‘Egzorcizam’: Vrag je u detaljima

Slavni Russell Crowe u filmu Egzorcizam po drugi put je ušao u ring s demonima. Pružio je sjajnu ulogu u ovom netipičnom filmu o egzorcizmu, koji se tematski više orijentira na istraživanje skrivenih demona i prošlih trauma nego na demone. Riječ je o solidnom ostvarenju, usprkos dojmu da potencijal zanimljive ideje filma nije iskorišten do kraja.

Zanimljivost filma Egzorcizam (The Exorcism, 2024.) je redatelj Joshua John Miller. Naime, on je sin glumca Jasona Millera koji je glumio lik oca Karrasa u klasiku Egzorcist (The Exorcist), koji je 1973. godine režirao William Friedkin.

Ovaj Friedkinov film postao je klasik a mnogi ga nazivaju i najstrašnijim horor filmom ikad snimljenim. Njegov efekt strave na publiku teško da je ponovio ijedan film do danas. Njegovo snimanje nije išlo baš ‘bezbolno’ za članove filmske ekipe. Tako se zna da su se konstantno pojavljivali požari na setu filma, navodno su se rekviziti pomicali sami od sebe po noći a teška rasvjeta je padala sa stropa.

Stvarni događaji kao inspiracija

Navodno su zbog toga producenti filma bili prisiljeni pozvati pravog svećenika kako bi blagoslovio kako set, tako i ekipu. No, najstrašniji događaji su tek slijedili.Naime, čak devet osoba, koji su imali neke veze s filmom, je izgubilo život. Tako je tijekom snimanja život izgubio noćni čuvar a ubrzo nakon njega umro je i tehničar zadužen za održavanje hladne komore.

Glavni glumac filma Max Von Sydow morao je prekinuti snimanje jer mu je umro brat. Isto je morala učiniti i glumica Linda Blair jer joj je umor djed. Glumac Jack McGowan preminuo je nedugo nakon što je završio sa snimanjem svoje uloge Burka Denningsa u filmu. Glumica Vasiliki Maliaros, koja je glumila majku oca Karrasa preminula je nekoliko dana nakon završetka snimanja svoje posljednje scene.

Redatelj Miller o tim događajima zasigurno je mnogo znao pa su mu poslužili kao inspiracija za ovaj njegov film. Tako priča njegovog filma prati Anthonyja Millera (Russell Crowe), glumca koji se vraća nakon burnog životnog razdoblja u kojem je postao ovisnik, žena mu je umrla a neki postupci koje je činio u privatnom životu prilično su upitni.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Njegova kći Lee Miller (Ryan Simpkins) vraća se kući nakon što je izbačena iz škole. Anthony dobiva priliku promijeniti svoju sudbinu novom ulogom u filmu The Georgetown Project, koji ima vrlo sličnu radnju kao i Egzorcist. Tu priliku dobiva nakon što (na početku filma), pod vrlo sumnjivim okolnostima, stradava glumac koji je trebao biti u glavnoj ulozi.

     Lee postaje pratnja Anthonyju na setu. No, ubrzo se Anthony nađe pod stalnim pritiskom nezadovoljnog redatelja Petera (Adam Goldberg) i počinje se mijenjati. Usporedo s tim, na setu se počinju dešavati čudne stvari.  Lee se obraća za pomoć ocu Conoru (David Hyde Pierce), koji radi kao savjetnik na filmu. Ono što slijedi nitko nije očekivao ni u svojim najgorim snovima…

     Netipični horor o egzorcizmu

     Redatelj Miller je, kao koscenarist filma s M. A. Fortinom (TV serija Queen of the South, 2016.-2021.), vidljivo ugradio u priču događaje i priče koje su pratile film Egzorcist. Glavni lik nosi prezime Miller, nesretni događaji na setu se redaju a film koji se snima u filmu nosi originalni naziv pod kojim je Egzorcist sniman.

     Millerov film nije tipični horor o egzorcizmu na koje smo navikli. Priča u prvi plan stavlja i istražuje skrivne demone i prošle traume likova. Tu je p fokusiran ponajviše na lik Anthonyja, kojeg njegovi unutrašnji demoni izjedaju više nego ikoga. Tu je i njegova kći koja pokušava pronaći način da oprosti svome ocu i odstrani osjećaj svojevrsne mržnje koju osjeća prema njemu.

     Russell Crowe i Ryan Simpkins u filmu ‘Egzorcizam’ (Foto: Miramax)

     Millerov film počinje dosta sporo i u svom prvom dijelu pomalo je i ‘isprekidan’. Drugi dio filma puno je bolji i brži te se u njemu ‘stvara’ napetost a demon Moloch ‘objavljuje’ i svoju prisutnost. Ipak, redatelj i scenarist ne uspijeva do kraja obaviti svoj posao kako treba pa sama završnica filma djeluje slabašno a ostavlja i pomalo zbunjujući kraj.

     Sjajni Russell Crowe

     Elementi horora u filmu vrlo dobro su odrađeni te jeze i nekoliko vrhunskih ‘šok scena’ ne nedostaje. Jedna od njegovih najdojmljivijih (najjezivijih) horor scena je Anthonyjev napad na vlastitu kćer. Činjenica da otac podiže ruku na svoje dijete uvijek izaziva jezu i strah kod publike. Tu je Miller jako dobro redateljski postupio te je fokus publike prebacio na lik Lee u trenucima dok biva životno ugrožena očevim ponašanjem. Između ostalog, tada opsjednuti Anthony počne vrijeđati svoju kćer, uključujući i ismijavanje njezine homoseksualnosti koju je skrivala od njega kao oca. To daje dodatnu težinu jer se ušlo vrlo duboko u intimu likova.

     Glumačkoj ekipi filma možemo uputiti samo pohvale. Prije svega, Russellu Croweu koji je sjajno odigrao ulogu lika koji na leđima ima težak teret. Njegova fizička transformacija iz ranjive u zlu i demonsku osobu izvanredna je i vrlo zastrašujuća. Ovaj njegov nastup daleko je bolji od onoga u filmu Papin egzorcist (The Pope’s Exorcist, 2023.), u kojem se prvi put ‘pozabavio’ temom egzorcizma.

     Treba spomenuti da se u sporednoj ulozi pojavljuje i Sam Worthington, zvijezda filmova Avatar. U svom nastupu je sasvim solidan ali uloga mu je mala pa minutažom ne boravi previše na ekranu.

     Sve u svemu, film Egzorcist solidan je film građen na zanimljivoj, netipičnoj ideji, za ovu vrst horora. Ostaje mali žal što sav njezin potencijal nije do kraja iskorišten.

     O autoru

     O autoru