Split diše u ritmu filma

Svjetskom premijerom kratkometražnog filma Sola Lane Barić otvoren je 17. Festival mediteranskoga filma.

Split opet fešta na filmski način. Projekcijom kratkometražnog filma Sola Lane Barić otvoren je 17. Festival mediteranskog filma pred rasprodanim Ljetnim kinom Bačvice.

„Rad na ovom filmu je bio fantastičan jer to su sve moji dragi kolege i prijatelji, ujedno i ponajbolji hrvatski glumci. Jako sam sretna i zadovoljna rezultatom. Film je baš mediteranski i mislim da je ovo bilo savršeno mjesto za svjetsku premijeru. Stvarno mi je srce puno, jer Split i Ljetno kino Bačvice su moj dom“, kazala je Lana Barić, koja potpisuje režiju i scenarij.

U filmu glavnu ulogu ima Marija Škaričić, a uz nju glume Ivana Roščić, Snježana Sinovčić i Goran Marković.

Žena na dnu piramide poslova

Uz kratkometraćni hrvatski, na otvorenju je prikazan i dugometražni španjolski film Tiha sluškinja Migueal Fausa.

„Klasne razlike prikazane su kroz oči kućne pomoćnice koja se nalazi na dnu piramide poslova. Da bi preživjela mora jako naporno raditi, čistiti zahode, prati odjeću, kuhati hranu za imućne poslodavce kako bi oni mogu uživati u svom ljetnom odmoru. Pomislio sam da su to dobri kontrasti koji daju plodno tlo za film. Složio se s tim i Steven Soderbergh uz čiju financijsku pomoć smo i dovršili Tihu sluškinju“, rekao je redatelj nakon što je splitska publika toplo primila njegov debitanski film.

Foto: FMFS

Do iduće subote na FMFS-u će se prikazati ukupno 107 filmova iz 41 zemlje u šest različitih programa, a večeras se uz Bačvice otvaraju još dvije kino lokacije.

Splićanke koje gledaju turske serije

U kinoteci Zlatna vrata u 19 sati prikazuje se sinkronizirana zabavna obiteljska animirana avantura Lisac i zečica spašavaju šumu koja slavi snagu prijateljstva, a premijerno je prikazana u dječjem natjecateljskom programu Generation Kplus filmskog festivala u Berlinu.

Open air kino na Tvrđavi Gripe otvara 1001 noć redateljski debi Ree Rajčić, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Torontu, a u kojem dvije starije Splićanke večeri provode gledajući i komentirajući turske serije.

Dugometražni film na Gripama stiže s Berlinalea kao dobitnik nagrade FIPRESCI. U pitanju je iranski film Moja najdraža torta, dirljiva tragikomedija s vrhunskim izvedbama dvoje glavnih glumaca.

Festival mediteranskog filma traje do 22. lipnja.

O autoru

O autoru