‘Majčinski instinkt’: Anne Hathaway i Jessica Chastain u vrtlogu majčinske ljubavi, krivnje i paranoje

Oskarovke Anne Hathaway i Jessica Chastain gledatelje će uvući u priču koja u isto vrijeme prikazuje majčinsku snagu i krhkost u napetom psihološkom trileru.

Dvije najbolje prijateljice i susjede Alice i Celine žive tradicionalnim načinom života s uspješnim muževima i sinovima iste dobi. Savršeni životni sklad iznenada je narušen nakon tragične nesreće. Pratimo Alice i Celine dok njihove obiteljske veze postupno potkopavaju krivnja i paranoja, te se razvijaju sumnje koje otkrivaju mračnu stranu majčinske ljubavi.

Granica između idiličnog i kaotičnog života jako je tanka

Što čini dobru, a što lošu majku? Može li se ijedna majka koja brine o svom djetetu pretvoriti u ono drugo ili zauvijek ostaje ista? U novom psihološkom trileru Majčinski instinkt (Mother’s Instinct) redatelj Benoît Delhomme će svojim filmom prvijencom pokazati što je sve majka spremna učiniti za svoje dijete. Radnja Majčinskog instinkta smještena je u 60-e godine prošlog stoljeća što Delhommeu nije nikakva nepoznanica jer zna kako film treba izgledati kroz objektiv radeći kao glavni snimatelj na mnogim povijesnim filmovima poput Dječak u prugastoj pidžami (The Boy in the Striped Pajamas, 2008.), Teorija svega (The Theory of Everything, 2014.), i mnogim drugim.

Majčinski instinkt
Kadar iz filma ‘Majčinski instinkt’ (Foto: Anton)

Majčinski instinkt je film oslikan svim paletama blagih boja koje daju neku ugodnu atmosferu i mogu se povezati baš uz naziv filma i onoga što on nosi, poput sveprisutnog oblika majčinske sigurnosti. Kako film malo po malo odmiče, radnja i boje postaju sve tamnije. Naravno, sve zajedno ne bi bilo niti upola toliko hipnotizirajuće i napeto bez dvije zvijezde koje nose cijeli film – Anne Hathaway i Jessice Chastain.

Što manje znate o radnji filma, tim bolje

Oskarovke Anne Hathaway i Jessica Chastain glavne su uloge u američkom remakeu belgijskog filma Duelles (2016.) koji je adaptacija romana Derrière la haine (Iza mržnje) spisateljice Barbare Abel. Ako se nije pročitala knjiga ili pogledao belgijski film, preporuka je ući u Majčinski instinkt bez previše prethodnog znanja ili čak pogledanog trailera (koji je na kraju ovog teksta) kako bi se ova priča iskusila u potpunosti. Za tako nešto najbolje će se pobrinuti dvije talentirane glumice koje će svojim izvedbama gledatelje odvući u naizgled idiličan život u predgrađu i mračne tajne koje graniče s ludilom.

Na početku filma Anne Hathaway i Jessica Chastain kao Celine i Alice najbolje su prijateljice i susjede, no nakon što jednu od njih pogodi strašna tragedija, majčinski instinkt počinje sve više prevladavati i dotadašnje prijateljstvo pretvara se u krivnju, strah i paranoju. Kao u pravom Hitchcockom filmu, jedna od njih krene tonuti u neizvjesnost onoga što se može dogoditi, te niti gledatelji ne mogu biti sigurni jesu li njeni strahovi opravdani ili je sve posljedica puta u ludilo. Je li ono što se vidi stvarno ili nečija perspektiva događaja? To pitanje i još mnogo njih držat će sve prikovane na rubu sjedala u iščekivanju onoga što se može ili hoće dogoditi.

Majčinski instinkt
Kadar iz filma ‘Majčinski instinkt’ (Foto: Anton)

Anne Hathaway i Jessica Chastain u glavnim ulogama

Anne Hathaway je karijeru započela ulogom Mije u Disneyevom filmu Princezini dnevnici (The Princess Diaries, 2001.), da bi pravu slavu stekla filmom Vrag nosi Pradu (Devil Wears Prada, 2006.). Nakon toga uslijedili su samo hitovi poput Vitez tame: Povratak (Dark Knight Rises, 2012.), Ljubav i ostale droge (Love and Other Drugs, 2010.) i Jadnici (Les Miserables, 2012.) za kojeg je dobila Oscara u kategoriji najbolje epizodne glumice.

Talent Jessice Chastain prepoznat je u filmu Drvo života (Tree of Life, 2011.) Terrencea Malicka, i od tada ne staje nizati hit filmove od kojih su najpoznatiji Zero Dark Thirty (2012.), Velika igra (Molly’s Game, 2017.), i Crimson Peak (2015.). Svog pozlaćenog kipića za najbolju glumicu osvojila je naslovnom ulogom u biografskoj drami The Eyes od Tammy Faye (2021.).

Majčinski instinkt nije prvi puta da Hathaway i Chastain glume zajedno, jer ovo im je već treća suradnja. Prva je bila u znanstveno-fantastičnoj drami/avanturi Interstellar (2010.) Christophera Nolana, a drugi put su se pojavile u James Grayevoj drami Vrijeme Armageddona (Armageddon Time, 2022.). Naspram prva dva filma, Majčinski instinkt je prvi puta da su zajedno u sceni budući da ih u ranijim filmovima nisu imale. Kako su obje glumice izrazito snažne osobnosti na velikim ekranima, njihove zajedničke scene se gledaju s divljenjem i u jednom dahu.

Majčinski instinkt
Kadar iz filma ‘Majčinski instinkt’ (Foto: Anton)

Ostali glumci i scenaristkinja

Osim što su u glavnim ulogama, Anne Hathaway i Jessica Chastain produciraju film, a uz njih dvije još glume Josh Charles, Anders Danielsen Lie, Baylen D. Bielitz, Eamon Patrick O’Connell, Alexander Blaise, i Caroline Lagerfelt.

Scenarij filma napisala je Sarah Conradt koja je prije Majčinskog instinkta radila kao scenarist epizoda antologijske horor serije 50 States of Fright (2020.). Možda se čini kao neobičan prijelaz s horora na triler, ali ta dva žanra su itekako bliska jer oba se mogu itekako poigrati s gledateljevom napetošću. Majčinski instinkt je upravo takav. Napet i uznemirujuć, još i više jer nema veze s hororom ali zbog osjećaja koji izaziva mu je potpuno ravan.

Što se krije iza svega, saznat će se ovog ožujka.

U kinima od 28.03.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Jessica Chastain, Anne Hathaway, Josh Charles, Anders Danielsen Lie, Baylen D. Bielitz, Eamon Patrick O’Connell, Alexander Blaise, Caroline Lagerfelt
     REŽIJA: Benoît Delhomme
     SCENARIJ: Sarah Conradt
     PRODUCENTI: Jacques-Henri Bronckart, Kelly Carmichael, Jessica Chastain, Anne Hathaway, Paul Nelson
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Jolian Blevins, Matthew Gledhill, Olivier Masset-Depasse, Sébastien Raybaud, John Zois
     ŽANR: drama, psihološki triler

     O autoru

     O autoru