Ni najbolji ponekad nisu dovoljno dobri: 12 glumaca čije su uloge izostavljene iz filmova

Film je poput živog organizma – razvija se sve dok nije zaključen. Upravo zato nisu rijetki slučajevi da se glumci koji su snimili svoje uloge u filmu, ne nađu mjesto u konačnoj verziji filma. Ne pomaže im tu ni činjenica da su među najpoznatijim u Hollywoodu.

Svjetla reflektora, bljeskovi bliceva fotoaparata, slava i priznanje svakodnevica su popularnih glumaca. Iako je taština osobina svih nas, njihovu je, zbog činjenice da mediji prate svaki njihov korak, lakše primijetiti. A kako bi se lakše nosili s vlastitom, podsjećamo da i najpopularniji i talentirani glumci, koje često svrstavamo na tzv. A-listu, imaju razloga vjerovati da nisu dovoljno dobri.

Ne vjerujete? Kako onda objasniti situaciju kad naprave svoj posao, snime povjerene im uloge i na kraju ih nema u filmu?!

Izrezivanje glumaca iz filmova nije neuobičajenija praksa u filmskoj industriji. Zna to i Leonardo DiCaprio koji se trebao pojaviti u jednoj sceni u filmu Otrovna Ivy (Poison Ivy, 1992.), u kojem naslovnu ulogu tumači Drew Barrymore, a na kraju je izostavljen.

Niz je razloga zbog kojih može doći do toga – od umjetničkih do praktičnih. Naime, film nije proizvod čija proizvodnja kratko traje. Od razrade ideje, formiranja filmske ekipe preko snimanja pa do postprodukcije prođe više ili manje vremena, no uvijek je to određeno razdoblje tijekom kojega može doći i do promjene umjetničke vizije redatelja, promjene u scenariju ili pak potrebe za kraćem filma, nemogućnosti da zbog bolesti, ozljede ili drugih već dogovorenih obveza glumac nastavi snimanje…

Nekad “presudi” produkcija ili montaža

Ponekad je to producentska odluka. Naime, jedna od mogućih situacija je i da se financijska ili marketinška situacija mijenjanja tijekom proizvodnje filma, a u nekim slučajevima, glumci mogu biti izrezani iz filma zbog sukoba ili nesuglasica s članovima filmske ekipe ili zbog problema povezanih s njihovim ponašanjem na setu.

I sam proces montaže može zahtijevati izostavljanje nekog glumca iz filma. Naime, ponekad se neke scene ili likovi moraju izrezati kako bi se postigla bolja ritmičnost ili struktura filma. To može značiti da i najtalentiraniji glumci postanu žrtve ovog procesa, jer se cijeli film često ocjenjuje prema tome kako se priča razvija i na koji su način scene povezane.

Prije nekoliko godina svjedočili smo slučaju u kojoj je i sama publika zahtijevala da se glumica izbaci iz filma. Riječ je o Amber Heard i nastavku filma Aquaman. Bilo je to tijekom njezine sudske trakavice s bivšim suprugom Johnnyjem Deppom. Prvo je ona njega optužila za obiteljsko nasilje, a onda je Depp uzvratio tužbom zbog klevete. Na tu je tužbu Heard reagirala novom tvrdeći da je suđenje narušilo njezinu reputaciju i karijeru, uključujući i njezinu ulogu u nastavku filma iz 2018., Aquaman. Naime, tvrdila je da je njezin lik, Mera, ljubavni interes naslovnog junaka kojeg tumači Jason Momoa, minoriziran te da se morala boriti da uopće ostane u franšizi, odnosno da su je zbog negativnog publiciteta htjeli izostaviti iz nastavka. Međutim, 2022. odvjetnički tim Johnnyja Deppa pozvao je na svjedočenje Waltera Hamade, tadašnjeg predsjednika DC Filmsa u Warner Bros.-u, koji je rekao da nijedan komentar Deppa ili njegovih odvjetnika nije imao utjecaj na Heardinu ulogu. Umjesto toga, razlog minoriziranja njezine uloge je “nedostatak kemije” između Heard i Momoe.

I publika može zahtijevati “izrezivanje” glumaca

Dvije godine prije ovog svjedočenja, na Change.com, pokrenuta je peticija kojom se tražilo potpuno izostavljanje Amber Heard iz filma Aquaman i izgubljeno kraljevstvo (Aquaman and the Lost Kingdom, 2023.) te je prikupljeno čak 4,6 milijuna potpisa. Inicijatori peticije smatrali su da je Amber Heard bila zlostavljačica u braku dvoje glumaca te su od Warner Bros.-a i DC Entertainmenta tražili da je izbace iz filma. Objavljivanje filma bilo je više puta odgođeno (zbog pandemije koronavirusa, a potom i spajanja WarnerMedije i Discoveryja) te je film na kraju objavljen 2023., a u njemu se, unatoč negodovanju publike, pojavila Heard, u ulozi Mere koja nije imala isti značaj kao u originalnom filmu.

Uglavnom, puno je razloga zbog kojih glumci, unatoč svojoj popularnosti, na kraju mogu biti u potpunosti izostavljeni iz filmova, baš kao i što je puno (poznatih) glumaca na kraju i “izrezano” iz filma. Ovo su neki od njih…

Harrison Ford

“Ugriz” taštine osjetio je i Harrison Ford. On je, naime, imao cameo ulogu u SF filmu Stevena Spielberga, E. T. (E. T. the Extra-Terrestrial, 1982.).

Trebao je glumiti Elliotovog učitelja koji ga prekorava na satu biologije, no scena na kraju nije ušla u konačnu verziju svojedobno velikog hita.

Ashley Judd

Ashley Judd

Vjerojatno je Ashley Judd bila prilično uzbuđena kad je dobila ulogu u filmu Rođeni ubojice (Natural Born Killers, 1994.) koji je napisao Quentin Tarantino, a režirao Oliver Stone. Bila je tad na početku svoje karijere. Na filmu je debitirala dvije godine ranije, no u kultnom kriminalističkom trileru na kraju se nije pojavila. Stone je u potpunosti izostavio njezin lik studentice.

Paul Rudd

Komedija redatelja Paula Feiga u kojoj je Kristen Wiig glumila glavnu ulogu, ali bila i koscenaristica, trebala je uključivati i zvijezdu Ant-Mana, no na kraju nije. Naime, u filmu Djeveruše (Bridesmaids, 2011.), glavna djeveruša koju tumači Wiig suočena je s nizom izazova, a jedan od njih je i taj da nema dečka pa onda ni pratnju za vjenčanje. Paul Rudd je snimio scenu izlaska s Wiig, no redatelj je, imajući na umu trajanje filma, tu scenu na kraju izbacio.  

paul rudd
Uma Thurman

Uma Thurman

Trajanje filma “presudilo” je i Umi Thurman u filmu Olivera Stonea, Divljaci (Savages, 2012.). Stone je u ovom trileru okupio same holivudske zvijezde – Blake Lively, Taylora Kitscha, Aarona Johnsona, Salmu Hayek – među kojima se našla i zvijezda Kill Billa (2003.) i to u ulozi majke lika koji tumači Blake Lively. Ipak, Stone ju je na kraju izostavio iz filma koji, i bez nje, traje 130 minuta.  

Tobey Maguire

Iako je u vrijeme snimanja filma Pijev život (Life of Pi, 2012.) bilo već dobro poznato da je Tobey Maguire između 2002. i 2007. tumačio Spider-Mana u trilogiji Sama Raimija, scene snimljene s Maguireom su izbačene jer je on – previše poznat! Tajvanski redatelj Ang Lee odlučio se za ponovno snimanje s manje poznatim glumcem pa je tako priliku dobio engleski glumac Rafe Spall.

Tobey Maguire

Ellen Pompeo

Prije negoli je postala poznata po ulozi Meredith Grey u Uvodu u anatomiju (Grey’s Anatomy, 2005.-danas), Ellen Pompeo trebala je glumiti SF romantičnoj drami Vječni sjaj nepobjedivog uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004.). Film je nagrađen Oscarom za najbolji originalni scenarij, a Kate Winslet nominirana za najbolju glumicu, a Pompeo je, kao bivša djevojka glavnog lika, snimila niz scena s Jimom Carreyjem, no redatelj Michel Gondry u potpunosti ju je izrezao iz filma.

Christopher Lee

Iako smo ga kao čarobnjaka Sarumana gledali u prva dva filma trilogije Gospodar prstenova redatelja Petera Jacksona, engleskog glumca Christophera Leeja nema u posljednjem filmu, Gospodar prstenova: Povratak kralja (Lord of the Rings: The Return of the King, 2003.). Činjenica da su sve scene u kojima se pojavljuje izostavljene iz finala franšize iznenadilo je i samog glumca koji se toliko uvrijedio da nije išao na premijeru filma.

Christopher Lee
Liv Tyler

Liv Tyler

I njegova kolegica Liv Tyler, koja je u franšizi Gospodar prstenova utjelovila vilenjakinju Arwen, doživjela istu sudbinu. Bilo je to u filmu Woodyja Allena Svi kažu volim te (Everyone Says I Love You, 1996.).

Naime, iako je snimila scene s Lukasom Haasom, glumica se nije pojavila u konačnoj verziji filma, baš kao ni njezina kolegica Tracey Ullman. Njih je dvije Allen “izrezao” kako bi film na kraju trajao samo 101 minutu.

Andy García

Andy García snimao je scene s Michelle Pfeiffer u filmu Opasne misli (Dangerous Minds, 1995.), redatelja Johna N. Smitha. Glumio je supruga profesorice u problematičnoj kalifornijskoj srednjoj školi, no u fazi postprodukcije, odlučeno je da podzaplet nije potreban, te je García izrezan iz filma.

Andy García
Angela Bassett

Angela Bassett

Glumica koja je svoj holivudski put utrla tumačeći Tinu Turner u biografskom filmu Što ljubav ima s tim? (What’s Love Got to Do with It, 1993.), a iskazala se i ulogama u Marvelovim filmovima te je za svoj rad 2023. nagrađena počasnim Oscarom, nije “opstala” u filmu Gospodin i gospođa Smith (Mr. & Mrs. Smith, 2005.) koji je, za Angelinu Jolie i Brada Pitta, značio početak njihove ljubavne priče.

Angela Bassett u tom je filmu trebala glumiti Pittovu šeficu, čak je i snimala nekoliko scena s njim, no Doug Liman na kraju je izrezao scene s njom, a ostavio samo glas.

Kevin Costner

Iako nije mogao puno očekivati od uloge preminulog lika filmu, Kevin Costner nadao se da će pojaviti u scenama iz prošlosti. Na kraju ih je redatelj filma Velika jeza (The Big Chill, 1983.), Lawrence Kasdan, u potpunosti izostavio iz filma, a zvijezda i redatelj filma Ples s vukovima (Dances with Wolves, 1990.), nagrađenog s čak sedam Oscara, na kraju se u Velikoj jezi pojavio tek na sprovodu svog lika.

kevin costner
Sienna Miller

Sienna Miller

U ekranizaciji istinite priče o jednom od najzloglasnijih američkih kriminalaca, Jamesu “Whiteyju” Bulgeru (Johnny Depp) – Crna misa (Black Mass, 2015.) – trebala je glumiti i Sienna Miller. Ona je, naime, trebala biti njegova djevojka, Catherine Greig, no obožavatelji britanske glumice ostali su uskraćeni za to zadovoljstvo jer je redatelj Scott Cooper izrezao njezine dijelove. Kako je objasnio, napravio je to zbog tijeka priče.

O autoru

O autoru