Potvrđena premijera Coppolinog filma ‘Megalopolis’ u Cannesu

Napokon je, nakon puno produkcijskih problema, potvrđena premijera filma Megalopolis, redatelja Francisa Forda Coppole. Filmski festival u Cannesu pravo je mjesto za dugoočekivani film ovog filmskog velikana.

Film Megalopolis, slavnog redatelja Francisa Forda Coppole (trilogija Kum/The Godfather, Prisluškivanje/The Conversation, 1974., Apokalipsa danas/Apocalypse Now, 1979., Cotton Club, 1984., Drakula/ Bram Stoker’s Dracula, 1992., Čudotvorac/The Rainmaker, 1997.), napokon je potvrdio svoju premijeru.

Premijera će se održati na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. S obzirom na to da je ovo prvi Coppolin film nakon punih 13 godina, slobodno se može reći da boljeg mjesta za njegovu premijeru od festivala u Cannesu i nema.  

Prilika u Cannesu

U objavi o filmu, festival je jednostavno napisao “Megalopolis – Francis Ford Coppola”, kako bi najavio selekciju filma za festival. Filmski festival u Cannesu ove godine održat će se od 14. svibnja do 25. svibnja.

Priča ovog Coppolinog filma bavi se arhitektom koji pokušava ponovno izgraditi New York kao reimaginiranu utopiju nakon katastrofe. Glumačka ekipa koju je okupi je iznimno jaka. Tako glavnu ulogu tumači Adam Driver a ostatak ekipe čine Giancarlo Esposito, Aubrey Plaza, Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Kathryn Hunter, Laurence Fishburne, Dustin Hoffman, Jason Schwartzman i Jon Voight.

Francis Ford Coppola
Redatelj Francis Ford Coppola (Foto: Depositphotos)

Objava premijere svakako je velika vijest za Coppolu i njegov film. Naime, film nije prethodno imao nijedan datum premijere a samofinanciran je od strane Coppole. Iza filma ne stoji nijedna produkcijska kuća ili distributer. Bez obzira na tu činjenicu, Filmski festival u Cannesu omogućit će filmu barem festivalsku premijeru dok čeka na distribuciju u kinima.  

Produkcijski problemi

Dakako, postoji velika šansa da će Coppola pronaći distributera baš u Cannesu. To ne bi bilo ništa neuobičajeno jer se to često događa na filmskim festivalima ugleda i razine kakvu ima Cannes. Naravno, treba pričekati reakcije i kritike i publike nakon premijernog gledanja.

Za Megalopolis bi se moglo reći da je pomalo i nesretan za Coppolu jer od svog samog začetka ima probleme. Njegov scenarij temelji se na ideji koju je Coppola prvi put osmislio 1979. a 1983. godine film je tehnički započeo s produkcijom. Naredna četiri desetljeća malo je bio u produkciji a malo nije. Svako malo nešto se odgađalo i čitav projekt je zbog toga stajao.

Jedan od razloga odgode mogao bi se djelomično pripisati ambicioznom konceptu filma, koji je navodno odvratio brojne distributere i producente od preuzimanja filma. Tek prije nekoliko godina Megalopolis je ponovno krenuo s trenutnom glumačkom postavom i ekipom.

Pravo mjesto za premijeru

No, ta ekipa je, pokazalo se, bila problematična za Megalopolis. Gotovo usred produkcije  umjetnički odjel filma dao je otkaz. Coppola je morao pronaći drugu ekipu što nije bilo jednostavno s obzirom na to da je Megalopolis film visokih zahtjeva.

 Sve to stvorilo je i proširilo glasine da Coppola premašuje svoj ionako astronomski budžet, što je bilo posebno vidljivo jer ga sam financira.

Ipak, nakon svih tih izazova, čini se da je Megalopolis uspješno završio svoj proces postprodukcije. Najava njegove premijere u Cannesu definitivno je potvrda za to.

O autoru

O autoru