...

Ruben Östlund prvo predsjeda žirijem u Cannesu, a zatim dolazi na Ponta Lopud

“Za mene je snimanje filmova zajednički poduhvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživam”, kazao je švedski redatelj Ruben Östlund pred kojim su brojne obveze. Predsjedat će žirijem na 76. filmskom festivalu u Cannesu, a zatim i doći održati masterclass na festival Ponta Lopud.

Švedski oskarovac Ruben Östlund ovoga će se ljeta odmoriti od snimanja filmova. To ne znači da će biti besposlen. Naprotiv, redatelj filmova Kvadrat i Trokut tuge ima nakrcan raspored.

Nakon što je u prosincu trijumfirao na dodjeli Europskih filmskih nagrada, Östlund je jedan od najtraženijih europskih filmaša. Tako će u svibnju će presjedati festivalskim žirijem na 76. filmskom festivalu u Cannesu. Samo mjesec dana kao posebni gost dolazi na festival Ponta Lopud.

„Za mene je snimanje filmova zajednički poduhvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživam. Intimna atmosfera koju pruža Ponta Lopud sjajna je prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije. Istinski se tome radujem!”, izjavio je Ruben Östlund uoči dolaska na treće izdanje hrvatskoga filmskog festivala. Ove godine Ponta Lopud će biti održan od 20. do 24. lipnja.

Mjesto druženja i učenja

Ponta Lopud, koji se održava kako mu i ime govori na otoku Lopud kraj Dubrovnika, u kratko vrijeme pozicionirao se kao važan dio hrvatske filmske scene. Svojim drugačijim konceptom, gdje naglasak nije toliko na prikazivanju filmova koliko na druženju i edukaciji mladih filmaša, pomaže filmskim profesionalcima da steknu nova iskustva i stvore dugoročne profesionalne i prijateljske odnose. Kako ističu iz festivala, „u inspirativnom okruženju mira i jedinstvene ljepote otoka Lopuda, uz domaću kuhinju, imaju priliku voditi razgovore o filmu, vizualnoj umjetnosti i umijeću življenja na način na koji se to ovdje čini stoljećima“.

Ruben Östlund (Foto: Sebastian Gabsch / EFA)

U tome duhu, na festivalu Ponte Lopud švedski će redatelj održati masterclass te prenijeti znanje mladim filmašima.

U Cannesu će, pak, Ruben Östlund imati potpuno drugačiji zadatak. Predsjedavajući međunarodnim žirijem odlučit će tko će ove godine osvojiti Zlatnu palmu. Za to je itekako kompetentan. U svojoj vitrini već posjeduje dvije Zlatne palme, osvojene 2017. s filmom Kvadrat te prošle godine s Trokutom tuge. Za potonji je ove godine nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja.

„Sretan sam, ponosan i ponizan što mi je povjerena čast predsjednika žirija za ovogodišnji Festival u Cannesu. Nigdje u filmskom svijetu iščekivanje nije tako snažno kao kad se podigne zavjesa nad filmovima u kanskoj konkurenciji”, rekao je Östlund. Filmski festival u Cannesu ove godine će biti održan od 16. do 27. svibnja.

Lov na nagrade

A kako se osjeća filmaš u lovu na Zlatnu palmu, redatelj je nedavno otkrio u razgovoru za Kinofilm.

„Europska kinematografija je posložena tako da ima razne razine vidljivosti. Što više nagrada osvojite, to vas više primjećuju. Nema sumnje da sam ja sada na najvišoj razini. To je sjajno, ali i donosi veliki pritisak. Isti onaj pritisak koji sam osjećao nakon što sam s Kvadratom osvojio prvu Zlatnu palmu. Sada sam snimao tri puta skuplji film i Trokut tuge je morao dokazati da ono ranije nije bila slučajnost. Svi su očekivali da će premijera filma također biti na Filmskom festivalu u Cannesu. I kada su objavili da je Trokut tuge također kandidat za Zlatnu palmu, kamen mi je pao sa srca. Učinio sam ono što sam morao. Sve ostalo je samo veliki bonus“, rekao je u intervjuu Ruben Östlund.

O autoru

O autoru

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.