Žena kralj – Oskarovka Viola Davis u epskoj akcijskoj drami

Epska akcijska drama Žena kralj (The Woman King) temeljena na stvarnim događajima s kraja 18. i početka 19. stoljeća dolazi ove godine u kina te nam daje fantastičan uvid u ne toliko često na filmu spominjanu afričku kulturu na velikim ekranima.

Žena kralj je izvanredna priča o Agojie, ratnicama koje su štitile afričko kraljevstvo Dahomey početkom 19. st. vještinama i energijom koji još nikad nisu bili viđeni. Inspirirano istinitim događajima, Žena kralj prati emotivno epsko putovanje zapovjednice Nanisce (Davis) kako obučava sljedeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života. Za neke stvari vrijedi se boriti…

Žena kralj (The Woman king)
Scena iz filma Žena kralj © Sony Pictures Releasing

Kako nam i sam službeni sinopsis filma govori, očekuje nas pravi povijesni spektakl sa oskarovkom Violom Davis (Fences, Tajni život kućnih pomoćnica, Udovice) u ulozi u kakvoj ju još nismo vidjeli.

Osim Viole Davis u glavnoj ulozi, u filmu glume i Lashana Lynch (Za smrt nema vremena, Kapetanica Marvel, Bulletproof), Thuso Mbedu (The Underground Railroad, Shuga, Liberty), Sheila Atim (Modrice, Doktor Strange u Multiverzumu ludila, Pinokio), Hero Fiennes Tiffin (franšiza Poslije svega, Harry Potter i Princ miješane krvi, Prva ljubav) i John Boyega (franšiza Ratovi zvijezda, Bitka za Pacifik: Ustanak, Invazija kvarta).

Redateljica Gina Prince-Bythewood je dobro poznata u filmskoj industriji sa snimljenim hitovima poput Stara garda (2020), Tajni život pčela (2008) i Ljubav i košarka (2000), kao i TV epizodama serija kao što su Pucnji u Karolini (2017), Cloak & Dagger (2018) i Svi mrze Chrisa (2005).

Žena kralj (The Woman King)
Viola Davis i John Boyega u filmu Žena kralj © Sony Pictures Releasing

Ako vas zanima što očekivati od filma Žena kralj, pogledajte Marvelov film Black Panther (2018) gdje je garda Wakande sastavljena od žena-ratnica. Ta garda Dora Milaje je direktno inspirirana (iako veoma stilizirana) sa hrabrosti, atleticizmom i junaštvom ratnica Agojie koje su štitile afričko kraljevstvo, a glavni su dio priče filma Žena kralj.

Povjesničari su ženskoj gardi Agojie dali naziv “Dahomey Amazonke” zbog njihove sličnosti sa mitološkim Amazonkama, no koliko sličnosti doista ima, saznati ćemo 03. studenog kada film službeno izađe u hrvatska kina.

Žena kralj (The Woman King) - scena iz filma
Thuso Mbedu, Viola Davis i Shelia Atim u filmu Žena kralj © Sony Pictures Releasing

Kritike i publika su oduševljeni filmom, a neki od njih glase: “Uzbudljiv i zadivljujuć, emotivno lijep i duhovno poletan“, “Viola Davis je akcijska zvijezda poput Harrisona Forda i Sylvestera Stallonea“, “Želite provesti više vremena u ovom svijetu“.

Mi ga jedva čekamo, jer ovakvih filmova sa drukčijom vrstom protagonista od onih na koje smo naviknuli i povijesnim slikovitim afričkim podnebljem kao mjestom radnje doista ima veoma malo, te smatramo da će ovo biti jedan film itekako vrijedan odlaska u kino.

U kinima od 03.11.2022.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, Hero Fiennes Tiffin, John Boyega
     REŽIJA: Gina Prince-Bythewood
     SCENARIJ: Dana Stevens, Gina Prince-Bythewood
     PRODUCENTI: Cathy Schulman, Viola Davis, Julius Tennon, Maria Bello
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Peter McAleese
     ŽANR: akcijska drama

     O autoru

     O autoru