Zlatko Burić najbolji je europski glumac: “Tek sada mogu pokazati što doista znam”

“Veseo sam, ali ujedno malo i ozbiljnije gledam na svoj rad. Ova nagrada mi je golemi podsjetnik da ne smijem odustati”, kazao je Zlatko Burić odmah nakon preuzimanja nagrade za Kinofilm. Najboljim europskim glumcem okrunjen je na dodjeli Europskih filmskih nagrada u Reykjaviku.

Zlatko Burić najbolji je europski glumac. Rođeni Osječanin, koji već godinama živi u Danskoj, osvojio je prestižnu titulu na dodjeli Europskih filmskih nagrada u Reykjaviku.

Veličanstveni osjećaj

„Osjećaj je veličanstven. Moram priznati da sam bio potpuno iznenađen. Doista nisam vjerovao da ću dobiti nagradu. I zato se osjećam sjajno“, kazao je Zlatko Burić odmah nakon preuzimanja nagrade za Kinofilm.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je zahvaljujući ulozi ruskog bogataša u filmu Trokut tuge švedskoga redatelja Rubena Östlunda. Popularna satira, dobitnica Zlatne palme u Cannesu, inače je u potpunosti trijumfirala na 35. dodjeli Europskih filmskih nagrada. Ekipa filma kući nosi čak 4 nagrade, među njima i one za najbolji europski film te redatelja.

Nikolaj Coster-Waldau predao je nagradu Zlatku Buriću (Foto: Sebastian Gabsch)

Nakon dodjele Zlatko Burić je bio izuzetno veseo, ali priznaje da je uz radost došla i odgovornost.

„Kako sam i inače pomalo paranoičan, odmah sam počeo osjećati neku težinu na svojim leđima. Preplavio me osjećaj odgovornosti da moram dalje nastaviti, da tek sada dobivam pravu šansu pokazati sve što mogu. Veseo sam, ali ujedno malo i ozbiljnije gledam na svoj rad. Ova nagrada mi je golemi podsjetnik da ne smijem odustati“, rekao je Burić.

Od Kugla glumišta do Reykjavika

S nagradom će zasigurno doći i brojnije ponude za nove europske, ali i hollywoodske filmove. Burić iza sebe već ima respektabilnu glumačku karijeru – od kultnoga Kugla glumišta do danskih hitova kao što su Diler te recentnih uloga u domaćim filmovima. No, ova eksponiranost zasigurno će mu dati još snažniju odskočnu dasku.

Vidjelo se već to tijekom dana kada je Burić dao niz intervjua svjetskim medijima.

„Od ranoga jutra sam u pogonu, cijeli dan dajem intervjue i imam sastanke. Tako da sada, moram priznati, nemam više snage“, s osmijehom na licu rekao je najbolji europski glumac.

Pobjednička ekipa filma Trokut tuge

No, uz svijetli pogled u budućnost, sretni glumac nije mogao da se ne i osvrne na prošlost.

Vizija je uvijek ista

„Naravno da mi je kroz glavu prošao moj cijeli životni put do ove noći. Bitno mi je da je moja vizija ostala ista. Na istom sam putu kao i kada sam počinjao s Kugla glumištem, samo sam danas u malo drugačijoj situaciji. Film je prilično različit od nekog dobrog teatra koji radiš na margini nekog kulturnog događanja“, kazao je Zlatko Burić te dodao:

„Kada radi ono što ja radim posljednjih godina, čovjek mora prihvatiti tu težinu da radi za široki krug ljudi. To je taj štos, kako doći do široke publike, a pritom zadržati kvalitetu. Ono što su u jednom trenutku uspjeli napraviti Bergman ili Fassbinder. Tako i Ruben ima tu formu umjetničkog filma, ali je ipak odlučio uključiti elemente koji će ga učiniti dostupnim što većem broju ljudi.“

Nagradu za najboljeg glumca Zlatko Burić dobio je u snažnoj konkurenciji. Uz njega su u kategoriji bili nominirani Eden Dambrine (Close), Paul Mescal (Aftersun), Pierfrancesco Favino (Nostalgia) i Elliott Crosset Hove (Godland).

O autoru

O autoru