana Carlosa Fresnadilloa (pamtimo ga po i više nego dobrom hororcu 28 tjedana kasnije/28 Weeks Later, 2007.). On otvara film vrlo obećavajuće, sa skupinom vitezova koji se spuštaju u pećinu i sukobljavaju s opakim zmajem. No, taj zmaj je tu još podosta skriven a uvodna priča ostaje zagonetna.

     Ono što slijedi je bajkovito Elodieino putovanje u bogato kraljevstvo i događaji koji slijede iz priče filma. Ono što odmah upada u oči je mala neobičnost prostora u kojem se odvija radnja filma. Naime, prikaz kraljevstva scenografski je vrlo dobro odrađen, sve je šareno i veliko. Međutim, taj dio je relativno kratak i film nas dalje vodi u crnu pećinu. Dakle, vizualno u totalnu suprotnost, iz boja u crni mrak.

     Nedostatak tenzija

     Scenografski to sve izgleda kao da se uvelike štedjelo na produkciji. Pokoji labirint, pokoja zamka u obliku ponora i oštrih stijena, neobični svjetleći kukci-žitelji pećine i uglavnom mrak u kojem se skriva opaki zmaj. Sve to asocira na neki prostor koji je već viđen, npr. u serijalu Alien filmova.

     Najveća mana filma, uz predvidljivost priče i sporu radnju,  je nedostatak uzbuđenja i napetosti. Glavna junakinja je u svojoj avanturi stavljena je pred mnoštvo izazovnih situacija. Neke od njih su i pogubne za njezin život. No, sve što redatelj uspije izazvati je tek pokušaj da se stvori neka napeta situacija. U svim tim scenama, ma koliko god da se mlada Millie Bobby Brown trudila biti uvjerljiva, sve to je prilično mlako te ostaje na razini pokušaja bez pravog efekta po gledatelja.

     Neiskorišteni potencijal

     Teško je reći u čemu je tu problem jer Fresnadillo se već potvrdio kao talentirani redatelj. U filmu koristi dosta efekata pa možda i tu leži dio problema. Sve u svemu, čini se da čitav produkcijski tim nije uspio ovladati ni mrakom kao elementom za izazivanje straha i nelagode.

     Sve u svemu, film Dama slabašan je pokušaj svojevrsnog ženskog survival – die hard filma. Velika šteta, jer u sebi sadržava potencijal za puno više od ovoga. Film je dostupan na platformi Netflix.

     O autoru

     O autoru