‘Jurski park’: 30 godina od izlaska revolucionarnog filma

U današnje vrijeme modernog filma malo toga može oduzeti dah kao što je 1993. to učinio prvi CGI brahiosaur kad ga je kino publika prvi put ugledala.

Danas su svi već upoznati s temom filma Jurski park (Jurassic Park, 1993.) osim ako ne žive ispod vulkanskog kamena, a ona je priča o davno izumrlim bićima koja već tisućama godina rasplamsavaju maštu čovječanstva – dinosauri. Stare civilizacije njihove su fosile smatrali ostacima zmajeva, titana i ostalih mitoloških bića sve do prije 200 godina kad su ozbiljnije znanstvene studije počele s proučavanjem njihovih ostataka i nakon toga klasificirane su mnoge vrste izumrlih gmazova koji su davno nastanjivali naš planet.

Jurski park je mogao biti mnogo krvaviji i ispunjen vanzemaljcima

Nakon tromih lutaka dinosaurusa u filmu King Kong (1933.) i ostalih filmskih ekranizacija tih drevnih bića na sličan način zbog nedostatka potrebne tehnologije, pojavio se film koji je promijenio gledanje divovskih monstruma na velikom ekranu. Ali krenimo ispočetka.

Jurski park je film o ogromnom napretku u znanstvenoj tehnologiji koji je omogućio mogulu da stvori otok pun živih dinosaura. On poziva četiri osobe, zajedno sa svoje dvoje unučadi, da mu se pridruže u Jurskom parku. Spletom nesretnih okolnosti, sigurnosni sustavi se isključuju i boravak na otoku postaje utrka za preživljavanje s dinosaurima koji slobodno lutaju njime.

Sam Neill, Ariana Richards i Joseph Mazzello bježe od stampeda Gallimimusa (Foto: Universal Pictures)

Sami dinosauri doživjeli su česta pojavljivanja na filmu, ali nijedno se ne može usporediti s onime u klasiku Stevena Spielberga iz 1993. godine koje je zauvijek promijenilo kinematografiju. Jurski park ekranizacija je istoimenog romana iz 1990. pisca Michaela Crichtona koji je za film ujedno napisao i scenarij, dok je David Koepp taj scenarij doradio tako da je izmijenio pojedine likove i izbacio mnoge scene nasilja iz prvotne Crichtonove verzije.

Čak i prije nego je roman izdan, Spielberg je uz pomoć studija Universal otkupio prava za snimanje filma za 1,5 milijun dolara (što bi danas iznosilo 3,5 milijuna), a u tome je uspio samo par sati prije od drugog legendarnog redatelja Jamesa Camerona koji je isto tako želio prava za film. Cameronova ideja bila je u film ubaciti i vanzemaljce, te priču učiniti još mračnijom, no nakon što je pogledao Spielbergov film jasno je dao do znanja: ‘Shvatio sam da ja nisam prava osoba za snimanje filma – on je bio’.

Jurski park
Raptori su kombinacija stop-animacije i CGI tehnike (Foto: Universal Pictures)

Početci CGI animacije krenuli su s Jurskim parkom

Ali što to Jurski park čini toliko posebnim? Tijekom snimanja filma, Spielberg i ekipa iskušavali su razne načine kako dinosaure učiniti što stvarnijima, i odlučili su se za kombinaciju stop-animacije za duge kadrove izdaleka, a animatroniku za kadrove iz blizine. No željeli su otići još korak dalje za realističniji izgled. Tada je Dennis Muren iz Industrial Light and Magic, tvrtke specijalizirane za specijalne efekte, predložio alternativni pristup putem CGI modeliranja i animacije.

Animatori Stan Winston Studija zaduženi za stop-tehniku prekvalificirali su se na kompjutersku animaciju budući da su bili eksperti u izgledu i kretnjama dinosaura te je njihovo znanje bilo ključno za izgled filma. Stop-animacija poslužila je kao ‘kostur’ za CGI efekt kojeg je svega 6 minuta u filmu, dok su ostali efekti u stop-tehnici. Konačan rezultat te suradnje bio je revolucionaran, jer publika do tada nikad nije imala priliku vidjeti realno prikazanog divovskog izumrlog gmaza na filmu.

Film je osvojio 3 Oscara, i to u kategorijama za najbolje vizualne efekte, najbolji zvuk i najbolju montažu efekata i zvuka.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Filmski event kojeg su svi željeli pogledati

     Specijalni efekti sami za sebe ne bi toliko uspješno zaokružili film da priča i likovi nisu bili dovoljno dobri i u ovom slučaju, prikladni za sve uzraste. Na neki način, Spielberg je snimio film o stvorenjima kojima su djeca fascinirana a odrasla publika željela je biti dijelom nečeg novog i toliko velikog o čemu svi pričaju. Jurski park je bio filmski event, film koji su u to vrijeme svi morali pogledati jer je donio nešto novo i nikad viđeno do tada.

     Spielberg je na savršen način stvorio legendarne scene u filmu, pogotovo one najpoznatije s T-Rexom. Od stvaranja prijeteće atmosfere, napetosti, otkrivanja o čemu se radi, reakcije glumaca i napada dinosaura – svi koji su gledali film pamte površinu vode u čaši kako se sve snažnije trese što T-Rex bliže prilazi. Iznimna kombinacija velikih talenata na jednom mjestu rezultirala je filmom koji je označio cijelu generaciju.

     Nije bilo važno da li je to superherojski film, komedija, romansa ili horor, Jurski park je bila stvar o kojoj su ljudi pričali i on se morao pogledati kako bi bili u toku ne s filmom, već modernim vremenom koje dolazi.

     Jurski park 1993
     Jurski park ne bi bio potpun bez T-Rexa (Foto: Universal Pictures)

     Jedna od najpoznatijih i najuspješnijih franšiza svih vremena

     Po izlasku u kina, film je postao ogroman hit te je bio najuspješniji film ikad snimljen sve dok ga 4 godine kasnije s te pozicije nije skinuo Cameronov Titanic (1997.). Osim velikog financijskog uspjeha, Jurski park je pokazao publici i cjelokupnoj filmskoj industriji kako se CGI efekti mogu na najbolji mogući način iskoristiti da bi se postigla filmska magija. Sve do tada, filmaši su bili skeptični i veoma oprezni po pitanju korištenja kompjuterske tehnike za snimanje filmova, dok je danas nezamislivo snimiti ijedan veliki film, čak i svakodnevni TV program bez korištenja CGI-a.

     Jurski park je dobio još 5 nastavaka koji svi zajedno čine jednu od najuspješnijih filmskih franšiza svih vremena, a posljednji film serijala Jurski svijet: Carstvo (Jurassic World Dominion, 2022.) zaradio je preko milijardu dolara poput prvog Jurskog parka.

     Današnju publiku malo toga na filmu može iznenaditi po pitanju efekata, a toliko rani napredak na tom polju i kvalitetu istoga mogu zahvaliti isključivo Jurskom parku koji će zauvijek ostati upisan u povijest kao revolucionaran film koji je napravio ogroman korak naprijed u kinematografiji.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         O autoru

         O autoru