Najgledaniji filmovi u Francuskoj: Hollywood je ovaj puta preuzeo francuski box office

Mada su izlazili veliki naslovi domaće kinematografije, u Francuskoj već tjednima ljestvicu najgledanijih filmova drži Hollywood.

Dok je prije par mjeseci hollywoodski film poput Avatar: Put vode (Avatar: The Way of Water, 2022.) bio nadvladan novim domaćim filmom, ovaj puta to nije bio slučaj. Stanje na francuskim kino blagajnama je potpuno identično kao i u Hrvatskoj, barem što se tiče prošlog vikenda.

Mala sirena (The Little Mermaid) prošlotjedni je hit u kinima diljem zemlje i pogledalo ga je 582.814 Francuza. Film je u gotovo cijelom svijetu bio najveći hit, a isto stanje je u Francuskoj unatoč osrednjim komentarima na film koji dolaze od ondašnjih kritičara i publike. Mala sirena je posjećenošću definitivno najbolje prošao u SAD-u, a ovdje je za malu prednost uspio nadmašiti obitelj Brzih i žestokih.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Predvođeni Vinom Dieselom, Brzi i žestoki 10 (Fast X) drugi su najgledaniji film s 514.473 gledatelja, dok od izlaska filma ukupan broj francuskih posjetitelja željnih neprestane akcije na velikim ekranima iznosi 1.655.319. Redatelj Louis Leterrier je Francuz, kao i pomoćni redatelj, timovi za  specijalne efekte i oni zaduženi za borbe u filmu, stoga bi se moglo reći da je Brzi i žestoki 10 poprilično francuski film.

     Čuvari galaksije Vol. 3 (Guardians of the Galaxy Volume 3) drže treće mjesto s 305.098 gledatelja, i u svoja četiri tjedna u distribuciji pogledalo ga je njih 2.990.814. Film je držao prvo mjesto dva tjedna do izlaska Brzih i žestokih 10, a ovog tjedna na treće mjesto ga je spustila Mala sirena.

     Drama Samo nas dvoje (L’Amour et les Forêts) najgledaniji je francuski film iza hollywoodskih naslova, i pogledalo ga je 220.327 gledatelja. Film francuske redateljice Valérie Donzelli poznate po svojim romantičnim filmovima govori o zaljubljenoj ženi koja se pronađe u toksičnoj vezi s posesivnim i potencijalno veoma opasnim čovjekom.

     Samo nas dvoje
     Samo nas dvoje (Foto: Diaphana Distribution)

     Povratnički film Johnnyja Deppa francuske produkcije Jeanne du Barry imao je 156.279 gledatelja što mu je priskrbilo peto mjesto najgledanijih. Svježe s Filmskog festivala u Cannesu kojeg je otvorio, film redateljice i glavne glumice Maïwenn bio je jedan od najiščekivanijih filmova godine i od izlaska u domaća kina 557.460 Francuza željelo je pogledati film američkog glumca koji je rekao da mu Hollywood više ne treba.

     Kralj Alžira (Omar la fraise) francuska je komedija o gangsteru koji nastoji provesti ostatak života u Alžiru kako bi izbjegao francuske vlasti i proveo 20 godina u zatvoru. Dugometražni prvijenac francusko-alžirskog redatelja i producenta Eliasa Belkeddara pogledalo je 140 144 Francuza.

     Od izlaska filma Super Mario Bros. Film (The Super Mario Bros. Movie) u prvom vikendu travnja francuski film se nikako nije uspijevao probiti na prvo mjesto najgledanijih, te je omiljeni vodoinstalater bio na prvom mjestu gledanosti cijeli mjesec, dok je na drugom mjestu odmah ispod njega čitavo to vrijeme bio francuski Tri mušketira: D’Artagnan (Les trois mousquetaires: D’Artagnan). Drugim riječima, travanj je proveo u znaku Super Maria i francuskih mušketira, gdje je Maria do danas pogledalo preko 7 milijuna gledatelja, a D’Artagnana 3,2 milijuna.

     Kralj Alžira
     Kralj Alžira (Foto: StudioCanal)

     Dobar rezultat u francuskim kinima ostvario je i akcijski film Vitezovi Zodijaka (Knights of the Zodiac) koji je snimljen po uzoru na manga stripove, a ovog tjedna u filmskoj adaptaciji uživalo je 40 tisuća gledatelja.

     Kako počinje ljeto, Hollywood će i dalje francuskom filmu biti najveća konkurencija s velikim brojem najavljenih blockbustera, ali Francuzi će ipak moći parirati tim naslovima. Tako su u najavi nadolazeći sportski biografski film o nogometu Marinette, komedija Osveta majstora Poutifarda (Les Vengeances de Maître Poutifard) s Christianom Clavierom i animirani Miraculous: Le Film koji je ovogodišnji najskuplji francuski film a zasnovan je na popularnoj animiranoj seriji Miraculous: Pustolovine Bubamare i Crnog Mačka (Miraculous: Tales of Ladybug & Cat Noir, 2014.).

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Izvor: AlloCine

         O autoru

         O autoru