‘Istjerivači duhova: Ledena prijetnja’: Dvije generacije Istjerivača protiv drevnog zla

Nakon što su uspjeli pobijediti starog neprijatelja u prethodnom filmu, pred Istjerivačima duhova sada stoji nova, zastrašujuća prijetnja koja ledi krv u žilama. Da bi ju uspjeli nadvladati, morat će potražiti pomoć starih i novih prijatelja.

U filmu Istjerivači duhova: Ledena prijetnja (Ghostbusters: Frozen Empire), obitelj Spengler se vraća tamo odakle je sve počelo – kultni vatrogasni dom u New Yorku – kako bi se udružili s izvornim Istjerivačima duhova, koji su razvili tajni istraživački laboratorij kako bi hvatanje duhova doveli na novu razinu. Ali kada otkriće drevnog artefakta oslobodi zlu silu, novi i stari Istjerivači duhova moraju udružiti snage kako bi zaštitili svoj dom i spasili svijet od drugog ledenog doba.

Istjerivači duhova Ledena prijetnja
Kadar iz filma Istjerivači duhova: Ledena prijetnja (Foto: Columbia Pictures)

Novo poglavlje omiljene franšize

Originalni Istjerivači duhova (Ghostbusters, 1984.) stvorili su svjetski fenomen koji i danas ima vojsku fanova iza sebe. Nakon manje uspješnog nastavka iz 1989. i neuspjelog reboota iz 2016. koji nije uključivao originalni tim Istjerivača (barem ne u njihovim ulogama), Istjerivači duhova: Naslijeđe (Ghostbusters: Afterlife, 2021.) uspio je vratiti duh originalnog filma uz novu ekipu glumaca. Naslijeđe je za razliku od reboota iz 2016. godine bio direktan nastavak originalnih filmova te je u jednakoj mjeri usrećio postojeće obožavatelje franšize i privukao nove generacije.

Što se dogodilo u posljednjem filmu?

Egon Spenglerova otuđena kćer Callie uz njeno dvoje djece tinejdžera Phoebe i Trevora, nasljeđuju Egonovu kuću nakon njegove misteriozne smrti u uspavanom gradiću Summervilleu. Nakon što su se uselili u kuću, otkrivaju da ona krije zastrašujuću povijest povezanu s duhovima i primorani su prihvatiti Spenglerovo naslijeđe i postati novi Istjerivači duhova uz pomoć Garyja Groobersona, nastavnika i seizmologa koji se zaljubljuje u Callie, te Lucky i Podcasta, Trevorovu simpatiju i Phoebeinog prijatelja.

Istjerivači duhova Ledena prijetnja
Kadar iz filma Istjerivači duhova: Ledena prijetnja (Foto: Columbia Pictures)

Kako bi pobijedili prijetnju koja se nadvija nad Summerville i cijeli svijet, u pomoć im priskaču veterani uklanjanja nadnaravnih prijetnji, originalni Istjerivači duhova Ray Stantz, Peter Venkman, i Winston Zeddemore. Uz dvije generacije Istjerivača udružene protiv njih, Gozer i njegovi sljedbenici nisu imali šanse da zavladaju Zemljom. I sada, tri godine nakon Gozerovog protjerivanja, u New Yorku se pojavljuje nova prijetnja koju mogu spriječiti samo Istjerivači duhova.

Nova i stara generacija Istjerivača duhova zajedno

Novi film seli nadnaravnu akciju iz Summervillea u New York, grad u kojem su Istjerivači duhova uhvatili svog prvog nestaška Slimera koji plaši ljude. To znači da je i staro sjedište Istjerivača u vatrogasnoj postaji ponovno u funkciji, samo će ovaj puta trebati više stolica za stolom jer obitelj Spengler i njihovi prijatelji dolaze pridružiti se staroj gardi.

Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, i Paul Rudd ponavljaju svoje uloge obitelji Spengler i Garyja Goobermana iz prethodnog filma, a u New Yorku im se još pridružuju Celeste O’Connor i Logan Kim kao Lucky i Podcast. Ekipa Istjerivača duhova ne bi bila potpuna bez originalnog tima kojeg čine Bill Murray, Dan Aykroyd, i Ernie Hudson kao Peter Venkman, Ray Stantz, i Winston Zeddemore, a sivo odijelo ovaj puta navlači i Annie Potts koja je od prvog dana bila njihova recepcionerka, Janine Melnitz. Osim navedenih likova, pojavljuje još par poznatih lica iz ranijih filmova, a Kumail Nanjiani, Patton Oswalt, i James Acaster po prvi puta sudjeluju u lovu na duhove.

Prijetnja cijelom svijetu dolazi u liku Garrake, zastrašujućeg drevnog božanstva koji sa sobom donosi novo ledeno doba i apokalipsu, a ima moć da svoje žrtve nasmrt smrzne strahom. Sudeći prema njegovom izgledu u traileru filma, to mu ne bi trebalo biti previše teško.

Istjerivači duhova Ledena prijetnja
Kadar iz filma Istjerivači duhova: Ledena prijetnja (Foto: Columbia Pictures)

Redatelj i scenaristi

Ako se ne broji reboot Istjerivača duhova iz 2016. kojeg je režirao Paul Feig, u redateljskoj stolici uvijek su bili Reitmani. Ivan Reitman režirao je prva dva filma, a njegov sin Jason Reitman uhvatio se režije za Istjerivači duhova: Naslijeđe dok se Ivan odmarao sa strane kao producent. Ovaj puta mjesto redatelja Jason je prepustio mjesto Gilu Kenanu koji je tijekom godina stekao dovoljno iskustva u raznim žanrovima kako bi mogao prigrliti svijet Istjerivača duhova.

Kenan je radio na seriji Vrisak (Scream, 2015), te između ostalog režirao horor Poltergeist (2015.) i obiteljsku horor komediju Čudovišta u kući (Monster House, 2006.), a sve to zajedno čini dobar redateljski balans između jeze i komedije kakvima obiluju Istjerivači duhova.

Gil Kenan i Jason Reitman zajedno su napisali scenarij za Ledenu prijetnju, a hoće li ju Istjerivači duhova uspjeti nadvladati, saznat će se ovog travnja.

U kinima od 11.04.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Kumail Nanjiani, Patton Oswalt, Celeste O’Connor, Logan Kim, Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Annie Potts, William Atherton
     REŽIJA: Gil Kenan
     SCENARIJ: Gil Kenan, Jason Reitman
     PRODUCENTI: Ivan Reitman, Jason Reitman, Jason Blumenfeld
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Dan Aykroyd, Gil Kenan, JoAnn Perritano, Amie Karp, Erica Mills, Eric Reich
     ŽANR: akcija, komedija, fantazija

     O autoru

     O autoru