‘T.I.M.’: Ove jeseni u kina uz tehnološki napredak dolazi i paranoja

Sve poslove u kući i oko nje, T.I.M. će obaviti iste za vas. Ali ponekad se cijena tog komfora digne previsoko.

Preselivši se na selo kako bi zajedno proveli kvalitetno vrijeme, Abi i Paul dijele svoju najsuvremeniju pametnu kuću s tehnološki integriranim poslužiteljem. T.I.M., humanoidni AI, dar je Abinog šefa u Integrate Roboticsu dok ona počinje raditi kao voditeljica odjela za protetiku. Ne samo da T.I.M. kuha i čisti, priprema savršenu kupku, daje rajske masaže stopala i nudi besprijekorne komplimente ili besprijekorne riječi utjehe – sve vještine zbog kojih se Paulu diže kosa na glavi kad počinje sumnjati da je T.I.M. možda previše usredotočen na ispunjavanje svake Abine potrebe. Je li to paranoja s Paulove strane dok se bori pronaći posao i ponovno zadobiti Abino povjerenje nakon prošle nevjere? Ili T.I.M. stvarno postaje opsjednut Abi, koristeći svog golema da uzurpira Paulovo mjesto u domu? A ako je ovo drugo, koliko je daleko T.I.M. voljan ići?

Budućnost je danas stvarnost

T.I.M.
Ako trebate pomoćnika za svakodnevne poslove, T.I.M. je najnovije rješenje (Foto: Altitude)

Još od Fritz Langovog znanstveno-fantastičnog klasika Metropolis iz 1927. godine umjetna inteligencija je prisutna na filmskom platnu. S obzirom na godinu izlaska, umjetna inteligencija se pojavila na filmu gotovo prije nego filmovi sa zvukom gdje su glumci pričali. U to vrijeme to je bila istinska znanstvena fantastika dok je danas stvarnost, ili po pitanju nekih stvari – bit će vjerojatno za tjedan dana.

T.I.M. govori o prednostima i opasnostima tehnologije i umjetne inteligencije te ukazuje na to koliko bi ju zapravo trebali samo koristiti kao alat za obavljanje nekih stvari, a ne prepustiti da ona kontrolira naše dijelove života. U ovom slučaju to bi bio pomoćnik koji bi obavljao sve umjesto vlasnika koji bi u tom slučaju mogao uživati i baviti se svojim stvarima. No kako unaprijediti tehnologiju ako se ne prihvaćaju rizici u njenom stvaranju, a to podrazumijeva i njeno testiranje? Inače takve stvari prolaze glatko i bez opasnosti, no bračnom paru Abi i Paulu se nije posrećilo s T.I.M.-om. Stilski, napeti triler koji će gledatelja držati na rubu sjedala ne popušta pozornost niti u jednom trenutku, a takvu uključenost publike se može dobiti samo uz jako dobre glumce.

Poznati glumci iz velikih žanrovskih projekata

Humanoidnu umjetnu inteligenciju T.I.M. u ljudskom obličju savršeno je utjelovio australski glumac Eamon Farren, dajući cijeli niz emocija u gotovo kao iz gline izrađenog bezizražajnog golema. Farren je savršen izbor glumca za ovakvu pomalo neuobičajenu ulogu, a to su prepoznali i u obitelji Lynch čiji filmovi su sve samo ne uobičajeni. Za legendarnog redatelja Davida Lyncha Farren je glumio u seriji Twin Peaks (2017.), i isto tako u horor trileru U lancima (Chained, 2012.) redateljeve kćeri Jennifer Lynch.

T.I.M.
Da li je stvaranje humanoidnih robota ugodnije ili više uznemirujuće za krajnjeg korisnika? (Foto: Altitude)

Georgina Campbell glumi Abi, znanstvenicu i objekt T.I.M.-ove opsesije. Campbell je poput Eamona Farrena već stekla ime za sebe na području žanrovskih filmova i serija poput Bird Box: Barcelona (2023.), Krypton (2018.) i Crno zrcalo (Black Mirror, 2011.), a gdje je uvijek predvodila film i bila njegovo srce.

Mark Rowley u ulozi je Paula, Abinog pokajničkog muža. Škotski glumac najpoznatiji je po ulogama u filmu Guns Akimbo (2019.) i seriji Posljednje kraljevstvo (The Last Kingdom, 2015.), i nakon čijeg završetka se vratio za film The Last Kingdom: Seven Kings Must Die (2023.). U ostalim ulogama su Amara Karan, Nathaniel Parker i Eliza Glock.

Bračni par Spencer Brown i Sarah Govett zajedno su napisali scenarij za ovaj njihov dugometražni prvijenac, dok ga je Brown ujedno i režirao. Njegov raniji redateljski uradak, sf satira The Boy with a Camera for a Face (2013) osvojio je mnoge nagrade, dok je jednim dijelom tehnološki i satirični dio prisutan i u T.IM.-u.

U kinima od 16.11.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Georgina Campbell, Eamon Farren, Mark Rowley, Amara Karan, Nathaniel Parker, Eliza Glock
     REŽIJA: Spencer Brown
     SCENARIJ: Sarah Govett, Spencer Brown
     PRODUCENTI: Matthew James Wilkson, Patrick Tolan
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Simon Marriott, James Owen, Kush Thakrar, Damian Jones, Jan Pace, James Atherton, Reinhard Besser, Walter Mair, Linus Willers, Pat Wintersgill, M.J. McMahon, Matthew Jones, Pete Rogers, Will Clarke, Mike Runagall, Andy Mayson
     ŽANR: triler, sf

     O autoru

     O autoru