Animafest je i ove godine obavezno mjesto za sve filmofile

Svjetski festival animiranoga filma počinje 3. lipnja, a do 8. lipnja bit će prikazano gotovo 350 djela, koje će posjetitelji u Zagrebu moći pogledati i u Kinu SC, Kinu Kinoteka, u Muzeju suvremene umjetnosti te na drugim gradskim lokacijama.

Animafest, najveći hrvatski filmski festival koji će u šest dana prikazati gotovo 350 djela i ugostiti gotovo jednaki broj filmskih autora, otvara svoja vrata 3. lipnja. U svojem 34. izdanju prikazat će ponajbolje od onoga što danas nudi svjetska animacija. Prvenstveno će se to vidjeti u natjecateljskom programu, kako kratkometražnom tako i dugometražnom, ali i brojnim popratnim programima.

Tako će posjetitelji moći uživati u velikom tematskom bloku posvećenom humoru u animiranom filmu, retrospektivama Phila Mulloya (izložba, masterclass, filmovi) i Krešimira Zimonića, češkoj animaciji, programu Animafest PRO s 11. znanstvenim skupom Animafest Scanner i radionicom Rise & Shine, izložbenom programu te Programu za djecu i mlade.

Samo 4 posto prijavljenih će biti prikazano

Za Animafest 2024 prijavljeno je više od 1800 filmova iz 77 zemalja. Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić istaknuo je na ekskluzivnost selekcije Velikog natjecanja kratkometražnog filma, koju uspješno prođe manje od 4% prijavljenih radova (35 od preko 900).

U tom svjetlu, s posebnim zadovoljstvom Šuljić je istaknuo 6 hrvatskih djela u najjačim međunarodnim konkurencijama: Leptir Sunčane Brkulj, Žarko, razmazit ćeš dite! Veljka i Milivoja Popovića, Tri tičice Zarje Menart, Koke Petre Pavetić Kranjčec, Prozori s južne strane Eugena Bilankova i Tajni vrt Filipa Gašparovića Melisa.

Natjecanje hrvatskog filma donosi, pak, 22 nova rada, među kojima su i novi filmovi Lucije Mrzljak, Hane Tintor te Thomasa Johnsona i Ivane Bošnjak, kao i tri izvrsne koprodukcije sa Slovenijom.  

„Hrvatska scena je živahna, puno je mladih, a posljednjih godina autorice snažno prevladavaju. I konkurencija za ulazak u Natjecanje hrvatskog filma je velika, pa trebamo biti ponosni na uspjeh ALU-a“, rekao je Šuljić.

Posveta velikanu animacije

Prava poslastica priprema se, pak, onima koji će popratiti program Majstori animacije, koji je ove godine posvećen velikanu Philu Mulloyu. On će dobiti Nagradu za životno djelo, a posjetitelji užitak gledanja retrospektive njegovih 20 filmova, dok će u Galeriji Kranjčar biti priređena ekskluzivna izložba 30 crteža i do sada neprikazanih filmova. I za kraj, Mulloy će  održati masterclass.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     „Nisam odmah povjerovao da sam dobio Animafestovu Nagradu za životno djelo. Već dugo ne pohodim festivale i mislio sam da su me zaboravili. To je fantastično. Oduvijek sam osjećao veliko poštovanje prema Animafestu i njegovom izboru filmova. Moja supruga je upravo osvojila jednu nagradu, pa mi je drago da je sustižem. Nadahnuća su moga cjelokupnog stvaralaštva strahote Auschwitza i Dachaua kojih sam rano postao svjestan te Katolička Crkva pod čijom sam se paskom školovao. Rekao bih da je u mome stvaralaštvu prisutna čovječnost, da sam humanist iako prikazujem ružne strane života i svoje gađenje prema njima“, rekao je Mulloy.

     Humor u mračno doba

     Posebnost ovoga izdanja Animafesta bit će i opsežni tematski program posvećen humoru u animiranom filmu u šest cjelina koncipiranih po vrstama humora: slapstick (geg), crni humor, teatar apsurda, verbalni humor, satira i „ljudi smo“.

     Posjetitelji će tako moći vidjeti filmove Aleksejeva, Averyja, Lassetera, Bronzita, Driessena, Godfreyja, Hertzfeldta, Steina, Cornwella, autore estonske, finske i japanske animacije, ali i hrvatske humoriste.

     „U doba kada se stječe dojam da globalna politika sve više skreće prema mraku i sljedećem svjetskom sukobu, mi smo ove godine za naš tematski program – malo i s namjerom kontriranja – odabrali humor“, rekao je Šuljić, koji je zahvalio Margit Antauer, Olgi Bobrowskoj i Billu Plymptonu na pomoći u oblikovanju programa.

     Naravno, sve navedeno je samo dio onoga što će biti prikazano na Animafestu, koji će se od 3. do 8. lipnja održati u Zagrebu, i to u Kinu SC, Kinu Kinoteka, u Muzeju suvremene umjetnosti te na drugim gradskim lokacijama.

     O autoru

     O autoru