Pete Docter objasnio zašto je ‘Svjetlosni’ propao u kinima

“Postojala je prevelika razlika između onoga što je publika očekivala i što smo joj dali”, priznao je Pete Docter, glavni kreativac Pixara. Zato je, po njegovom mišljenju, Svjetlosni postao jedan od rijetkih promašaja animacijskog studija.

Animacijski studio Pixar nije se proslavio samo zato što je stvorio niz sjajnih animiranih filmova. Njegova snaga je bila i u tome što je taj niz bio gotovo besprijekoran. Od Priče o igračkama preko Čudovišta iz ormara i Potrage za Nemom do Nebesa i Coco, Pixarovi filmovi stalno su bili neprikosnoveni pobjednici na kino blagajnama.

Sve do prošle godine kada je u kina stigao Svjetlosni. Povratak Buzza Svjetlosnog, lika astronauta-igračke kojeg je publika zavoljela u Priči o igračkama, pokazao se dosad najvećim Pixarovim promašajem. Istina, kritike su bile umjereno pozitivne, a film je u kinima zaradio 226 milijuna dolara, što nikako nije sitnica. No, uz navodni budžet od 200 milijuna dolara te dodatne marketinške troškove, nema nikakve sumnje da je Svjetlosni završio u financijskoj crnoj rupi.

Zašto je Svjetlosni podbacio?

Analitičari su ponudili brojne razloge. Pandemija je još bila aktivna te su roditelji nevoljko išli u kina s djecom. Disney, vlasnik Pixara, pucao je samome sebi u noge kada je prethodne Pixarove filmove pustio direktno u internetsku videoteku Disney+ te tako pokazao publici da kino nije jedino mjesto gdje će dobiti dozu sjajne animacije. Film redatelja Angusa Maclanea jednostavno nije bio dovoljno dobar.

Sada je svoje mišljenje izrazio i Pete Docter. Slavni animator, redatelj Čudovišta iz ormara, Nebesa i Duše, danas je glavni kreativac Pixara, korporativno označeno njegova je titula CCO (Chief creative officer). Nastanak Svjetlosnog pratio je od samih početaka, pa je tako bio uključen i u razgovore o tome što je pošlo krivo.

Gdje je Krumpirko?

“Puno smo razmišljali o tome jer svi volimo film. Volimo likove i premisu. Na kraju smo zaključili da smo previše tražili od publike. Kad čuju Buzza, pitaju se, super, a gdje je glava Gospodina Krumpirka, Woody i Rex? A onda im ponudimo ovaj film znanstvene fantastike. I njihova je reakcija: Što?”, kazao je Docter u razgovoru za The Wrap.

“Čak i ako su prije odlaska u kina pročitali da je film samo lagano naslonjen na svijet Priče o igračkama, sve im je bilo malo predaleko. I koncept i način na koji su likovi nacrtani, kako su prikazani. Mi smo željeli da to bude više znanstvena fantastika. A Angus je, svaka mu čast, to shvatio vrlo ozbiljno i iskreno i želio je prikazati te likove realističnije. Ali likovi u Priči o igračkama puno su više utemeljeni u svijetu mašte, pa mislim da je postojala razlika između onoga što su ljudi htjeli/očekivali i onoga što smo im na kraju dali”, kazao je Pete Docter u obranu Svjetlosnog.

O autoru

O autoru