Druga strana nagrada: Ruben Östlund priznao da ga je Zlatna palma učinila – nesigurnim

Redatelj Trokuta tuge, Ruben Östlund, dvostruki dobitnik Zlatne palme, objasnio je kakav učinak nagrade imaju na njega.

Sezona je filmskih festivala je u punom jeku, a švedski redatelj Ruben Östlund ponudio je zanimljivu perspektivu na osvajanje nagrada. Naime, redatelj Trokuta tuge (Triangle of Sadness, 2022.), satire o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, svjestan je da je “apsurdno” žaliti se na osvajanje nagrada, no priznaje da njemu osobno donose dodatni “pritisak”.

Te se teme dotaknuo tijekom razgovora s Niclasom Larssonom, scenaristom i redateljem filma Mother, Couch (2023.), za časopis “Interview”, koji ga je pitao podižu li nagrade samopouzdanje ili dobitnika pak čini nesigurnijim?

“Rekao bih da ga čine nesigurnijim. Barem je tako bilo u mom slučaju. S jedne strane, osvajanje prve Zlatne palme za mene je značio velik pritisak koji se donekle smanjio osvajanjem druge Zlatne palme koja ipak dokazuje da inicijalna nagrada nije bila slučajnost. S druge strane, određeni pritisak je potreban da bih se uopće upustio u neki projekt. I zato je cilj sljedećim filmom osvojiti još jednu “palmu”. Bilo bi to prvi put u povijesti da neki redatelj osvoji tri Zlatne palme zaredom”, kaže Ruben Östlund koji je glavnom nagradom na Filmskom festivalu u Cannesu nagrađen za filmove Kvadrat (The Square, 2017.) i Trokut tuge. Ti su mu filmovi osigurali i tri nominacije za Oscara – Kvadrat  je 2018. konkurirao za najbolji strani film, a nominacije za Trokut tuge je 2023. Östlund dobio u kategorijama najboljeg redatelja i najboljeg originalnog scenarija.

“Moj je cilj letvicu stalno podizati gore. Svjestan sam da može zvučati bahato kad kažem da novim filmom želim opet osvojiti Zlatnu palmu i ispisati povijest, no smatram da tek kad to kažemo naglas na neki način pomaže u podizanju ‘letvice'”, objašnjava Östlund koji je podijelio i svoj pogled na samopouzdanje.

“U mom slučaju, samopouzdanje počiva na kreativnom samopouzdanju, odnosno činjenici da uspijevam napraviti igrane filmove koji se sviđaju publici i kritičarima. Osim toga, veliki utjecaj na samopouzdanje imaju i putovanja, odnosno upoznavanje različitih zemalja i ljudi. Dakle, tu je zapravo riječ o povjerenju u profesiju, a onda i doživljavanje svijeta i stavljanje u različite društvene situacije koje vas čine još samopouzdanijima”, zaključuje švedski redatelj.

O autoru

O autoru