Steven Spielberg vraća se svojim žanrovskim korijenima – premijera filma s tematikom NLO-a zakazana za svibanj 2026.

Premijera novog filma Stevena Spielberga, koji je trenutno još bez naslova, zakazana je za sredinu svibnja 2026. godine. Tematski se bavi NLO-ima, njegovom omiljenom temom iz ranih redateljskih godina. Ovim filmom Spielberg ima priliku preokrenuti negativni trend svojih filmova na kino blagajnama.

Početkom 2024. objavljeno je da je u razvoju novi znanstveno-fantastični film Stevena Spielberga. Ovaj kultni redatelj smatra se jednim od najvećih u filmskoj umjetnosti općenito. Tijekom svoje karijere bio je nominiran čak 23 puta  za nagradu Oscar a osvojio ih je 3 (najbolji film i režija – Schindlerova lista/Schindler’s List, 1994.; najbolji redatelj – Spašavanje vojnika Ryana/Saving Private Ryan).

Snimio je mnoge hitove kao što su TV film Dvoboj/Duel (1971.), Ralje (Jaws, 1975.), filmski serijali Indiana Jones, Jurski park (Jurassic Park), Terminal (The Terminal, 2004.), Lincoln (2012.), Fabelmanovi (The Fabelmans, 2022.)…

Spielbergov tematski i terminski povratak korijenima

Premijera njegovog novog filma, koji je trenutno još bez naslova, zakazana je za 15. svibnja 2026. godine. Iako se detalji o filmu drže u tajnosti zna se daće se tematski baviti pričom o NLO-ima, njegovom omiljenom temom iz ranih redateljskih godina. Temom o izvanzemaljcima koji posjećuju Zemlju bavio se četiri puta u filmovima Bliski susreti treće vrste (Close Encounters of the Third Kind, 1977.), E.T. (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982.), Rat svjetova (War of the Worlds, 2005.) i Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008.).

Osim tematski, Spielberg se vraća i ‘ljetnom’ otvaranju za svoj blockbuster. To je posljednji put učinio davne 20016 godine filmom BFG: Blagi fantastični gorostas (BFG). I u tom pogledu može se reći da se Spielberg vraća svojim korijenima. Naime, njegov film Ralje često se opisuje kao ‘prvi ljetni blockbuster’ jer je bio prvi visokobudžetni film koji je prikazan tijekom ljetnih mjeseci. Film je u kina privukao svu vrstu publike i postigao ogroman uspjeh. Naprosto je zaludio svijet i dokazao da će publika i ljeti posjećivati kina ako im se osigura dovoljno spektakla i zabave.

‘E.T.’ – Spielbergov blockbuster o simpatičnom izvanzemaljcu (Foto: Universal Pictures)

Dio razloga zašto je raspored otvaranja većine Spielbergovih filmova, u nešto manje od proteklih dvadeset godina, bio ‘udaljen’ od ljetnih termina leži u činjenici da su se oni više uklapali u periode za dodjelu nagrada nego u tipični blockbuster. Primjerice, filmovi Fabelmanovi, Priča sa zapadne strane (West Side Story, 2021.) i Novine (The Post, 2021.) bez ikakve sumnje idu u tu kategoriju te su imali datume otvaranja za blagdane bliže razdoblju nominacija za nagrade početkom sljedeće godine.

Ova strategija je upalila, jer su filmovi zaradili sveukupno 16 nominacija za nagradu Oscar. No, ta strategija imala je za posljedicu ‘sušu’ ljetnih filmova u režiji ovog maestralnog redatelja.

Film za preokret negativnih trendova

Još jedan pogled na klasične naslove Stevena Spielberga vraća nam činjenica da je film klasificiran kao “event film“, odnosno, njegova premijera i prikazivanje samim po sebi smatra se velikim događajem . Spielbergova karijera puna je takvih filmova koji su bili veliki hitovi. To uključuje mnoge od gore spomenutih ljetnih blockbustera, ali i druge naslove kao što je Izgubljeni svijet: Jurski park (The Lost World: Jurassic World, 2007.) ali i naslove koje je producirao, uključujući naslove serijala Jurski svijet i Transformeri (Transformers).

S toliko mnogo veza s prethodnim Spielbergovim filmovima, ovaj novi znanstveno-fantastični projekt također bi mogao vratiti još jedan važan element njegovog prošlog rada.

Naime, on bi mogao preokrenuti i trend pada njegovih filmova na kino blagajnama. Budući da (većina) kina zadržava polovicu prodaje ulaznica, filmovi obično moraju vratiti barem dvaput više od proračuna za proizvodnju kako bi ostvarili profit. Posljednji njegov film kojemu je to pošlo za rukom bio je Igrač broj 1 (Ready Player One, 2018.)

Sudbina ovih nedavnih neuspjeha Spielbergovih filmova lako bi se mogla preokrenuti ako njegov novi film privuče istu pozornost kao njegovi prethodni naslovi ove tematike. Iako Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje nije bio tako dobro prihvaćen kao ostali, svi su bili veliki hitovi. Najmanju zaradu ima naslov Bliski susreti treće vrste, koji je zaradio skoro 341 milijun dolara diljem svijeta (bez korekcije za inflaciju koja bi se trebala uključiti jer se radi o filmu iz 1977. godine) a E.T. je drugi film s najvećom zaradom koji je Spielberg ikada režirao (prvi je Jurski parki).

Ako ovaj novi Spielbergov znanstveno-fantastični film postane hit, mogao bi srušiti rekorde i započeti novu eru njegovih ljetnih blockbustera.

O autoru

O autoru