‘Mjesto tišine: Dan prvi’: Ovog lipnja saznajte kako je svijet utihnuo

Nakon što su prva dva nastavka ‘Mjesta tišine’ publiku bacili usred apokaliptičnog svijeta nastanjenog vanzemaljskim bićima, novi spin-off gledatelje će vratiti na dan kad je invazija počela.

Pomno slušajte, pažljivo se krećite, nikad ni šuma ne stvorite, ako vas ne mogu čuti, ne mogu vas loviti… Dolazi spinoff franšize Mjesto tišine (A Quiet Place) u kojem gledamo oskarovku Lupitu Nyong’o u glavnoj ulozi. Radnja prati ženu koja se suočava s prvom invazijom bića koja svoje žrtve u New Yorku love putem zvuka.

O čemu je novi spin-off ‘Mjesta tišine’?

Prvi film franšize, Mjesto tišine (A Quiet Place, 2018.), gledatelje je odmah bacio u žrvanj gdje se obitelj Abbott već priviknula na potpunu tišinu, te je film počeo slovima “Dan 89.”. Njegov nastavak iz 2021. nastavio je pratiti obitelj iz prvog filma, no ipak je dao mali uvid u ono što se događalo s njima prvog dana kad su se krvoločna stvorenja pojavila na nebu i zavila svijet u tišinu.

Mjesto tišine: Dan prvi (A Quiet Place: Day One) ispričat će priču od dana kad su se stvorenja spustila na Zemlju te neće pratiti obitelj Abbott već nove, ali i neke stare likove. Velika razlika je što su prva dva filma radnjom smještena u mirnija okruženja poput farme na osami ili manje ruralne gradove, dok će Dan prvi pratiti kaos u nastajanju na najnastanjenijem mjestu Sjeverne Amerike – New Yorku. O filmu se ne zna mnogo o radnji osim onoga što je prikazano u trailerima.

Mjesto tišine: Dan prvi
Kadar iz filma ‘Mjesto tišine: Dan prvi’ (Foto: Paramount Pictures)

U prva dva nastavka John Krasinski, Emily Blunt, Millicent Simmonds, i Noah Jupe očarali su sve svojom izvedbom kao snalažljiva obitelj Abbott koja ima izuzetno kreativne načine preživljavanja u svijetu gdje i najmanji zvuk može značiti život ili smrt. Za Mjesto tišine: Dan prvi ovdje je nova glumačka ekipa i novi su likovi, a ako je suditi prema trailerima za film, ovo bi lako mogao postati najbolji film franšize. Jedina stvar koja je nedostajala prvim nastavcima su veličina i snažne akcijske sekvence, a Dan prvi se doima kao da sadrži svu napetost i dramu svojih prethodnika uz daleko veći spektar događanja.

Tko glumi u ‘Mjesto tišine: Dan prvi’?

U ulozi Samire glumačku postavu predvodi oskarovka Lupita Nyong’o koja je pozlaćenog kipića zaradila za ulogu u povijesnoj drami 12 godina ropstva (12 Years a Slave, 2012.), dok su joj jedne od najpoznatijih uloga one u Jordan Peelovom misterioznom hororu Mi (Us, 2019.) i Marvelovom serijalu Black Panther gdje je glumila Nakiu. Glavnu mušku ulogu Erica tumači Joseph Quinn kojeg bi sva publika odmah prepoznala samo da još uvijek ima dugu kosu i gitaru u rukama kao njegov lik Eddie Munson iz četvrte sezone Stranger Things (2016.), a pojavio se i u manjim ulogama u ratnom hororu Overlord (2018.) i seriji Igra prijestolja (Game of Thrones, 2010.).

Mjesto tišine: Dan prvi
Kadar iz filma ‘Mjesto tišine: Dan prvi’ (Foto: Paramount Pictures)

Jedini poznati lik iz prijašnjih nastavaka je Henri kojeg je u Mjestu tišine 2 (A Quiet Place: Part II, 2021.) utjelovio Djimon Hounsou, a njegova sudbina na kraju tog filma se ne zna, mada se pretpostavlja da je mrtav jer je zadnje viđen nakon što ga je jedno od stvorenja odvuklo. Hounsou je dva puta nominiran za Oscara za svoje izvedbe u Krvavom dijamantu (Blood Diamond, 2006.) i Snu o Americi (In America, 2003.).

U ostalim ulogama su Alex Wolff, Thea Butler, Káit Feeney, Sunjay Midda, Jennifer Woodward, i Denis O’Hare. Pored ljudskih glumaca, ne smije se zaboraviti ni Samirinog mačka Frodu kojeg u filmu glume dvojica mačaka – Nico i Schnitzel.

Tko stoji iza ‘Mjesta tišine: Dan prvi’?

Dok je za prva dva nastavka u redateljskoj stolici bio John Krasinski koji je ujedno i jedan od scenarista na prvom te jedini scenarist na drugom filmu, ovaj puta on je samo producent. Krajem 2020., najavljeno je kako će Jeff Nichols napisati i režirati Mjesto tišine: Dan prvi prema ideji Johna Krasinskog, no Nichols je u prijateljskom tonu napustio film zbog kreativnih nesuglasica i želje da se posveti drugim projektima.

Mjesto tišine: Dan prvi
Kadar iz filma ‘Mjesto tišine: Dan prvi’ (Foto: Paramount Pictures)

Na mjestu redatelja i scenarista ovog prequela/spin-offa tada se našao Michael Sarnoski koji je s Krasinskim zajedno smislio priču filma. Mada iza sebe ima režirane kratke filmove i epizode serija Fight Night Legacy (2012.) i Olympia (2012.), Sarnoski je slavu stekao svojim filmskim redateljskim prvijencem Svinja (Pig, 2021.) s Nicolasom Cageom u ulozi bivšeg chefa koji traži svoju otetu svinju tartufara. Ta misteriozna drama mu je donijela sve moguće pohvale kritike i publike, i očekuje se da svojom režijom u franšizu unese vlastiti spin na poznatu priču.

Svijet Mjesta tišine se novim filmom još više proširuje, a kako se radnja u prijašnjim nastavcima odvijala samo na tlu Sjeverne Amerike gdje je meteor pao, što je s ostatkom svijeta? Jer ranije je potvrđeno kako stvorenja ne mogu plivati zbog težine svog oklopa. Kako je ljudska populacija u tako kratkom vremenu gotovo istrijebljena, barem na tom kontinentu? Treći po redu no kronološki gledano prvi film, Mjesto tišine: Dan prvi, mogao bi odgovoriti na mnoga pitanja koja su postavljena u njegovim prethodnicima i bez imalo sumnje, ovo je film koji se ne propušta.

U kinima od 27.06.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Lupita Nyong’o, Joseph Quinn, Alex Wolff, Djimon Hounsou, Thea Butler, Káit Feeney, Sunjay Midda, Jennifer Woodward, Denis O’Hare
     REŽIJA: Michael Sarnoski
     SCENARIJ: Michael Sarnoski
     PRODUCENTI: Michael Bay, John Krasinski, Andrew Form, Brad Fuller
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Vicki Dee Rock, Allyson Seeger
     ŽANR: horor, sf, triler

     O autoru

     O autoru