Najosobniji film Stevena Spielberga: ‘Ovo je bio moj način da vratim mamu i tatu’

U svojem najnovijem filmu “The Fabelmans”, redatelj Steven Spielberg kroz fiktivnu verziju njegove obitelji opisao je zapravo svoje odrastanje u Arizoni i sjevernoj Kaliforniji. Ali koliko je film zapravo istinit u odnosu na Spielbergova formativna iskustva, uključujući susrete s antisemitizmom i bračne borbe njegovih roditelja?

Na press konferenciji nakon svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, Spielberg i glumačka ekipa otkrili su detalje o filmu koji bi se u kinima trebao pojaviti za američki Dan zahvalnosti.

Tako je na pitanje je li ovaj autobiografski film, jedan od rijetkih za koji je i napisao scenarij, namijenjen zaokruživanju karijere, Spielberg odgovorio kratko i jasno: “Ne.”

“Ovaj film se nije dogodio zato što sam se odlučio povuć. Ovo nije moj labuđi pjev. Ne vjerujte u to. Tony [Kushner, njegov koscenarist] i ja smo počeli razgovarati o ovoj mogućnosti dok smo snimali ‘Lincolna’ 2012. godine. Tony je na neki način obavljao funkciju terapeuta, a ja sam bio njegov pacijent. Ali kad je nastupio Covid, svi su imali puno vremena i straha. Kako su stvari postajale sve gore, pitao sam se hoću li išta ostaviti iza sebe? Koje su stvari koje stvarno trebam riješiti u vezi moje mame, tate i sestre? Nije bilo sada ili nikad, ali gotovo sam se tako osjećao”, kazaoa je američki redatelj.

Spielbergove roditelje glume holivudske zvijezde Paul Dano i Michelle Williams, koja ga se toliko dojmila u filmu ‘Blue Valentine’ da ju je odmah htio upoznati. A izbor je pao na Dana jer, kako holivudski redatelj ističe, dijeli toliko istih kvaliteta kao i Spielbergov otac – pragmatizam, strpljenje, duboku ljubaznost i talent za svijet računalnog dizajna.

Kako bi se što bolje uživio u lik, Paul Dano je imao pristup u Spielbergov svijet toliko duboko da su nekoliko mjeseci imali tjedne sastanke putem Zooma na kojima su pričali o njegovom životu. Iako je imao težak teret portretirajući Stevenova oca, Dano ističe kako je mu je ova uloga prekrasno iskustvo.

Film sadrži scene antisemitskog zlostavljanja, ali Spielberg naglašava da, iako predstavljaju neke stvarne incidente, one nisu bile dominantno karakteristične za njegovo djetinjstvo: “Zlostavljanje je samo mali aspekt, nije nikakva vladajuća sila u mom životu.”

Ako se Paul Dano brinuo o teškom teretu igrajući Stevenovog oca, kako je tek onom glumcu koji igra mladog Spielberga? Gabriel LaBelle, sa samo nekoliko uloga iza sebe, ulazi u ulogu Spielbergova dvojnika u produkciji s velikim imenima ispred i iza kamere. Ali bez pritiska. U početku nije imao pojma za koju ulogu ide na audiciju, a kamoli za koga će raditi. Kada ju je dobio i kada mu je konačno sinulo koliko je velika uloga, rekao je da je osjećaj bio zastrašujuć. Okružen mjastorima sedme umjetnosti, a on onaj jedan klinac s dobrom audicijom.

S obzirom da film nije posve ružičast pogled na Spielbergovu obitelj, često se suočio s pitanjem: je li vrijedilo suočiti se s prošlošću?

“Ovaj film je za mene način da vratim mamu i tatu”, rekao je Spielberg. “I također mi je približio moje sestre, Annie, Susie i Nancy, više nego što sam ikad mislio da je moguće. I zbog toga je bilo vrijedno.”

O autoru

O autoru