Clint Eastwood: Glumačka i redateljska legenda danas slavi 94. rođendan

Filmska legenda Clint Eastwood danas slavi 94. rođendan, a mi mu čestitamo podsjećajući na njegova glumačka i redateljska dostignuća, ali i glazbeni doprinos filmskoj industriji te politički angažman.

Iako ga je poznatim učinila uloga Čovjeka bez imena, njegovo je ime danas dobro poznato svim generacijama filmofila. On je Clint Eastwood, filmska legenda koja, unatoč današnjem 94. rođendanu, i dalje neumorno radi. A upravo zahvaljujući dugogodišnjem radu i nevjerojatnom talentu, Eastwood je u Hollywoodu ostavio neizbrisiv trag kao glumac, redatelj i producent.

Tako ga kao Čovjeka bez imena znamo iz “dolarske trilogije” talijanskog redatelja Sergija LeoneaZa šaku dolara (Per un pugno di dollari, 1964.), Za dolar više (Per qualche dollaro in piu, 1965.) i Dobar, loš, zao (Il buono, il brutto, il cattivo, 1966.) – a poznata je i njegova uloga Prljavog Harryja, odnosno beskompromisnog policijskog inspektora iz San Francisca, Harryja Callahana. Taj je lik tumačio u kriminalističkim trilerima Prljavi Harry (Dirty Harry, 1971.) Dona Siegela, Klopka za inspektora Callahana (Magnum Force, 1973.) Teda Posta, Istjerivač pravde (The Enforcer, 1976.) Jamesa Farga, Iznenadni udar (Sudden Impact, 1983.) što je ujedno bio njegov jubilarni, deseti redateljski projekt te Kolo smrti (The Dead Pool, 1988.) Buddyja Van Horna.

Peterostruki oskarovac

Za prestižnu nagradu Oscar konkurirao je 11 puta, pozlaćenih kipića je osvojio četiri i to po dva kao redatelj i producent filmova Nepomirljivi (Unforgiven, 1992.) i Djevojka od milijun dolara (Million Dollar Baby, 2004.). Oba su filma osvojila po četiri Oscara – Nepomirljivi su Oscara za sporednu ulogu omogućili Geneu Hackmanu, a Joelu Coxu za montažu, dok je Djevojka od milijun dolara Oscare osigurala Hilary Swank (za najbolju glumicu) i Morganu Freemanu (za najbolju sporednu ulogu).

Svog petog Oscara, Eastwood je osvojio 1995., a riječ je o zapravo o počasnoj nagradi “Irving G. Thalberg” koju Akademija dodjeljuje “kreativnim producentima, čija djela dosljedno odražavaju visoku kvalitetu filmske produkcije”.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Za dramu Mistična rijeka (Mystic River, 2003.) bio je nominiran za najboljeg redatelja, a film je Oscare omogućio Seanu Pennu (za najboljeg glumca) i Timu Robbinsu (za najboljeg sporednog glumca).

     Između ostalih njegovih redateljskih projekata u kojima je mahom i sam glumio, svakako treba spomenuti i kultni klasik Gran Torino (2008.) te komercijalno njegov najuspješniji film, ratnu akciju Snajperist (American Sniper, 2014.).

     Redateljski “potpis”

     Kao zajednički nazivnik njegovih redateljskih filmova mogli bismo istaknuti jednostavnost, ekonomičnost i fokus na autentične glumačke izvedbe te upečatljive priče. Imao je ogroman žanrovski utjecaj na vesterne i kriminalističke filmove, a njegove redateljske sposobnosti (prvenstveno efikasna produkcija i realizam) donijele su mu reputaciju jednog od najvećih filmaša svih vremena.

     Tome svakako doprinosi i činjenica da je Clint Eastwood u filmu ostavio traga i kao skladatelj, tekstopisac pa i pjevač. Veliki je ljubitelj jazza i countryja, surađivao je s brojnim glazbenicima, a najznačajniji glazbeni doprinosi filmskoj industriji smatra se njegovo samostalno skladanje glazbe za film Mistična rijeka, zatim melankolične glazbene teme koje Djevojci od milijun dolara daju dodatnu emocionalnu dubinu, ali i atmosferična glazba u kriminalističkoj drami Zamjena (Changeling, 2008.).

     Za svoj doprinos jazzu, Clint Eastwood je 2007. godine dobio počasni doktorat na Berklee College of Music​.  

     Clint Eastwood in Dirty Harry
     Jedna od njegovih najpoznatijih uloga je ona beskopromisnog policijskog inspektora poznatog kao Prljavi Harry (Foto: Warner Bros.)

     Karizma nije obilježila samo njegov profesionalan, nego i privatni život. Poznat je kao veliki šarmer i zavodnik s “ljubavnim stažem” dugim gotovo kao i onim životnim. Naime, kako je svojevremeno otkrio novinarima, prvi spolni odnos imao je kao tinejdžer, 14-godišnjak, i to sa svojom dadiljom, pet godina starijom susjedom. Od tada je ostvario niz emocionalnih veza, no oženio se tek dva puta. Djece ima najmanje osmero, a osim u ljubavnim vezama sklonost promjenama pokazao je i u političkom opredjeljenju. Tako se, nakon gotovo 60 godina zagovaranja republikanstva, 2008. priklonio libertarijancima, odnosno trećoj po veličini američkoj političkoj stranci koja zagovara osobne slobode, neintervencionizam, laissez faire kapitalizam te smanjenje veličine državnog aparata.

     Politički angažman

     U svoj republikanskoj fazi, bio je i gradonačelnik Carmel-by-the-Sea u Kaliforniji (od 1986. do 1988. godine) te je ostao upamćen po implementiranju brojnih progresivnih inicijativa.

     Osim filma i glazbe, legendarni glumac, redatelj i producent strastveni je golfer te vlasnik nekoliko restorana i hotela. Od svojim dječačkih dana poznat je kao “fitness freak” pa onda i ne čudi da nikad nije pušio, osim na setu, kad je uloga to od njega tražila.

     A set je i danas, u desetom desetljeću života njegova svakodnevica. Ispred kamera posljednji se put pojavio u neo-vestern drami iz 2021., Cry Macho, koju je i režirao, a trenutačno je zaokupljen radom iza kamera i to na trileru Juror No. 2 koji je u fazi postprodukcije, a u kojem glavne uloge tumače Nicholas Hoult i Toni Collette.

     U svakom slučaju, i u poodmakloj životnoj dobi, a na radost brojnih ljubitelja sedme umjetnosti, Clint Eastwood je važan akter u filmskoj industriji te mu za rođendan želimo zdravlja kako bi nastavio raditi ono što on sam voli, a publika željno iščekuje.

     O autoru

     O autoru