17. FMFS: ‘Voy! Voy! Voy!’ i kratki film ‘Žarko, razmazit ćeš dite!’ osvojili i žiri i publiku

Na 17. Festivalu mediteranskog filma Split, žiri i publika složili su se da je egipatska komedija Voy! Voy! Voy! Najbolji dugometražni film, a hrvatski animirani film Žarko, razmazit ćeš dite!, najbolji u konkurenciji kratometražnih.

Čak 107 filmova iz 41 zemlje u šest različitih programa, prikazano je na ovogodišnjem, 17. Festivalu mediteranskog filma Split (FMFS) od kojih su tek dva nagrađeni. Naime, ove godine i žiri i publika složili su se da je egipatski film Voy! Voy! Voy!, redatelja Omara Hilala najbolji dugometražni film, a hrvatski Žarko, razmazit ćeš dite!, braće Veljka i Milivoja Popovića, najbolji mediteranski kratkometražni film.

Dobro poznate, atraktivne lokacije projekcija filmova, te već dobro poznata opuštena, prava mediteranska festivala, i ove su godine privukli brojne ljubitelje filma. I struka i laici, složili su se da Udicu Festivala za najbolji dugometražni film iz programa “Mediteran” i novčanu nagradu od 2.000 eura zaslužuje Voy! Voy! Voy!, komedija snimljena prema istinitom, ali krajnje nevjerojatnom događaju. Naime, redatelj i scenarist filma, Omar Hilal ispričao je priču o siromašnom zaštitaru Hassanu koji se, u želji da pobjegne u inozemstvo, pridružuje nogometnoj reprezentaciji slijepih i slabovidnih, te glumi da je jedan od njih. Reprezentacija odlazi na Svjetsko prvenstvo u Europu i privlači pažnju mlade novinarke koja o momčadi želi napisati dirljivu priču… Film, u kojem glavne uloge tumače Muhammad Farrag, Nilli Karim i Bayoumi Fouad, postigao je veliki uspjeh na egipatskim kinoblagajnama i bio njihov kandidat za Oscara.

Dva filma osvojila po dvije “Udice”

Voy! Voy! Voy! se ističe svojom originalnošću, odličnim izvedbama i redateljevom sposobnošću stvaranja priče koja istovremeno zabavlja i potiče na razmišljanje. Talentirani Hilal nudi osvježavajuće jedinstven narativ inspiriran gotovo nevjerojatnim događajima iz stvarnog života, pametno balansira humor i dramu stvarajući crnu komediju s teškim temama imigracije i osobne ambicije. Zanimljiva priča filma, kombinirana s inteligentnim scenarijem i odličnom glumačkom ekipom, jamči zabavno iskustvo dok se istovremeno bavi ozbiljnim podtemama migracije, društvenih izazova i osobnog integriteta. Vjerujemo kako će ovaj film pronaći svoj put u kina i srca cijele publike”, stoji u obrazloženju žirija u kojem su bili Fatima Djoumer, direktorica Europa Cinemas, te Jelena Vojvoda i Boban Stefanović iz Kino mreže Hrvatske i Srbije.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Udicu za najbolju “Ješku“ mediteranskog kratkometražnog filma i novčanu nagradu od 3.000, stručni žiri, koji su činili animatorica Hana Tintor, scenarist Nikola Kuprešanin i prošlogodišnji pobjednik, redatelj Ivan Efendić, dodijelio je filmu Žarko, razmazit ćeš dite!, a Veljka i Milivoja Popovića “Ješkom” je, te novčanim iznosom od 1.000 eura, nagradila i publika.

     Njihov 13-minutni film zapravo je niz uspomena i anegdota jednog odrastanja u Splitu ’80-ih godina prošlog stoljeća. Dirljiva je to posveta baki i djedu koji su ostavili neizbrisiv trag u životu svoje unuke, Tisje Kljaković Braić, autorice knjige “U malu je uša đava”, objavljene 2015., prema kojoj je film i snimljen.

     “Ovaj animirani film odlikuje originalna animacija koja se naslanja na već stilski prepoznatljive ilustracije autorice predloška Tisje Kljaković Braić, no ono gdje briljira je humor vjerno uronjen u podneblje, topli i dirljivi odnosi među likovima i vješto portretiranje duha vremena Splita, sada već možemo to tako reći, nekih davnih i pomalo zaboravljenih ’80-ih godina prošlog stoljeća. Film isprepliće osobno, ali i autentično povijesno svjedočanstvo u kojem se mogu prepoznati i ogledati čitave generacije gledatelja, što mu ujedno daje i univerzalnu vrijednost”, stoji u obrazloženju žirija ovogodišnjeg Festivala mediteranskog filma Split.

     Scenarij ovog kratkog filma potpisuju Tisja Kljaković Braić i Veljko Popović koji nije krio zadovoljstvo samom projekcijom u rodnom gradom, a kamoli nagradom.

     “Gledati film u ambijentu Ljetnog kina Bačvice pred našom obitelji, prijateljima i sugrađanima, bilo je za nas već divno iskustvo. Biti nagrađeni od te iste publike, a znamo da je upravo domaća publika najvažnija, često i najkritičnija, ostvarenje je ambicije s kojom smo krenuli u realizaciju filma. Kada taj sentiment publike potvrdi i stručni žiri, nema se što drugi reći nego veliko hvala! Hvala publici, žiriju i organizatorima”, poručio je nakon dvostruke pobjede Veljko Popović.

     ‘Voy! Voy! Voy!’ je komedija snimljena prema istinitom, ali krajnje nevjerojatnom događaju (Foto: FMFS)

     Izbor mladih i publike u popratnim programima

     Osim Udica za najbolji dugometražni i kratkometražni film (po izboru i žirija i publike), dodijeljena je i nagrada za najbolji film po izboru žirija mladih te nagrada publike za najbolji film iz programa “Parangal” i “Druga strana Mediterana”.

     Žiri mladih činili su Martina Bunjevčević, Karolina Sušić, Ena Kljaković Šantić, Luka Jukić i Karlo Bušić, a oni su najboljim proglasili talijanski film Enea, redatelja Pietra Casttellita.

     Riječ je o netipičnoj gangsterskoj drami koja vješto spaja napetost s melankolijom, a mladi redatelj i scenarist Castellitto tumači i glavnu ulogu – mladića koji, željan nove avanture, prihvaća ponudu mafijaškog bossa da proda veliku količinu kokaina.

     “Ovaj film se izdvojio od ostalih svojim upečatljivim filmskim izražajem i šarenom paletom likova. Film Enea, uz talentirane glumce i atraktivnu priču, ostavlja na gledatelja snažan vizualni dojam zahvaljujući dinamičnim kadrovima i nizu estetskih elemenata koji kreiraju jedinstveno iskustvo za publiku”, objasnili su svoju odluku mladi filmofili.

     Nagrada publike za najbolji film iz programa “Parangal” i “Druga strana Mediterana”, te potpora u distribuciji u vrijednosti od 1.000 eura, dodijeljeni su filmu Moja najdraža torta, drami za koju su scenarij i režiju napisali Maryam Moqadam i Behtash Sanaeeha. Dirljiva je to iranska tragikomedija s Lili Farhadpour i Esmaeelom Mehrabijem u glavnim ulogama u kojoj 70-godišnja iranska udovica Mahin napokon posluša prijateljice i odluči prekinuti svoju višegodišnju samačku rutinu. Ona izlazi na ulicu u potrazi za muškarcem te, dok se otvara novoj romansi, ne sluti da će se jedan neočekivani susret brzo razviti u nepredvidivu večer koju nikada neće zaboraviti…

     A mnogi posjetitelji ovogodišnjeg 17. Festivala mediteranskog filma Split, neće zaboraviti odlične filmove mediteranskih zemalja, ali, zahvaljujući popratnim programima, i ostalih europskih i svjetskih regija. Zanimljive filmske priče i ove su godine “ispričane” uz miris stoljetne borovine i šum mora, što je postao zaštitni znak FMFS-a.

     O autoru

     O autoru