‘Garbura’: film o kraju djetinjstva koje je ljepše i iskrenije nego nametnuti obrazac ponašanja u obitelji

Dugometražni prvijenac ‘Garbura’ redatelja Josipa Žuvana će vratiti u djetinjstvo one odrasle u manjim zajednicama kao i među ljude koje poznajete ili ste barem nekada poznavali.

Dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na Youtubeu, nadajući se milijunskim pregledima. Njihove su obitelji već godinama zavađene i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vrijeme blagdana, svađa između obitelji će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja.

Garbura - domaći film
Scena iz filma Garbura © Maxima Film

Festivalski hit u San Sebastiánu

Ova drama o odrastanju premijerno je prikazana na prestižnom festivalu u San Sebastiánu te je pritom i zatvorila natjecateljski program Novi redatelji. Višeminutni aplauz, reakcije i komentari publike bili su i više nego odlični jer su se svi očito uspjeli povezati s filmom i nisu se ‘izgubili u prijevodu’.

Kako i ne bi, budući da je prikaz obitelji na filmu doista univerzalan za sve. Jer ako sami niste proživjeli neke stvari poput paljenja karabita što dvojica mladih glumaca rade u filmu, sigurno znate nekoga tko je to radio ili ste čuli razne komentare starijih na neke druge nepodopštine vaših vršnjaka, pa makar one ne bile toliko razorne kao karabit ili pucanje iz pištolja.

Garbura - domaći film
Scena iz filma Garbura © Maxima Film

Kako je nekad bilo, tako će i ostati

Obitelji posvađane zbog razloga kojih se niti ne sjećaju dovoljno dobro, roditelji zaokupljeni svojim stvarima radi čega ne znaju gdje im se djeca nalaze, i ta ista djeca na koju se prenosi generacijska zavada. Ako ne iz prve ruke, onda znate za takve događaje iz očiju promatrača.

Redatelj ovog realnog, prilično smiješnog i šarmantnog, ali nimalo umjetnog i romantiziranog filma o djetinjstvu je Josip Žuvan koji osim što radi kao redatelj, također je scenarist i kreativni producent na mnogim komercijalnim televizijskim projektima, te je autor nekoliko kratkih igranih filmova. Garbura je svoju hrvatsku premijeru imala na ovogodišnjem Zagreb film Festivalu.

Garbura - domaći film
Scena iz filma Garbura © Maxima Film

Fragmenti stvarnog života na filmu

Za dvojicu najboljih prijatelja koji su utjelovili Nikolu i Antonia, a oko kojih se vrti film izabrao je izvrsne mlade debitante Franka Floigla i Maura Ercegović Gracina. U ostalim ulogama su Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Iako osobe nisu temeljene na onim iz stvarnog života, neke njihove osobine jesu, kao i događaji u filmu te način komunikacije, a sve iz sjećanja redatelja Josipa Žuvana.

Garbura je film koji će vas nasmijati, držati napetima poput izgaranja karabita, tj. garbure, i dati vam djelić slike onoga što ste možda nekada mogli i sami posvjedočiti, a to daje onu veću vrijednost filmu – osjećaj nostalgije i stvarnosti.

U kinima od 29.12.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović, Zdenko Jelčić
     REŽIJA:
     Josip Žuvan
     SCENARIJ: Josip Žuvan
     PRODUCENTI: Damir Terešak, Nikolina Vučetić Zečević
     ŽANR: drama

     O autoru

     O autoru