Emotivni Steven Spielberg: “Težnja za pravdom najbolja je nada za pronalazak smisla života”

Slavni američki redatelj Steven Spielberg primio je u Berlinu počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo. U govoru zahvale istaknuo je potrebu da učimo iz lekcija prošlosti, koliko god one bile neugodne. Ujedno je najavio početak snimanja serije Napoleon prema scenariju pokojnog Stanleya Kubricka.

Berlinale Palast bio je dupkom ispunjen. I svi prisutni su ustali na noge te zapljeskali kada je američki redatelj Steven Spielberg primio počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo. Velikan svjetske kinematografije zaslužio je dugački aplauz, koji je trajao dulje od deset minuta.

“Ova nagrada ima posebno značenje za mene jer sam židovski redatelj”, započeo je svoj emotivni govor Steven Spielberg, čiji se polu-autobiografski film Fabelmanovi ove godine natječe za Oscara.

Slavodobitnik Steven Spielberg u dobrom društvu – umjetnički ravnatelj Berlinala Carlo Chatrian, glazbenik Bono i ravnateljica Berlinala Mariëtte Rissenbeek (Foto: Sandra Weller / Berlinale)

“Želio bih vjerovati da je ovo mali trenutak u puno većem, trenutnom naporu iscjeljivanja slomljenih mjesta u povijesti – ono što Židovi nazivaju Tikkun Olam, popravljanje i obnova svijeta. Osnovao sam Zakladu Shoah, jer sam uvjeren da je istina ono što je napisao povjesničar Yosef Hayim Yerushalmi: ‘Suprotno od pravde nije nepravda. Suprotno od pravde je zaborav.’ Pomirenje je moguće samo kada se sjetimo što se dogodilo“, kazao je slavni redatelj na 73. Berlinaleu.

Lekcije o antisemitizmu i netrpeljivosti

„Njemačka je dugo bila ključni partner u radu Zaklade Shoah. Građani, njemačka vlada i Berlinski filmski festival pridružili su nam se u prikupljanju materijala i intervjuiranju svjedoka, u predstavljanju dokumentaraca, u širenju obrazovnih materijala, u pomaganju da naše arhive budu široko dostupne u Njemačkoj“, izrazio je Spielberg svoje zadovoljstvo.

“Njemački narod pokazao je volju upoznati povijest svoje zemlje, suočiti se s njezinim lekcijama o antisemitizmu, netrpeljivosti i ksenofobiji, vjesnicima holokausta. Druge zemlje, uključujući i moju, mogu puno naučiti iz hrabre odlučnosti njemačkog naroda da djeluje kako bi spriječio fašiste da preuzmu vlast. Narod se može nazvati pravednim samo ako odbije zgodnu amneziju koja nas sve iskušava. Nakon 20. stoljeća, možda niti jedan narod ne bi trebao laskati ili se zavaravati da zaslužuje biti nazvan Pravednim. Ali ne bismo trebali poreći mogućnost pravde. Ne bismo trebali prestati slijediti tu mogućnsot. Ta težnja je naša najbolja nada za pronalazak smisla života. I, da, počinje prisjećanjem”, emotivno se zahvalio Spielberg na počasnom Zlatnom medvjedu za životno djelo.

Sprema se Napoleon

I dok je na dodjeli nagrade govorio o prošlosti, na press konferenciji je uglavnom pričao o – budućnosti. Priznao je da trenutno nema nijedan redateljski projekt. Snimanje Fabelmanovih i Priče sa zapadne strane oduzeli su mu svo vrijeme, pa nije pronašao, ali ni tražio, nešto s čime bi se uskoro zabavio.

No, zato kao producent ima velike planove. Potvrdio je da je u pripremi serija Napoleon, koja će biti snimljena prema scenariju pokojnog Stanleyja Kubricka. Upravo je biografski film o slavnom francuskom vladaru bio dugogodišnja Kubrickova čežnja, no nikada ga nije uspio realizirati.

“Bit će to velika produkcija za HBO prema Stanleyjevom originalnom scenariju. Planiramo Napoleona snimiti kao sedmodijelnu seriju“, kazao je Spielberg. Ujedno je naglasio da serija nastaje uz potporu Kubrickove udovice Christiane Kubrick i njezinog brata, producenta Jana Harlana.

O autoru

O autoru