Jurski svijet: Carstvo zaradio je više od milijardu dolara na svjetskom box officeu

Bez obzira na pandemiju, dinosauri su i dalje hit u svijetu jer je Universalov i Amblinov Jurski svijet: Carstvo (2022) zaradom prešao milijardu dolara svjetske kino distribucije.

Prema zaradi na svjetskom box officeu, to je uspio 51 film, a u doba otkad je počela pandemija od ožujka 2020., samo su tri filma zaradom prešla milijardu dolara: Jurski svijet: Carstvo (2022), Spider-Man: Put bez povratka (2021) i Top Gun: Maverick (2022).

Jurski svijet: Carstvo - Jurassic World: Dominion
Chris Pratt kao Owen Grady u filmu Jurski svijet: Carstvo © Universal Studios

Prema izvještajima od 22. rujna, Jurski svijet: Carstvo je u SAD-u zaradio 376 milijuna, a u svijetu preko 624 milijuna dolara. Time se ujedno zaokružila Universalova trilogija Jurskog svijeta po zaradi na svjetskom box officeu budući da su Jurski svijet (2015) i Jurski svijet: Pad kraljevstva (2018) prešli zaradu od milijardu dolara što je sada postigao i posljednji dio trilogije.

Prijašnjim nastavcima je to uspjelo samo Steven Spielbergovom Jurskom parku (1993).

Kad smo već kod pandemijskih rekordera, Universal je zaradom box officea prešao 3 milijarde dolara u 2022. godini, što od 2019. godine nije još uspjelo nijednom studiju. Filmovi koji su zaslužni za tu brojku s već navedenim Amblinovim Jurski svijet: Carstvo su: Illuminationov Malci 2: Kako je Gru postao Gru, Blumhouseov Crni telefon, DreamWorks Animationov Loši momci i Jordan Peeleov Nikako.

Jurski svijet: Carstvo - Jurassic World: Dominion
Kayla Watts (DeWanda Wise), Maisie Lockwood (Isabella Sermon), Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), Dr. Alan Grant (Sam Neill), Dr. Ellie Sattler (Laura Dern), Owen Grady (Chris Pratt) i Giganotosaurus u filmu Jurski svijet: Carstvo © Universal Studios

Prvi holivudski film i to opet studija Universal, koji je od početka pandemije zaradio više od 500 milijuna dolara (ukupna svjetska zarada filma je 726 milijuna) je bio Brzi i žestoki 9 (2021), koji je na neki način „probio led“ za ostale visokobudžetne naslove prikazivane ekskluzivno u kino dvoranama, bez da su istovremeno izlazili i na streaming servisima.

Sveukupna zarada svjetske distribucije franšize Jurski park i Jurski svijet iznosi preko 6 milijardi dolara, a Jurski svijet: Carstvo je Universalov sedmi film koji je prešao milijardu dolara.

U filmu, čija je tematika temeljena na romanu Michaela Crichtona, glume Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill i Jeff Goldblum, od kojih su posljednjih troje glumačka postava originalne trilogije Jurskog parka.

Jurski svijet: Carstvo - Jurassic World: Dominion
Sam Neill kao Dr. Alan Grant u filmu Jurski svijet: Carstvo © Universal Studios

Kako smo fanovi svega što ima veze sa dinosaurima i navedenih filmova, raduje nas što je nova i stara glumačka ekipa zajedno uspjela postići ovakav uspjeh.

Budući da nema niti jedne filmske franšize koja na ovako originalan način prikazuje dinosaure i njihov svijet, nadamo se da će ovaj rekord potaknuti Universal da nam i dalje donosi originalne priče iz vremena kad su divovski gmazovi vladali u kino dvorane.

O autoru

O autoru