‘Promatrači’: Horor misterija u bespućima šume zapadne Irske

Ovog lipnja dolazi nam misteriozna horor fantazija koja zalazi u najtamnije kutke mračnih šuma gdje obitavaju prognana bića koja se spominju u drevnim legendama.

Radnja filma prati Minu, 28-godišnju umjetnicu koja se izgubi u prostranoj, netaknutoj šumi u zapadnoj Irskoj. Kada Mina nađe sklonište, nesvjesno ostaje zarobljena pored tri stranca koje svake večeri promatraju i uhode tajanstvena stvorenja.

Promatrači
Kadar iz filma ‘Promatrači’ (Foto: Warner Bros.)

Horor misterija iz filmske radionice obitelji Shyamalan

Horor je pravi obiteljski posao u ovoj obitelji budući da samo dva mjeseca prije nego hvaljeni redatelj M. Night Shyamalan izbaci svoj novi film Zamka (Trap), u kina stiže redateljski debi Promatrači (The Watchers) njegove kćeri Ishane Night Shyamalan. 23-godišnja Ishana nije samo redateljica svog prvog dugometražnog filma, već je za njega napisala i scenarij koji se temelji na istoimenom romanu irskog pisca A. M. Shinea. Kako čitava obitelj Shyamalan koju čine slavni redatelj, njegova žena i tri kćeri oduvijek imaju filmske večeri u svom domu koje svi obožavaju, naravno da je najčešće zastupljeni žanr upravo horor.

Svoju ljubav prema žanru poznati redatelj prenio je i na svoje kćeri, dok se srednja kćer Ishana po prvi put okušala u redateljskom stolcu na seriji Servant (2019.) gdje je on bio producent. Osim što je režirala 6 epizoda te horor misterije, scenarij je napisala za njih 10 što joj je uz ljubav i znanje o žanru savršena podloga za snimanje prvog dugometražnog filma.

Promatrači
Kadar iz filma ‘Promatrači’ (Foto: Warner Bros.)

Promatrači kao bića iz irskog folklora

Protagonisti filma nalaze se u kući usred šume čija je unutrašnjost obložena staklom koje iznutra reflektira sliku poput ogledala, dok bića izvana jasno mogu gledati unutra. No ta bića izlaze samo po noći, i ostati van zidova kuće kad padne mrak nije preporučljivo. Glavno pitanje filma je – što bi oni mogli biti i zašto čine to što čine?

Kako je Promatrači sniman prema postojećem književnom predlošku, mlada redateljica je nastojala što vjernije prenijeti takvu mračnu, misterioznu atmosferu na velike ekrane. Priča sadrži elemente irskog folklora i specifično mjesto odvijanja radnje, te su za snimanje filma odabrane lokacije koje je i sam A. M. Shine zamislio i pisao o njima.

Film je sniman na zapadu Irske u dubokim šumama, a to je ujedno i mjesto gdje prema predajama obitavaju misteriozna i zastrašujuća bića iz irskog folklora koja ovdje teroriziraju glavne junake. Njihov izgled u filmu temelji se na tim predajama, kao i na raznim bićima koje kod redateljice i ostatka ekipe izazivaju jezu. Knjiga prema kojoj je rađen film ima nekoliko preokreta i velikih iznenađenja u radnji, a to je savršen materijal za nekoga tko se preziva Shyamalan.

Promatrači
Kadar iz filma ‘Promatrači’ (Foto: Warner Bros.)

Glumci u filmu

Kao umjetnica Mina glumačku ekipu predvodi Dakota Fanning koja se proslavila 2004. godine u filmu Tjelesna straža (Man on Fire) s Denzelom Washingtonom, da bi nastavljala nizati hitove poput Rat svjetova (War of the Worlds, 2008.), Pakao na Zemlji (Brimstone, 2016.) i Bilo jednom… u Hollywoodu (Once Upon a Time in… Hollywood, 2019.). Uz Fanning jednu od glavnih uloga ima Georgina Campbell koja glumi Ciaru, ženu koja je zalutala u šumu s mužem, a ovoj glumici strava i fantastika nisu strani jer glumila je u hvaljenom hororu Barbarian (2022.), sf trileru T.I.M. (2023.), kao i seriji Krypton (2018.).

Pored njih dvije, u filmu glume Oliver Finnegan, Olwen Fouere, Siobhan Hewlett, Shane O’Regan, Hannah Howland, i Alistair Brammer.

U kinima od 06.06.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Dakota Fanning, Georgina Campbell, Oliver Finnegan, Olwen Fouere, Siobhan Hewlett, Shane O’Regan, Hannah Howland, Alistair Brammer
     REŽIJA: Ishana Night Shyamalan
     SCENARIJ: Ishana Night Shyamalan
     PRODUCENTI: M. Night Shyamalan, Ashwin Rajan, Nimitt Mankad
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Jo Homewood, Stephen Dembitzer
     ŽANR: misterija, fantazija, horor

     O autoru

     O autoru