Östlund izaziva publiku na aktivno gledanje “Trokuta tuge”

Ruben Östlund će u partnerstvu s Göteborg Film Festivalom predstaviti interaktivni kinematografski događaj na kojem će diktirati kako publika gleda na film tijekom projekcije njegovog nagrađivanog filma Trokut tuge.

Kino kao mjesto susreta i aktivne rasprave, a ne kao prostor gdje publika pasivno gleda film

Interaktivni projekt Ovo je kino! će predstaviti Östlunda, počasnog predsjednika festivala, kako ruši četvrti zid i publici diktira doživljaj svog filma u pokušaju stvaranja “najbolje kinematografske kulture na svijetu”.

Östlund će doći prije projekcije kako bi publici dao konkretne upute. Projekcija će zatim biti podijeljena u dva dijela, s pauzom tijekom koje će Östlund i publika raspravljati, družiti se i popiti čašu vina.

“Jedinstveni je aspekt kina to da filmove gledamo zajedno. Gledanje nečega zajedno pojačava iskustvo i postavlja viši standard za ono što se prikazuje na ekranu.” Rekao je Östlund u izjavi uvodeći interaktivni događaj.

Fotografija iz filma Trokut tuge

“Pasivno gledanje filmova u kinu jedva da je vrijedno napuštanja privatnih TV ekrana”

“U usporedbi sa zemljama poput Francuske i SAD-a, Nordijci imaju pasivniju publiku. Ovdje se skrivamo u svojim sjedalima, preuzimajući manje odgovornosti za predstavu. Nakon projekcija odlazimo kući bez razgovora o onome što smo vidjeli. Takva vrsta posjeta kinu jedva da je vrijedna napuštanja privatnih tv ekrana. Kako bi kinematografska kultura procvjetala i dosegla svoj puni potencijal, publika mora razumjeti važnu ulogu koju u tome igra.”

Uloga kino prostora vruća tema na festivalskom summitu

Ovo je kino! održat će se u kinu Draken na Göteborg Film Festivala u subotu, 28. siječnja.
Uloga kina također će biti vruća tema na festivalskom godišnjem samitu o filmskoj politici 27. siječnja.

Jonas Holmberg, umjetnički direktor Filmskog festivala u Göteborgu izjavio je kako ima velika očekivanja oko ovog projekta. “Vrlo je uzbudljivo što Ruben Östlund želi izazvati tradicionalne ideje o odnosu između redatelja, publike i filma.”

O autoru

O autoru