Kevin Costner očajnički je želio režirati vestern “Nepomirljivi”!

Malo je poznato da je Kevin Costner nekoliko godina neuspješno ‘lovio’ projekt Nepomirljivi. Na kraju je on završio u rukama Clinta Eastwooda koji je od njega napravio jedan od najuspješnijih filmova ovog žanra svih vremena.

Kevin Costner svojim je Plesom s vukovima (Dances With Wolves), koji je premijerno prikazan 1990. godine pomogao oživjeti vesterne nakon što je ovaj žanr stagnirao više od desetljeća. I to na kakav način – film je osvojio 7 nagrada Oscar, među kojima su i dva ‘glavna’ za režiju i film godine od ukupno 12 nominacija. Također, zaradio je 184 milijuna dolara samo u Americi i ukupno 424 milijuna, računajući zaradu u ostatku svijeta. Po toj zaradio je postao (i ostao) najveći kinohit među vesternima.

Samo dvije godine nakon njega, legendarni Clint Eastwood snimio je vestern Nepomirljivi. Ni njega nisu zaobišli Oscari – 4 osvojena (također, dva ‘glavna’) od ukupno 9 nominacija. Eastwoodova priča o starenju, žaljenju, osveti i iskupljenju donijela je sasvim solidnu zaradu od oko 160 milijuna dolara.

Umalo odbačeni scenarij

No, malo je poznato da je Eastwood, zapravo, razbio jedan Costnerov san prihvativši se rada na filmu Nepomirljivi. Naime, Kevin Costner očajnički je želio režirati upravo Nepomirljive!

Kevin Costner u filmu ‘Ples s vukovima’ (Foto: Orion Pictures)

Scenarij za Nepomirljive napisao je David Webb Peoples (Istrebljivač/Blade Runner, 1982.) i to još 1970-ih. isti je bio poslan Clint Eastwoodu, ali ga on tada nije pročitao. Eastwoodova čitateljica scenarija tada je bila Sonia Chernus, spisateljica poznata po pisanju vesterna s Eastwoodom u glavnoj ulozi Odmetnik Josey Wales (The Outlaw Josey Wales, 1976.), koja je isti odbila riječima: “Najbolje bi bilo da ne prihvaćamo smeće poput ovog inferiornog djela… Tu ne vidim ništa dobro osim da ga se brzo riješite.”

No, krenimo redom, od samog početka koji će mnoge šokirati jer je postojala velika šansa da se ovaj film uopće i ne snimi. Naime, njegov scenarij dugo je ležao u ladicama (s velikom mogućnošću da se zaboravi) ili su pak pokušaji da se realizira bili neuspješni.  

Svi vesterni Kevina Costnera

Silverado1985.
Ples s vukovima (Dances with Wolves)1990.
Wyatt Earp1994.
Divlja prostranstva (Open Range)2003.
Horizont: Američka saga – Prvo poglavlje (Horizon: An American Saga – Chapter 1)27. 06. 2024.
Horizont: Američka saga – Drugo poglavlje (Horizon: An American Saga – Chapter 2)16. 08. 2024.

Početkom 1980-ih, još jednom redateljskom velikanu, Francisu Fordu Coppoli (trilogija Kum/The Godfather i dr.), još jednom redateljskom magu, poslan je scenarij za Nepomirljive kojem se i dopao. On ga je pokušao realizirati a glavnu ulogu trebao je odigrati John Malkovich, ali njegova borba da skupi financije bila je uzaludna.

Uzaludan Costnerov ‘lov’

Na kraju, nakon što je stajao u njegovoj ladici gotovo 10 godina, Eastwood je napokon pročitao scenarij Webba Peoplesa i odmah ga zavolio. Ipak, odlučio je pričekati nekoliko godina jer je smatrao da glavni lik mora biti stariji.

U jednom razgovoru za Entertainment Weekly, početkom 2004. godine, otkrio je: “Lovio sam Nepomirljive kao redatelj šest godina. Stoga ne tražim da sve završi ružičasto. Nemam, kao, naivan život.” Nasmijao se i nastavio: “Dovoljno razumijem vesterne da znam da sam mogao završiti sa svima mrtvima i zadovoljiti određenu stvar.” Priznao je da ga je brinula njegova pomalo sumorna tema te je dodao: “No, imao sam osjećao da ta priča na kraju mora imati ljubav.”

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Iskreno govoreći, Costner u tom periodu nije imao velike šanse da Eastwoodu preotme Nepomirljive. Utjehu je (vjerojatno) pronašao u solidnom vesternu redatelja Lawrencea Kasdana Wyatt Erp (1994.), u kojem je ponio naslovnu ulogu ali i bio jedan od njegovih producenata.

     Uspješne suradnje

     Tako se Costnerov san o Nepomirljivima nije ostvario a nije mu se zamjerio niti Clint Eastwoodu. Naprotiv, godine 1993. Costner je odigrao glavnu ulogu u njegovom odličnom filmu Savršeni svijet (A Perfect World). Zanimljivo je da Eastwood nije htio glumiti u tom filmu ali dolaskom Costnera promijenio je mišljenje.

     Za kraj treba istaknuti da je Costner ‘kriv’ i za uspješnu suradnju glumca Morgana Freemana i Clinta Eastwooda. Naime, Freeman i Costner zajedno su snimali film Robin Hood:Princ lopova (Robin Hood: Prince of Thiefs, 1991.). Tada je on od Costnera čuo za Nepomirljive i kasnije se obratio Eastwoodu za ulogu. Ulogu je dobio a ona je bila početak njihove uspješne suradnje koja se nastavila filmovima Djevojka od milijun dolara (Million Dollar Baby, 2004.) i Invictus, 2009.) .

     O autoru

     O autoru