‘Horizont: Američka saga – prvo poglavlje’: Epski vestern koji ‘pleše’ između filma i TV serije

Kevin Costner ponovno se vratio žanru vesterna filmom Horizont: Američka saga – prvo poglavlje. To je film s velikim brojem likova i paralelnih radnji pa se često javlja dojam da se gleda TV serija. No, odlična fotografija, mnogobrojni vrhunski karakterni glumac i na trenutke briljantna Costnerova režija svrstavaju ovaj film u pravi kino doživljaj.

Ako biste se propitivali tko najbolje poznaje žanr vesterna u današnjem Hollywoodu, ime Kevina Costnera zasigurno bi se našlo na samom vrhu. I to potpuno zasluženo. Svojim je Plesom s vukovima (Dances With Wolves), koji je premijerno prikazan 1990. godine, pomogao oživjeti vesterne nakon što je ovaj žanr stagnirao više od desetljeća. I to na kakav način – film je osvojio 7 nagrada Oscar, među kojima su i dva ‘glavna’ za režiju i film godine od ukupno 12 nominacija. Također, zaradio je 184 milijuna dolara samo u Americi i ukupno 424 milijuna, računajući zaradu u ostatku svijeta. Po toj zaradio je postao (i ostao) najveći kinohit među vesternima.

Tri glavne priče

S redateljem Lawrenceom Kasdanom u žanru vesterna surađivao je dva puta. prvi put, pet godina prije Plesa s vukovima glumio je u odličnom filmu Silverado redatelja a 1994. godine bio je jedan od producenata te je ponio glavnu ulogu u filmu Wyatt Earp. Godine 2003. režirao je, producirao i nastupio u glavnoj ulozi u Divlja prostranstva (Open Range), koji je bio vrlo hvaljen i od publike i od kritike.

Ovim svim naslovima treba pridodati i malo poznatu činjenicu da je nekoliko godina neuspješno ‘lovio’ projekt Nepomirljivi.(Unforgiven, 1992.) Na kraju je on završio u rukama Clinta Eastwooda koji je od njega napravio jedan od najuspješnijih filmova ovog žanra svih vremena.

Njegov najnoviji vestern Horizont: Američka saga – prvo poglavlje (Horizon: An American Saga – Chapter 1, 2024.) bavi se s tri glavne priče a prva prati doseljenike željne boljeg života, koji su stigli negdje u dolinu San Pedra, u blizini američko-meksičke granice. Svi oni zavedeni su misterioznim plakatom fiktivnog gradića Horizon. Prve doseljenike brzo likvidiraju Apaši, no ubrzo stižu novi.

No,  ni to novo doseljeničko naselje Apaši ne puštaju na miru te ga jedne noći napadnu. U potpunosti spale čitavo naselje i izvedu pravi okrutni masakr ne štedeći nikoga. Masakru izbjegne dječak Russell Ganz (Etienne Kellici) koji stiže do lokalne vojne utvrde koju vodi poručnik Trent Gephard (Sam Worthington).

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Vojska stiže do spaljenog doseljeničkog kampa i pomaže preživjelima. Grupa lovaca na glave kreće u potragu za Apašima ne bi li se osvetili i dobro zaradili na njihovim skalpovima. Toj skupini pridružuje se i Russell. Vojske preživjele odvodi do svoje utvrde. Među njima je i Frances Kitteredge (Sienna Miller) te njezina kći Elizabeth (Georgia MacPhail). Uskoro se javlja privlačnost između Frances i Trenta.

     Druga priča vodi nas na teritorij Wyominga i prati Hayes Ellisona (Kevin Costner), trgovca konjima koji se spetlja s lokalnom prostitutkom Marigold (Abbey Lee). Ona živi s Ellen Harvey (Jena Malone), svojim malodobnim sinom Samom i Walt Michaelom (Michael Angarano). Ellen krije veliku tajnu jer je pobjegla sa sinom nakon što je upucala Jamesa Skyesa (Charles Halford). James je preživo napad ali je poslao svoje sinove, koje predvodi Junior Skyes (Jon Beavers), da ju pronađu uzmu Sama.

     Nedugo nakon toga, Juniorov brat Caleb (Jamie Campbell Bower) krene pretraživati gradić ne bi li pronašao Sama. Tamo se susretne s Ellison s kojim se uskoro sukobi i pogiba. Ellison i Marigold bježe iz grada a opaka obitelj Skyes kreće u potragu za njima.

     Ne baš filmski scenarij

     Treća priča prati novu doseljeničku karavanu koja putuje stazom Sante Fe u potrazi za Horizontom. Karavanu predvodi Matthew Van Weyden (Luke Wilson) a među putnicima su i britanski par Juliette Chesney (Ella Hunt) i Hugh Proctor (Tom Payne). Njihovo ponašanje postaje prava glavobolja za Van Weydena.  

     Vjerojatno već ptice na grani znaju da je ovo prvi film od četiri planirana. Drugi dio ima premijeru zakazanu u SAD već ovog ljeta, i to 16.08.. Budget za oba ova dijela iznosio je 100 milijuna dolara. Dobar dio tog budžeta čini i vlastiti novac koji je Costner uložio u filmove. Na festivalu u Cannesu izjavio je da je prodao četiri kuće radi filma/filmova. Svakako mu treba odati priznanje na tako hrabar potez i svjesni financijski rizik.

     Sienna Miller, Georgia Macphail i Michael Rooker u filmu ‘Horizont: Američka saga – prvo poglavlje (Foto: Warner Bros.)

     Horizont: Američka saga – prvo poglavlje ima nekoliko mana ali sve one spadaju pod jedan nazivnik koji se zove ‘scenarij’. Naime, ovo je film s nekoliko paralelnih radnji i priča koje idu uz njih te mnogobrojnim likovima. Tako nešto bliže je kakvoj TV seriji pa na trenutke film izgleda upravo tako – kao da je nekoliko nekoliko epizoda kakve serije ‘nabijeno’ i složeno u trajanje od impozantne 181 minute. Veliki prigovor može se uputiti na to da je propuštena dublja karakterizacija likova. Svi djeluju previše ‘crno-bijelo’ a poneki od njih i previše ‘mlako’.

     Scenaristički pristup je tako posložen da se naglasak daje na događanja oko likova a ne na njih same. To izaziva malo čudenje jer se u velikoj glumačkoj ekipi nalaze vrhunski karakterni glumci poput Willa Pattona, Jeffa Faheyja, Dannyja Hustona, Michaela Rookera i dr.. No, da li je to i u kolikoj mjeri scenaristički propust, otkrit ćemo kada odgledamo njegov drugi nastavak (vjerojatno u kolovozu).

     Klasični žanrovski elementi

     Usprkos ovim manama, ovaj Costnerov film u sebi ima i prilično kvaliteta. Prije svega, tu je njegova odlična i na trenutke i vrhunska režija. Doista je impresivno režiran početni indijanski napada na doseljenički kamp. To su doista spektakularne scene, pune uvjerljivog i realnog kaosa te okrutnog nasilja koje nam ponešto i govore o međuljudskim/međurasnim odnosima koji su vladali u to vrijeme (koje je prisutno i dalje tijekom filma).

     Mora se istaći da se Costner kao glumac nije previše ‘gurao’ u svoj film pa se tako pojavljuje tek nakon otprilike sat vremena njegovog trajanja. Umjesto sebe u prvi plan gurnuo je klasične elemente vesterna i njima popunio film. Tako tu imamo kauboje heroje i negativce, maestralnu glazbenu podlogu koju potpisuje Johna Debney (Pasija/The Passion of the Christ, 2004.) te prekrasna fotografija snimatelja J. Michaela Muroa (Fatalna nesreća/Crash, 2004.), koja otkriva prekrasne pejzaže i njihove boje, boje netaknute prirode.

     Treba spomenuti da film završava naglim rezom i kreće svojevrsni najavni trailer njegovog nastavka. Neki gledatelji će tim rezom ostati zatečeni i pomalo zbunjeni jer će im trebati koji trenutak vremena da ‘registriraju’. No, kao svojevrsni (pret)poziv na gledanje njegov nastavak djeluje vrlo efektno.

     Gledajući u cjelini, Horizont: Američka saga – prvo poglavlje epsko je ostvarenje Kevina Costnera ali nije na razini Plesa s vukovima. Usprkos svim svojim manama, to je jedan od rijetkih filmova današnjice koji će vam pružiti nešto što se zove ‘pravi kino doživljaj’.

     O autoru

     O autoru