‘Prvo pretkazanje’: Povratak straha na velike ekrane

Što je prethodilo Damienovom dolasku na svijet, saznat će se ovog travnja u prequelu horor klasika koji atmosferom neodoljivo podsjeća na originalni film.

Ovog proljeća doživite dugo očekivani povratak jednog od najikonografskijih horor serijala svih vremena. Prvo pretkazanje (The First Omen) će publiku odvesti tamo gdje je sve počelo, u psihološki horor koji će otkriti tajne o rođenju pravog zla u prequelu istoimenog filma iz 1976. godine.
Radnja prati mladu Amerikanku koja dolazi u Rim kako bi započela svoj život služenja crkvi. Međutim, kada stigne na lokaciju, nailazi na tamu koja je toliko moćna da joj uzdrma vjeru te ju vodi prema zlokobnoj zavjeri.

Prvo pretkazanje
Kadar iz filma ‘Prvo pretkazanje’ (Foto: Twentieth Century Studios)

Horor klasik ‘Pretkazanje’ zasluženo drži takvu titulu

Klasična horor franšiza koja je započela s uznemirujućim hororom Pretkazanje (The Omen) 1976. godine ovog travnja dobiva novo poglavlje. U originalnom filmu kojeg je režirao Richard Donner, američkom veleposlaniku u Velikoj Britaniji i njegovoj ženi dijete umire na porodu, te ga on bez ženina znanja zamijeni drugim djetetom kojem je majka umrla na porođaju. Nakon par godina njihov “sin” Damien počinje odrastati, i oko njih se krenu događati neobjašnjive i zastrašujuće stvari te roditelji dolaze do saznanja kako je njihov sin možda pretkazano utjelovljenje Antikrista.

Pretkazanje je jedan od najjezivijih i najpoznatijih horor filmova uopće, a to je zaslužio svojom misterijom i preokretima, jezivim prizorima, i prvenstveno pričom o zlu koje je u istoj mjeri suptilno i zastrašujuće. Sve to je ispričano savršeno, stvarajući sve veću napetost i neugodu za gledatelja. Ako je suditi prema trailerima, i novi film franšize krenut će istim putem.

Hoće li ‘Prvo pretkazanje’ promijeniti originalnu priču?

Za razliku od prva četiri filma, reboota iz 2006. i TV serije, u Prvo pretkazanje priča o dolasku Antikrista krenut će od samog početka, od njegova rođenja. Što je prethodilo tom događaju i kako je cijela zavjera o zamjeni djeteta isplanirana, vjerojatno će biti prikazano u novom filmu. Kao što se i očekuje, zlo i ludilo je prisutno na svakom koraku jer neće se tako lako dopustiti da se otkrije postojanje Antikrista prije nego to bude potrebno. Nadnaravni element je sveprisutan, a očekuje se i pojavljivanje nekih stvorenja mraka (šakal ili demonski rotvajler?) budući da je najavljeno kako je za njihov dizajn zadužen Adrien Morot.

Prvo pretkazanje
Kadar iz filma ‘Prvo pretkazanje’ (Foto: Twentieth Century Studios)

U originalnoj priči Damiena je rodio šakal koji je uginuo pri porodu te je sahranjen u Rimu pod pseudonimom Maria Scianna, no trailer za Prvo pretkazanje govori o djevojčici Carliti koja je predodređena da rodi Antikrista. Hoće li novi film izmijeniti gotovo 50 godina staru priču o Damienovom mračnom porijeklu ili trailer pokušava navesti znatiželjnog gledatelja u krivom smjeru? Saznat će se ovog travnja.

Povratnički likovi i glumci u filmu

Najpoznatija po ulozi u M. Night Shyamalanovoj psihološko-horor seriji Sluškinja (The Servant, 2019.), Nell Tiger Free je u ulozi Margaret, mlade Amerikanke koja dolazi raditi u rimskom sirotištu prije nego postane časna sestra, no sve što doživljava ondje navodi ju da preispita svoju vjeru. Ralph Ineson glumi oca Brennana koji je u originalnom filmu upozorio Damienovog oca na njegovo porijeklo, a u toj ulozi ga je tada utjelovio Patrick Troughton.

Otac Brennan nije jedini lik koji se ponovno pojavljuje jer ovdje je i otac Spiletto koji je u prvom filmu kao bolnički kapelan naveo američkog ambasadora da uzme Damiena kao svojeg sina. Ovdje je uloga pripala Antonu Alexanderu, dok ga je u originalu glumio Martin Benson. Hoće li se još koji likovi iz prvog filma pojaviti i ovdje – za sada nije poznato.

U ostalim ulogama su Tawfeek Barhom, Sonia Braga, Bill Nighy, Charles Dance, Maria Caballero, Ishtar Currie-Wilson, i Nicole Sorace.

Prvo pretkazanje
Kadar iz filma ‘Prvo pretkazanje’ (Foto: Twentieth Century Studios)

Ekipa filma iza kamere

Prvo pretkazanje režira Arkasha Stevenson kojoj će ovo biti prvi dugometražni film, a vjerojatno je najpoznatija po radu na horor serijama Channel Zero (2016.) i Brand New Cherry Flavor (2021.), kao i prilično uvrnutoj superherojskoj Legija (Legion, 2017.).

Scenarij su zajedno sa Arkashom Stevenson napisali Tim Smith (Brand New Cherry Flavor, 2021.) i Keith Thomas (Firestarter, 2022.) prema priči Bena Jacobyja (Bleed, 2016.). Najprepoznatljivije ime od svih je David S. Goyer koji producira Prvo pretkazanje, a stoji iza mnoštva hollywoodskih hitova no najpoznatiji su najvjerojatnije Christopher Nolanova trilogija Viteza tame i Marvelova Blade trilogija.

S mladim kreativcima za redateljskom i scenarističkom pozicijom, iskusnih glumaca ispred kamere, te producenta koji desetljećima stvara hit filmove, Prvo pretkazanje je na putu da postane jedan od najstrašnijih ostvarenja godine.

U kinima od 04.05.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Nell Tiger Free, Tawfeek Barhom, Sonia Braga, Ralph Ineson, Bill Nighy, Charles Dance, Maria Caballero, Ishtar Currie-Wilson, Anton Alexander
     REŽIJA: Arkasha Stevenson
     SCENARIJ: Ben Jacoby, Tim Smith, Arkasha Stevenson, Keith Thomas
     PRODUCENTI: David S. Goyer, Keith Levine
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Whitney Brown, Tim Smith, Gracie Wheelan
     ŽANR: horor

     O autoru

     O autoru