‘Do zadnjeg udaha’: Slabašni postapokaliptični triler

Film Do zadnjeg udaha ima zanimljivu priču i jaka glumačka imena među kojima su Milla Jovovich i Sam Worthington. Međutim, ovaj postapokaliptični triler redatelja Stefona Bristola pati od neujednačenog ritma, manjka napetosti i prosječnih glumačkih izvedbi.

Redatelj Stefon Bristol iza sebe ima tek jedan dugometražni film. Riječ je o filmu See You Yesterday iz 2019. godine iza kojeg stoji Netflix. Za njega je važno reći da je studirao filmski program na Sveučilištu New York (New York University) a mentor mu je bio redatelj Spike Lee. Slavnom afroameričkom redatelju Bristol se očigledno dopao pa mu je bio asistent na filmu Crni član KKKlana (BlacKkKlansman, 2018.). Ovaj film imao je ukupno šest nominacija za nagradu Oscar (među kojima je bila i ona za najboljeg redatelja) a osvojio je jednog (za najbolji scenarij).

Priča filma Do zadnjeh udaha (Breathe, 2024.) prati majku Mayu (Jennifer Hudson) i njezinu kćer Zoru (Quvenzhané Wallis) koje su prisiljene živjeti u bunkeru nakon što naš planet Zemlja postane neprikladna za život zbog nedostatka kisika. Boravak van bunkera moguć je jedino kratkotrajno, u najmodernijem odijelu koje je izradio Majin suprug Darius (Common). Tijekom jednog takvog kratkotrajnog boravka, nesretnim slučajem, nastradao je otac Dariusa.

Nedugo nakon tog događaja, Darius otkriva da u sistemu koji bunker opskrbljuje kisikom postoji greška te da je u njemu mogu boraviti samo dvije osobe. Nakon toga odlučuje napustiti bunker pod izlikom da ide oca pokopati na obiteljskom groblju koje je oko 8 kilometara daleko. Vrijeme prolazi ali on se ne vraća. Zora putem radija pokušava stupiti u kontakt s ocem ali bez uspjeha. Nakon svega počinje putem radija voditi zamišljene razgovore s njim.

Obećavajuća priča, loša izvedba

Jednoga dana Maya i Zora, tijekom boravka na otvorenom, primjećuju dvoje ljudi. Uspiju od njih pobjeći i zatvoriti se u bunker. Posjetitelji su Tess (Milla Jovovich i Lucas (Sam Worthington). Majka i kći nakon toga su u dilemi da li ih pustiti u bunker ili ne. Uskoro Maya pristaje otvoriti vrata bunkera ali pod svojim uvjetima. Dolazi do nesretnog sukoba u kojem se pojavljuje još jedna osoba u pratnji Tess, Micah (Raúl Castillo). On u sukobu biva ranjen i spletom okolnosti završava u bunkeru. Uskoro počinje prava igra mačke i miša u kojoj Tess i Lucas usppijevaju ući u bunker. Prave namjere posjetilaca se otkrivaju a životi Maye i Zore su na kocki. Ono što slijedi je igra preživljavanja za sve sudionike priče….

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Na prvi pogled, navedeni kratki sinopsis daje naslutiti da se radi o zanimljivoj i obećavajućoj priču. Jasno je da se radi o postapokaliptičnom filmu i priči o preživljavanju. Filmovi te tematike itekako su popularni kod gledatelja. A kada u glumačkoj ekipi imate Milu Jovovich (filmski serijal Resident Evil), pravog ‘specijalca’ za ovaj žanr, očekujete barem solidan film.

     No, film Do zadnjeg udaha ne postiže željeni učinak. On pati od velikog problema koji se zove ‘nedostatak napetosti’. Taj problem definitivno ne leži u scenariju jer napetih situaciju ne nedostaje. Za dobar dio toga odgovoran je mlađahni redatelj Stefon Bristol. Njegov film ima izrazito neujednačen ritam i djeluje kao jedan ravna crta, bez obzira da li se radi npr. o dijalozima između majke i kćeri ili pak o scenama kada dolazi do njihovog sukoba s pridošlicama.

     Druga velika patnja ovog filma su glumačke izvedbe. Glavne zvijezde ovog filma definitivno su Mila Jovovich, Sam Worthington (filmski serijal Avatar) te oskarovka Jennifer Hudson (Dreamgirls, 2006.). No, oni ne čine apsolutno ništa da ‘spase’ ovaj film. Njihove glumačke izvedbe su prilično forsirane (pogotovo se to odnosi na Millu Jovovich) i neuvjerljive te (ispod)prosječne a svoje dijaloge izgovaraju neemotivno i djeluju poput robota.

     Za razliku od njih mlada Quvenzhané Wallis (nominirana za Oscara za najbolju žensku ulogu za svoj nastup u filmu Zvijeri južnih divljina (Beasts of the Southern Wild, 2012) i reper Common, koji zadnjih godina bilježi sasvim solidne glumačke izvedbe poput primjerice TV serije Silo (2023), pružili su sasvim solidne izvedbe.

     Quvenzhané Wallis i Jennifer Hudson u filmu ‘Do zadnjeg udaha’ (Foto: Capstone Global)

     Za razliku od njih mlada Quvenzhané Wallis (nominirana za Oscara za najbolju žensku ulogu za svoj nastup u filmu Zvijeri južnih divljina (Beasts of the Southern Wild, 2012) i reper Common, koji zadnjih godina bilježi sasvim solidne glumačke izvedbe poput primjerice TV serije Silo (2023), pružili su sasvim solidne izvedbe.

     Ekološka poruka

     Ono što treba pohvaliti je vrlo dobra kamera Felipe Vara de Rey, koji je s redateljem Bristolom već surađivao na već spomenutom filmu See You Yesterday. Prevladavajući crveni tonovi i na nekolicina odlični eksterijernih kadrovi te interijernih (u bunkeru) definitivno su za pohvalu.

     Treba spomenuti da ovaj film, zbog sve većih klimatskih promjena kojima svjedočimo, odašilje snažnu ekološku poruku. Također, lik Zore u prvih desetak minuta prepričava što je dovelo do katastrofe koja je opisana u filmu. Tu se izdvaja znamenita rečenica. “Ljudi su u početku jedni drugima pomagali.“, koja je istovremeno i optimistična i pesimistična.

     Znanstveno fantastični triler Do zadnjeg udaha definitivno je imao veliki potencijal u priči i u glumačkoj ekipi. No, nažalost, ostao je tek samo površinski iskorišten, gotovo u istoj mjeri kolika je količina kisika na Zemlji u priči kojom se bavi.

     O autoru

     O autoru