‘Mala sirena’: Ovog svibnja uronite u čaroban svijet jedne od omiljenih bajki Hansa Christiana Andersena

Najpoznatija ekranizacija ove klasične priče je Disneyeva ‘Mala sirena’ iz 1989., a ovog svibnja dolazi nova, očaravajuća vizija koja će osvojiti gledatelje svih uzrasta.

Dugoočekivani i Oscarom nagrađeni glazbeni klasik studija Disney ove godine dolazi u igranoj verziji priče o djevojci iz mora koja zbog ljubavi odlučuje napustiti svoj bajkoviti podvodni svijet.

Najmlađa kćer kralja Tritona, Ariel, žudi saznati više o svijetu s druge strane mora, a dok obilazi površinu, zaljubljuje se u poletnog princa Erica. Dok je sirenama zabranjeno komunicirati s ljudima, Ariel mora slijediti svoje srce. Sklapa dogovor sa zlom morskom vješticom Ursulom, što joj daje priliku da iskusi život na kopnu, ali naposljetku dovodi svoj život – i očevu krunu – u opasnost.

Mala sirena
Halle Bailey i Jonah Hauer-King u filmu Mala sirena (Foto: The Walt Disney Company)

Jedna od najpoznatijih bajki danskog autora Hansa Christiana Andersena iz 1837. doživjela je nekoliko filmskih ekranizacija, ali nijedna nije toliko popularna kao Disneyeva animirana Mala sirena (The Little Mermaid) iz 1989. koja je osvojila dva Oscara – onaj za najbolju originalnu pjesmu i glazbu iz filma.

Andersenova Mala sirena je kao i sve ostale bajke malo mračnija priča nego što je to Disneyeva filmska adaptacija, a nova, igrana verzija koja se temelji većinom na Disneyevom animiranom klasiku dolazi u kina ovog svibnja.

Za režiju nove vizije koja je ispunjena nevjerojatnim morskim bićima i likovima zaslužan je Rob Marshall, redatelj koji stoji iza filmskih glazbenih uspješnica poput Chicago (2022.) i Povratak Mary Poppins (Mary Poppins Returns, 2018.). Budući da je Povratak Mary Poppins nominiran za 4, a Chicago je osvojio čak 6 Oscara, sa sigurnošću se može reći da je Mala sirena u sigurnim rukama iskusnog redatelja.

Mala sirena
Halle Bailey i Jonah Hauer-King u filmu Mala sirena (Foto: The Walt Disney Company)

Budući da se od Disneyeve igrane verzije ne očekuje ništa manje od fantastične glazbe po čemu je, između ostaloga i animirani hit poznat i nagrađivan, za taj dio se pobrinuo za Oscara nominirani Lin-Manuel Miranda, osoba koja stoji iza glazbenih brojeva u filmovima Encanto: Naš čarobni svijet (Encanto, 2021.), Vaiana: Potraga za mitskim otokom (Moana, 2016.), Hamilton (2020.) i mnogih drugih.

Dok su gotovo svi uzbuđeni zbog nove vizije književnoh i animiranog klasika, našlo se onih koji su zamjerali što je za ulogu male sirene Ariel izabrana glumica tamne boje kože, Halle Bailey (Grown-ish, 2018., House of Payne, 2007.). Suvišno je uopće dalje komentirati ovo jer Bailey, osim što je glumica, i iskusna je mlada glazbenica dueta Chloe x Halle, te ovom filmu može donijeti samo nešto što će ovu novu verziju podići na novu razinu.

Mala sirena
Melissa McCarthy u filmu Mala sirena (Foto: The Walt Disney Company)

Osim Bailey, u filmu glume Jonah Hauer-King (Put kući jednog psa, 2019., Svijet u plamenu, 2019.), Melissa McCarthy (Špijunka, 2015., Djeveruše, 2011.), Javier Bardem (Nema zemlje za starce, 2017., Diina, 2021.), Daveed Digs (Ćudo, 2017., Hamilton, 2020.), Jacob Tremblay (Čudo, 2017., Dobri dečki, 2019.), Awkwafina (Shang-Chi i legenda o Deset Prstenova, 2021., Renfield, 2023.).

U kinima od 25.05.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Melissa McCarthy, Javier Bardem, Daveed Digs, Jacob Tremblay, Awkwafina
     GLASOVI (sinkronizirana verzija): Lana Meniga, Dino Jelusić, Martina Tomčić, Frano Mašković, Anja Šovagović Despot, Goran Grgić, Jan Kerekeš
     REŽIJA: Rob Marshall
     SCENARIJ: David Magee, Rob Marshall (priča), John DeLuca (priča)
     PRODUCENTI: John DeLuca, Rob Marshall, Lin-Manuel Miranda, Marc Platt
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Allison Erlikhman, Jeffrey Silver, Jessica Virtue
     ŽANR: obiteljski, fantazija, mjuzikl, romansa, avantura

     O autoru

     O autoru