Francuska kina u znaku domaćeg filma kojeg ni super herojski filmovi nisu uspjeli nadmašiti

Posljednjih  nekoliko tjedana najgledaniji filmovi u Francuskoj su dvije domaće komedije čija popularnost ne jenjava, te im ni novi super-herojski film nije uspio ukrasti mjesta najgledanijih.

Nakon što je cijeli siječanj Avatar: Put vode (Avatar: The Way of Water, 2022.) vladao vrhom najgledanijih filmova u francuskim kinima, došla je veljača a s njom i veliki domaći kino hitovi koji su Avatar bacili u drugi plan, a usto ostvaruju dobre rezultate i u hrvatskim kinima.

Francuske komedije najgledanije tijekom cijele veljače

Dok većina moderne filmske publike hrli u kino dvorane pogledati nove Marvelove filmove, Francuzi na to odmahnu rukom i radije pogledaju novu komediju Philippea Lacheaua. Posljednja tri tjedna najgledaniji film je francuska komedija Alibi.com 2, koju je Philippe Lacheau režirao, napisao, producirao i tumači glavnu ulogu. Nastavak hit komedije iz 2016. je do sada pogledalo gotovo 3 milijuna gledatelja, i za sada ne silazi s prvog mjesta gledanosti. Lacheauov lik ima agenciju za pružanje alibija, većinom preljuba, a kad upoznaje roditelje djevojke u koju je zaljubljen, saznaje da je njen otac njegov klijent. U drugom dijelu filma on treba upoznati svoju djevojku sa svojom obitelji, i putem svoje agencije pronalazi si lažne roditelje jer njegova prava obitelj nije baš materijal za upoznavanje.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Francuski film koji je skinuo novog Avatara s prvog mjesta nakon višetjedne vladavine je pustolovna komedija Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo (Astérix et Obélix : L’Empire du milieu) te je samo taj prvi tjedan bio najgledaniji film u Francuskoj. Nakon izlaska Alibi.com 2, drži se na drugom mjestu i do sad je u kina okupio preko 4 milijuna gledatelja, a u Hrvatskoj ga je do sad pogledalo njih 17 tisuća.

     Hollywoodski filmovi su u drugom planu

     Dok je u većini svjetskih kina Marvelov super-herojski Ant-Man i Wasp: Kvantumanija (Ant-Man and the Wasp: Quantumania) najgledaniji kino film, u Francuskoj se nije pomaknuo s trećeg mjesta gledanosti otkad je izašao u kina, te ga je do sad pogledalo 1,2 milijuna gledatelja.

     Asterix i Obelix - Srednje kraljevstvo
     Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo © Pathé Films

     Steven Spielbergov najosobniji film do sada, a koji je nominiran za 7 Oscara, Fabelmanovi (The Fabelmans), prošlog vikenda je izašao u francuska kina te si priskrbio 4. mjesto gledanosti s 370 tisuća gledatelja. Francuska kao jedna od kolijevki filma gdje su braća Lumière izumila svoj kinematograf u društvo ima usađenu filmsku kulturu između svega ostalog, stoga ne čudi odličan rezultat za ovaj polu-autobiografski film o jednom od najvećih redatelja u povijesti filma.

     Domaći film je ovaj put nadvladao Hollywood

     Drama Male stvari (Sacrées momies) je o dvojici ljudi koji žive potpuno različite živote, jedan u gradu kao uspješan poduzetnik, a drugi kao osoba koja živi daleko od gradske vreve u netaknutoj prirodi se sklopom okolnosti pronalaze na putu i uz vrijeme provedeno zajedno propitkuju sami sebe da li žive živote koji zapravo žele. Ovaj francuski film je u svom prvom tjednu prikazivanja okupio preko 220 tisuća gledatelja i publici dao nešto za razmišljanje, te je iza sebe ostavio novog Avatara i ostale veće blockbustere.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Osim Malih stvari i vodećih komedija u francuskim kinima, odlične rezultate su napravili i domaći filmovi poput animirane avanture Pattie i Posejdonov bijes (Pattie et la colère de Poséidon) i komedija Sretan muškarac (Un homme heureux).

         Kad se sve zbroji, domaći francuski film je posljednjih tjedana ostvario bolje rezultate na kino blagajnama od hollywoodskih za razliku od mjeseca ranije.

         Dobar početak godine za francuski film

         Kako se u 2022. po prvi put u posljednje 33 godine nijedan francuski film nije pronašao među 10 najgledanijih, ova godina će možda dati drukčije rezultate jer Asterix i Obelix i Alibi.com 2 u svojih prvih tjedana distribucije daju odlične rezultate na lokalnom box officeu, a za sada jedini pravi konkurentski naslovi u nadolazećim tjednima za njih mogu biti samo – francuski filmovi.

         Pattie i Posejdonov bijes
         Pattie i Posejdonov bijes © Apollo Films

         Izvori: AlloCiné FR, Cine-directors, Variety

         O autoru

         O autoru