‘Čelična kandža’: Nevjerojatna, tragična priča o dinastiji Von Erich

Priča o najpoznatijoj dinastiji u svijetu profesionalnog hrvanja toliko je nevjerojatna i emotivna da je nezaobilazna filmska lektira ovog ljeta za malo drukčiji filmski doživljaj.

Film Čelična kandža (The Iron Claw) istinita je priča o nerazdvojivoj braći Von Erich koji su ispisali povijest natječući se u iznimno kompetitivnom svijetu profesionalnih hrvača ranih osamdesetih godina. Kroz tragediju i trijumf, u sjeni svog dominantnog oca i trenera, braća traže besmrtnost veću od života na najvećoj sportskoj pozornici na svijetu…

Čelična kandža
Kadar iz filma ‘Čelična kandža’ (Foto: A24)

Istinita priča o usponu i padu braće Von Erich

Čelična kandža je biografski sportski film o obitelji Von Erich koja je ostavila ogroman trag u svijetu profesionalnog hrvanja tijekom 1980-ih godina. Dok je praktički cijela obitelj sudjelovala u ovom sportu na ovaj ili onaj način, film se fokusira prvenstveno na trojicu braće Kevina, Kerryja, i Davida Von Ericha. Njihov otac i trener, bivši hrvač Fritz Von Erich, braću je usmjerio ka ovom sportu još od malih nogu, no taj život ostavio je velik danak na svima što je rezultiralo tragedijama i smrću. Možda je za neke priča o obitelji Von Erich poznata, ali za one koji ne znaju što se dogodilo, u ovom tekstu će se nastojati zaobići spoilere po tom pitanju.

Von Erich zapravo nije prezime već performersko ime koje je Fritz izabrao dok se borio u ringu prije nego je postao trener svojim sinovima, a oni ga preuzeli i nastavili nastupati pod njim. Adkisson je stvarno prezime obitelji u kojoj su bili šestorica braće. Najstariji sin Jack umro je pod nesretnom okolnošću dok je imao samo šest godina, dok je životni put braću Kevina, Davida, Kerryja, Mikea, i Chrisa odveo u hrvački ring. Od šestorice braće danas je samo jedan živ, dok će Čelična kandža ispričati kako je toksični maskulinitet, veoma upitno roditeljstvo i međugeneracijska trauma dovela do nezamislive tragedije.

Čelična kandža
Kadar iz filma ‘Čelična kandža’ (Foto: A24)

Koliko je ‘Čelična kandža’ vjerna stvarnoj priči?

U svijetu profesionalnog hrvanja Čelična kandža je potez po kojem su poznati članovi obitelji Von Erich, te je prema njemu film i dobio ime. Osim tog poteza i nevjerojatnih nastupa obitelj Von Erich u javnosti je poznata kao ‘ukleta’ zbog onoga što se dogodilo, no hoće li Čelična kandža ispričati pravu priču ili ju izmijeniti za potrebe filma? Pored par sitnih detalja koji nisu toliko bitni za samu radnju i vjerodostojnost, jedina i najveća izmjena za film je potpuni izostanak jednog od braće Von Erich – Chrisa. Kako je film prožet tragedijama koje su se doista dogodile, redatelj je teška srca odlučio ukloniti najmlađeg brata iz filma. Nakon što je pet godina Chris postojao kao dio scenarija, u konačnici je njegova priča manjim dijelom ispričana kroz drugog brata, Mikea.

Razloga je nekoliko, a prvi je da bi još jedna tragedija u filmu bila previše za gledatelje s obzirom na to da Chrisova priča ne završava sretno. Pored toga, za film koji traje 2 sata i nekoliko minuta bilo bi mnogo likova a premalo vremena da se uspije povezati s njima za razliku od konačne verzije gdje Chrisa nema. Čak i bez njega, Čelična kandža je izrazito upečatljiv film kojeg će se poželjeti pogledati iznova i iznova.

Čelična kandža
Kadar iz filma ‘Čelična kandža’ (Foto: A24)

Tko stoji iza ‘Čelične kandže’?

Sean Durkin je napisao i režirao Čeličnu kandžu, a proces pisanja trajao je dugi niz godina. Redatelj psihološkog trilera Martha Marcy May Marlene (2011.) i romantičnog trilera Gnijezdo (The Nest, 2020.) od malih nogu je obožavao gledati hrvačke mečeve, dok su ga smrti u obitelji Von Erich osobno pogodile kao vjernog obožavatelja. Dugo vremena nastojao je snimiti film o njima ali pravi posao istraživanja i pisanja scenarija počeo je 2015. godine.

Njegovu viziju da Chris Von Erich bude izostavljen iz filma uz razumijevanje su odobrili preživjeli članovi obitelji, no scenarij je napisao bez da je prethodno osobno upoznao ikoga od njih. U suprotnom, bojao se da bi mogao postati privržen toj osobi te scenarij ne bi mogao napisati u istom svjetlu. Tek kad je scenarij završen, isti je bio prezentiran obitelji. Film Čelična kandža koji je nastao prema tom scenariju jednostavno je oduševio svjetsku publiku i kritičare te su ga jednoglasno prozvali jednim od najboljih filmova godine, ako ne i desetljeća. Oni nisu jedini koji obožavaju Čeličnu kandžu, već su ga hvalili i sami profesionalni hrvači zbog njegove vjerodostojnosti ne samo u pogledu priče već i vjernog prikaza tog sporta.

Čelična kandža
Kadar iz filma ‘Čelična kandža’ (Foto: A24)

Tko glumi u ‘Čeličnoj kandži’?

Jedna od stvari koja se najčešće spominje u vezi filma je ta da su glumci nevjerojatni u svojim ulogama, te da je užitak gledati ih u njihovim ulogama. Zac Efron (Najveći Showman, 2017.) predvodi Čeličnu kandžu kao Kevin Von Erich, drugi po redu najstariji brat u porodici. Jeremy Allen White (The Bear, 2022.) je Kerry Von Erich, Harris Dickinson (Trokut tuge, 2022.) u ulozi je Davida Von Ericha, dok Stanley Simons (Superior, 2021.) tumači Mikea Von Ericha. Holt McCallany (Mindhunter, 2017.) i Maura Tierney (Hitna služba, 1994.) u ulozi su Fritza i Doris, roditelja braće Von Erich.

U ostalim ulogama su Lily James, Aaron Dean Eisenberg, Chelsea Edmundson, i Chavo Guerrero Jr..

U kinima od 04.07.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Zac Efron, Jeremy Allen White, Harris Dickinson, Maura Tierney, Stanley Simons, Holt McCallany, Lily James, Aaron Dean Eisenberg, Chelsea Edmundson, Chavo Guerrero Jr.
     REŽIJA: Sean Durkin
     SCENARIJ: Sean Durkin
     PRODUCENTI: Sean Durkin, Juliette Howell, Angus Lamont, Tessa Ross, Derrin Schlesinger
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Len Blavatnik, Danny Cohen, Maxwell Friedman, Harrison Huffman, Eva Yates
     ŽANR: biografski, drama, sport

     O autoru

     O autoru