Objavljen zadirkivač za film ‘Proslava’, ekranizaciju književnog hita Damira Karakaša

Proslava se bavi time na koji način politika i ideologija, koja je uvijek u stopu prati, oblikuju naše privatne živote”, kazao je redatelj Bruno Anković.

Nakon trijumfa Nebojše Slijepčevića u Cannesu, još jedan hrvatski film priprema se izaći na veliku svjetsku pozornicu. Redatelj Bruno Anković predstavit će Proslavu, svoj debitantski film, u službenoj konkurenciji češkog Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma.

No, prije nego što se Proslava 1. srpnja predstavi svjetskoj publici, objavljen je zadirkivač koji daje naslutiti kako će na velikom platnu izgledati ekranizacija književnog hita Damira Karakaša.

U lovu na Kristalni globus

U glavnom natjecateljskom programu 58. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma, Proslava će se natjecati za Kristalni globus s još 11 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta. Nakon svjetske premijere zakazane za 1. srpnja, svoju hrvatsku premijeru imat će na 71. Pulskom filmskom festivalu, a u domaća kina stiže u studenome ove godine.

Ankovićev film prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. Na kraju Drugog svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti. Mijo nas vodi na putovanje u prošlost, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražujemo okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     “Kad sam prvi put pročitao Karakašev roman Proslava, izuzetno me se dojmilo kako u njemu kroz intimnu priču glavnog lika Mije i njegove obitelji probija vrlo jasna, ali konkretnim događajima škrta i neizravna povijest ovih naših krajeva koji se neprestano vrte u krugu ratova, neimaštine i tragične nade da može biti bolje. Film se bavi time na koji način politika i ideologija, koja je uvijek u stopu prati, oblikuju naše privatne živote, utječu na naše intimne odluke i zbog čega ih je nemoguće izbjeći”, izjavio je redatelj Proslave, Bruno Anković.

     Tri glumca za glavnu ulogu

     Ulogu glavnog lika Mije u filmu Proslava odigrala su trojica glumaca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.

     Film je nastao prema istoimenom, višestruko nagrađivanom romanu Damira Karakaša. Scenarij je napisala Jelena Paljan, a producentice su Tina Tišljar i Rea Rajčić iz Eclectice. Proslava je ujedno hrvatsko-katarska koprodukcija, uz podršku slovenske produkcijske kuće Pakt Media i koproducenata Diega Zanca i Ire Cecić.

     O autoru

     O autoru