7 zanimljivosti koje su donijele nominacije za Oscara

Koji je novi rekord srušio skladatelj John Williams? Po čemu je poseban Alfonso Cuaron? U kakvo je društvo ušla snimateljica Elvisa Mandy Walker? Doznajte odgovore i na ostale zanimljivosti.

Rekordi Stevena Spielberga

Steven Spielberg je s filmom Fabelmanovi osvojio svoju 12. nominaciju za najbolji film. Time je postavio rekord za producenta s najviše nominacija u toj kategoriji (od 1951. kada su producenti prvi put imenovani kao nominirani). Ujedno se izjednačio s Williamom Wylerom, kao redatelj s najviše filmova nominiranih za najbolji film. Obojica su producirali čak 13 filmova koji su na kraju bili nominirani u najprestižnijoj kategoriji. No, tu nije kraj Spielbergovim rekordima. Ovo mu je deveta nominacija za režiju čime se izjednačio s Martinom Scorseseom kao živući redatelj s najvećim brojem nominacija u kategoriji za najbolju režiju. Sveukupni rekorder i dalje je William Wyler koji 12 puta bio nominiran.

Andyjev savršeni zvuk

Mikser zvuka Andy Nelson ima rekordne 24 nominacije u kombiniranim kategorijama zvuka.

John Williams ne posustaje

John Williams nastavlja povećavati svoj rekord. S novom nominacijom za najbolju glazbu sada ih ima čak 48 u toj kategoriji. Kada mu se pribroje i pet nominacija za najbolju pjesmu, sada je živuća osoba s najviše dobivenih nominacija. Ima ih 53, a bolji od njega, ali ne i više živ, je samo Walt Disney s čak 59 nominacija. Williams je ujedno najstarija osoba koja je osvojila nominaciju u natjecateljskoj kategoriji. Slavni skladatelj ima 90 godina, a Agnès Varda i James Ivory su oboje imali 89 godina kada su bili nominirani 2017.

Svestrani Alfonso Cuaron

Alfonso Cuarón, nominiran ove godine za kratki film Le Pupille, sada ima nominacije u šest kategorija – za scenarij, montažu, režiju, najbolji film, kameru i kratkometražni igrani film.

Riz Ahmed i Allison Williams proglasili su nominirane (Foto: Al Seib / ©A.M.P.A.S.)

Debitanti osvojili glumačke kategorije

Glumačke kategorije su pune debitanata. Od 20 nominiranih čak 16 će prvi put doći na dodjelu s nadom da će kući otići s pozlaćenim kipićem. Debitanti su Austin Butler, Hong Chau, Kerry Condon, Jamie Lee Curtis, Ana de Armas, Colin Farrell, Brendan Fraser, Brendan Gleeson, Brian Tyree Henry, Stephanie Hsu, Barry Keoghan, Paul Mescal, Bill Nighy, Ke Huy Quan, Andrea Riseborough i Michelle Yeoh. S druge strane, od svih nominiranih samo je Cate Blanchett ranije i osvojila Oscara.

Legendarni Roger iza kamere

Roger Deakins je sada živući snimatelj s najviše nominacija – čak 16. Samo dvije ga dijele da stigne rekord koji zasad drže Charles B. Lang, Jr. i Leon Shamroy.

Mandy u dobrom društvu

Mandy Walker (Elvis) je tek treća žena nominirana u kategoriji najbolje kamere. Prijašnje nominirane su Rachel Morrison (2017.) i Ari Wegner (2021.)

O autoru

O autoru