‘Fast Charlie’: Pierce Brosnan kao plaćeni ubojica u duhovitom trileru

Redatelj Philip Noyce režirao je duhoviti triler u stilu 90-ih godina koji se lako gleda i pruža odličnu zabavu. Glumački veteran Pierce Brosnan briljantan je u portretu mafijaškog fiksera koji zrači velikom dozom karizme.

Redatelj filma Fast Charlie, kojeg možete pogledati na platformi Prime, je dobro znani Phillip Noyce. Ovaj australski redatelj međunarodni uspjeh Noyce je postigao filmom Newsfront (1978) koji je bio film godine u Australiji. Narednim kino filmom Toplotni val (Heatwave, 1981) također potiže uspjeh. Nakon male krize vratio se filmom Mrtvo more (Dead Calm, 1988). Nakon toga, počinje raditi u SAD a svoje najbolje dane u Hollywoodu imao 90-ih godina prošlog stoljeća.gdje je zaredao niz zapaženih filmova među kojima su Patriotske igre (Patriot Games, 1992), Svetac (The Saint, 1997), Neposredna opasnost (Clear and Present Danger, 1994), Sakupljač kostiju (The Bone Collector, 1999).

Adaptacija nagrađivanog romana

Nakon odličnog filma Tihi Amerikanac (The Quiet American, 2002.), koji je u neku ruku i njegov zadnji zapaženi ‘veći’ film (za svoj nastup u njemu Michael Caine bio je nominiran za nagradu Oscar), slijedili su Salt (2010), Davatelj (The Giver, 2014). Nakon toga, gotovo da se u potpunosti prebacio na rad za TV kao redatelj i/ili producent serija ili filmova. Iz tog opusa može se izdvojiti uspješna serija The Resident (2018-2023).

Njegov najnoviji film Fast Charlie također nije snimljen za kino distribuciju već za streaming. Doduše, premijeru je imao u listopadu prošle godine na američkom Milli Valley Film Festivalu a nakon njega imao je limitiranu kino distribuciju.

Kao predložak za film poslužio je roman Gun Monkeys američkog pisca Victora Gischlera. To je njegov debitantski roman za koji je bio nominiran za književnu nagradu Edgar (godišnja nagrada dodjeljuje udruga Mystery Writers of America).

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Izvrsnog suradnika na ovom filmu redatelj Noyce pronašao je u Richardu Wenku koji se prihvatio scenarija. Reklo bi se da boljeg i nije mogao naći jer je Wenk iskusni majstor svog zanata jer iza njega su radovi za uspješne filmove poput filmskog serijala Pravednik (The Equilizer), Plaćenici 2 (The Expendables, 2012), Jack Reacher: Nema povratka (Jack Reacher: Never Go Back, 2016) Ledeni ubojica (The Mechanic, 2012) te16 blokova (16 Blocks, 2006).

     Posljednja uloga Jamesa Caana

     U središtu priče filma je, Charlie Swift (Pierce Brosnan) je poznat kao fikser, rješavatelj problema (koje rješava više metkom nego dogovorom). Njegov šef je ostarjeli šefa Stan (James Caan) koji boluje od Alzheimerove bolesti. No, njegov najnoviji zadatak ne prođe kako treba zahvaljujući nametnutom partneru. Njihov zadatak bio je ubiti kriminalca Rolla ali on je ubijen eksplozivom koja mu raznese glavu. Tu nastaje problem jer Charlie mora dokazati da je ubio pravu osobu a bez glave identifikacija je upitna. Za pomoć se obraća stručnjakinji za taksidermiju Marcie (Morena Baccarin), bivšoj supruzi žrtve. Ubojstvo Rolla naručio je opaki i nemilosrdni kriminalac imenom Prosjak. Ispostavi se da je Rollo imao u posjedu snimku koja mu može itekako naštetiti. Zato Prosjak kreće na Charlieja i Stanovu organizaciju ali i na Marcie s kojom se Charlie zbližio. Još jedan izazovan problem koji Charlie mora riješiti jer u pitanju je i njegova glava.

     Prije svega, treba svakako istaknuti da je u ovom filmu čuveni glumac James Caan (1940-2022)  odigrao svoju posljednju filmsku ulogu. U svojoj bogatoj karijeri nanizao je niz izvanrednih uloga i filmova a za svoj nastup u filmu Kum (The Godfather, 1972) bio je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

     James Caan u filmu ‘Fast Charlie’ (Foto: Vertical Entertainment)

     Što se tiče priče filma (a i romana, rekli bi) ne nudi se nešto originalno. Načitali smo se knjiga i nagledali filmova u kojima je glavni lik kriminalac (mafijaš, ubojica itd.) u godinama koji se želi povući u mirniji život.

     Nit crnog humora i duhovitosti

     No, prvih petnaestak minuta filma odmah ukazuju na to da je ovaj film malo drugačiji. Tako vidimo Pierce Brosnana (dovoljno je reći samo James Bond u četiri uspješna filma), koji tumači naslovnu ulogu, na nišanu kako se svlači sve do donjeg veša a dvije brutalne smrti sve su samo ne ozbiljne i idu u red odličnog crnog humora.

     Ta nit crnog humora i originalne duhovitosti provlači se kroz cijeli film pružajući odličnu dozu zabave. Dodatno, Noyce je velik dio filma prepustio Pierceu Brosnanu i to je bio pun pogodak.

     Pierce, iako u godinama (rođen u svibnju 1953. godine), nevjerojatno je ležeran i briljantan u svojoj izvedbi. Izvanredna kemija stvorena je između njega i Morena Baccarin (serija Domovina/Homeland, 2011-2013., filmski serijal Deadpool) tako da je prikaz njihovog odnosa (međusobne simpatije koje prerastaju u zaljubljenost) doista sjajno glumački prezentiran. Brosnan naprosto isijava šarmom i karizmom a Baccarin ga u tome na najbolji način prati.

     Sve u svemu, za film Fast Charlie treba se reći da je film koji se lako gleda i jedan je od onih koji će pružiti odličnu zabavu ama baš svakome. Odlična gluma, pametni scenarij koji na pravi način kombinira humor i napetost. Štih 90-ih itekako je prisutan a scenarista Wenk i redatelj Noyce definitivno su se pokazali kao dobitna kombinacija.

     O autoru

     O autoru