‘Fabelmanovi’: Život redatelja Stevena Spielberga na velikom platnu

Kako su ‘Fabelmanovi’ najvećim dijelom bazirani na djetinjstvu i adolescenciji Stevena Spielberga, ovo je bez daljnjega njegov najosobniji film do sada.

Višestruko nagrađivani Steven Spielberg, jedan od najznačajnijih redatelja u povijesti kinematografije, nakon ekranizacija svih mogućih priča, od fantastičnih avantura do ozbiljnih ratnih filmova, napokon je snimio film o sebi.

Faberlmanovi - Mateo Zoryan
Scena iz filma Fabelmanovi © Universal pictures

U novoj uzbudljivoj filmskoj priči Spielberg donosi intimni pogled u svoje djetinjstvo u polu-autobiografskom filmu koji prati osjetljive godine mladića koji će otkriti potresnu obiteljsku tajnu što će ga potaknuti da uroni u svijet filmova koji će mu pomoći da spozna istinu o sebi i drugima.

Steven Spielberg je ovaj osobni projekt pokrenuo sa svojom mlađom sestrom Anne Spielberg još 1999., no kako su bili zabrinuti da bi njihovi roditelji mogli biti povrijeđeni onim prikazanim na filmu, od projekta se odustalo.

Fabelmanovi
Scena iz filma Fabelmanovi © Universal pictures

Spielberga su kasnije roditelji u zafrkanciji krenuli ispitivati kad će snimiti film o njihovoj obitelji, na što se i sam iznenadio, te mu se ta misao nastavila motati po glavi. Fabelmanovi su osim očite uspomene na vlastitu obitelj i djetinjstvo, bili jedan od filmova kakve Spielberg nije do tada snimio – priču o odrastanju.

Deset godina kasnije, Spielberg je prešao kroz cijeli projekt i zamisao filma sa scenaristom Tonyjem Kushnerom s kojim često radi, te je film dobio novi identitet i ubrzo nakon toga je krenuo i sa snimanjem.

Fabelmanovi - Gabriel LaBell
Scena iz filma Fabelmanovi © Universal pictures

Glumačka postava filma uključuje Gabriel LaBelle (Dead Shack, 2017., Predator, 2018.) koji glumi Sammyja, dok su Michelle Williams (franšiza Venom, Tužna veza, 2010.), Paul Dano (The Batman, 2022., Bit će krvi, 2017.), Seth Rogen (Pineapple Express, 2008., Ovo je kraj, 2013.), Judd Hirsch (Taksi, 1978., Dan nezavisnosti, 1997.) i debitant Mateo Zoryan u sporednim ulogama. Film je posvećen Spielbergovim stvarnim roditeljima Leah i Arnoldu koji su umrli unatrag nekoliko godina.

Fabelmanovi je nominiran za 5 Zlatnih globusa u kategorijama: najbolji film, najbolji redatelj, nasljoblja glumica, najbolji scenarij i najbolja glazba.

U kinima od 12.01.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Michelle Williams, Gabriel La Belle, Paul Dano, Seth Rogen, Judd Hirsch, Mateo Zoryan
     REŽIJA: Steven Spielberg
     SCENARIJ: Steven Spielberg, Tony Kushner
     PRODUCENTI: Tony Kushner, Kristie Macosko Krieger, Steven Spielberg
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Josh McLaglen, Carla Raij
     ŽANR: drama, biografija

     O autoru

     O autoru