‘Megalopolis’ – kako je Coppola došao na prag ostvarenja 40-godišnjeg sna

Ljubavnu priču smještenu u futuristički New York, Francis Ford Coppola zamislio je još početkom osamdesetih. Kako bi konačno snimio Megalopolis, prodao je veliki dio svojeg vinskog carstva, okupio zvjezdanu glumačku ekipu i u 2023. ostvarit će svoj san.

Karijera Francisa Forda Coppola puna je uspona i padova. Jedno je u njoj ipak konstanta – golema želja da snimi film Megalopolis.

Hollywoodski redatelj o filmu je počeo pričati još početkom osamdesetih. Grandioznu ljubavnu priču smještenu u futurističkoj viziji New Yorka neprestano je isticao kao film koji žudi snimiti. No, kao i u slučaju Kubrickovog Napoleona, pravo vrijeme nikada nije dolazilo. Legenda o spektaklu Megalopolis na kraju je toliko narasla da je film uvršten u kategoriju „najvećih filmova nikada snimljenih“.

Sve stavio na kocku

Ipak, u 2023. Francis Ford Coppola konačno bi trebao ostvariti svoj san. Ne prvi put u karijeri, 83-godišnji redatelj spreman je sve staviti na kocku kako Megalopolis konačno došao u kina. Kada je vidio da nijedan hollywoodski studio više ne vjeruje bezrezervno u njegovu viziju, odlučio je sam producirati (i financirati) Megalopolis.

Francis Ford Coppola i kći Sofia (Foto: Depositphotos)

Budžet filma procijenjen je na nimalo beznačajnih 100 milijuna dolara. Kako je redatelj koji posljednjih četvrt stoljeća nije imao hit film uspio skupiti taj novac? Odgovor je jednostavan – prodao je veliki dio svojih vinograda. Naime, čak i dok su filmovi koje je snimao u 21. stoljeću (Mladost bez mladost, Tetro, Između svjetova) jedan za drugim propadali u kinima, Coppola je povećavao svoje bogatstvo zahvaljujući vinarstvu.

Još je 1975., uz pomoć novca koji je zaradio s uspjehom Kuma, kupio svoj prvi vinograd. Od tada je malo po malo širio svoje vinsko carstvo. Većina vinograda se nalazila u Kaliforniji, a uz njih je gradio i turističke objekte. No, i dok su milijuni dolara stizali iz tog izvora, Francis Ford Coppola nije zaboravio na svoju najveću strast – film.

Zvjezdana glumačka ekipa

U kolovozu 2021. prodao je većinu svojeg vinarskog carstva. Godinu dana kasnije, točnije 1. studenog 2022., u Atlanti je počelo snimanje filma Megalopolis. Filma za koji mnogi smatraju, ili se barem nadaju, da bi trebao biti dostojno ostvarenje 40-godišnjeg sna.

Coppola je svoje vinarije pretvorio u turistička atrakcije (Foto: Depositphotos)

Na papiru, Megalopolis doista izgleda megaprivlačno. Coppola je okupio zvjezdan glumačku ekipu. Tako će se pred njegovom kamerom pojaviti Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight, Laurence Fishburne, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman, Grace VanderWaal, Kathryn Hunter, Talia Shire i Dustin Hoffman. Kada se spoji popis takvih glumačkih veličina s epskom ljubavnom pričom, jasno je zašto se Megalopolis nestrpljivo očekuje.

Megalopolis u kinima

Kada će Megalopolis doći u kina? Još nije poznato. Snimanje bi trebalo trajati do ožujka 2023. Ako požuri s postprodukcijom, što nije baš realno, film bi mogao imati premijeru na jesenskim festivalima, u Veneciji ili Torontu.  Ako se neće žuriti, Cannes 2024. je najočitiji izbor.

Što god Coppola odluči, nema sumnje da će premijera Megalopolis biti vrhunski događaj. Za publiku još jedna prilika da svjedoči viziji slavnog redatelja. Za Coppolu konačno ispunjenje 40-godišnjeg sna.

O autoru

O autoru