Što Francuzi gledaju u kinima? Red francuskog filma, red Hollywooda

Dok su ljeti francuskim box officeom vladali holivudski filmovi, proteklih nekoliko tjedana domaći film je ipak zauzeo vrh najgledanijih.

Kao i u ostatku svijeta, ljetni box office u Francuskoj uvjerljivo je pripao Oppenheimeru Christophera Nolana i Barbie Grete Gerwig, poznatijih kao Barbenheimer.

Naravno, ta dva filma nisu bili jedini veliki naslovi koji su izašli tijekom ljetnih mjeseci, ali ipak je u tom razdoblju Hollywood nadvladao domaći film koji se gotovo stidljivo pojavio na box office ljestvici s pokojom domaćom komedijom. Jedini francuski naslov koji se uspio probiti na prvo mjesto box officea tijekom ljeta bila je animirana avantura temeljena na popularnoj animiranoj seriji Miraculous – Pustolovine Bubamare i Crnog Mačka: Film (Miraculous – Le film). Nakon tog filma box office su preuzeli holivudski blockbusteri sve do prošlog tjedna kad je domaći film zasjeo na tron.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Najgledaniji filmovi u Francuskoj

     Mada mu je ovo treći vikend otkako je izašao u kina, francuska kriminalistička drama Anatomija pada (Anatomie d’une chute) bila je najgledanija sa 191.392 gledatelja. Sudska drama o obrani žene optužene za ubojstvo svog supruga čijem je činu jedini svjedok njihov slijepi sin, osvojila je Zlatnu palmu na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. Film je redom pobrao isključivo pozitivne kritike, a publika je posebno oduševljena glumom Sandre Hüller u filmu koji gledatelja drži na rubu sjedala sve do zadnjih minuta filma. Možda je Sandra Hüller dobra glumica, ali ipak je border collie Messi doma odnio Pseću palmu iz Cannesa za najboljeg psećeg glumca u filmu.

     Na drugom mjestu francuskog box officea je Denzel Washington i njegov posljednji film o umirovljenom hitmanu Robertu McCallu: Pravednik: Konačno poglavlje (The Equalizer 3). Ovaj put ga je pogledalo 176.148 Francuza, dok je vikend ranije bio najgledaniji film s duplo većom posjećenošću.

     Toni
     Drama/komedija Toni osvojila je francusku publiku (Foto: StudioCanal)

     Francuski film i Barbie

     Nakon holivudskog Denzela, na trećem mjestu gledanosti je francuska drama/komedija Toni (Toni, en famille) o samohranoj majci Toni koja se uz nekoliko poslova brine o svojih petoro djece tinejdžera. Kad se dvoje najstarijih krenu pripremati za odlazak na fakultet, Toni se zapita gdje će ona biti za 10 godina kad sva djeca odu od kuće a ona više ne zna tko je bez djece? Vrijeme je da sazna prije nego se dovede u tu situaciju. Toni zvuči kao pravi francuski film koji se bavi egzistencijalnim krizama, obiteljskim dramama i upoznavanjem samog sebe, ali baš tako nešto s čime se publika može poistovjetiti privuklo je 121.678 gledatelja u prvom tjednu izlaska u kina.

     Na četvrtom mjestu je Barbie, film koji je osvojio publiku diljem svijeta i uzrokovao nestašicu fluorescentne fuksija boje u cijelom svijetu kako bi obojili set filma, ako je vjerovati dizajnerima. Koliko se sve sjaji u svim mogućim nijansama roze, nije teško povjerovati u to. 108.258 gledatelja je ovog vikenda vidjelo gdje je sva ta boja utrošena.

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Francuski triler Visions s Diane Kruger u glavnoj ulozi pogledalo je 100.349 gledatelja u tjednu otvaranja filma te je zasluženo na petom mjestu. Kruger glumi Estelle, briljantnu pilotkinju koja ima savršenog muža doktora i savršen život, barem se tako čini na površini. Stvari se mijenjaju nakon što se Estelle zaljubi u Anu i započne aferu s njom, no Ana misteriozno nestaje i pojavljuje se paranoja oko njenog nestanka. Da li je Ana samo odlučila otići ili se iza svega krije nešto mračnije?

         Blockbusteri, indijski horor i obiteljske komedije

         Odmah iza misterioznog Visions nalaze se Oppenheimer na šestom mjestu i nakon njega Gran Turismo, a da nije sve u znaku globalnih blockbustera, pobrinuo se indijski redatelj Bishal Dutta sa svojim nagrađivanim indie hororom It Lives Inside. U filmu indijska tinejdžerka nesvjesno oslobađa demonsku silu koja se hrani njenom usamljenošću sve do kobnog kraja.

         Ekipa iz džungle 2
         Ekipa iz džungle se vratila u nastavku animiranog hita (Foto: SND)

         Hipnotiziran (Hypnotic) Roberta Rodrigueza ostvaruje solidne rezultate u svoja tri tjedna u distribuciji, dok je francuska animirana avantura Ekipa iz džungle 2: Put oko svijeta (Les As de la jungle 2 – Opération tour du monde) preuzeo titulu najgledanijeg domaćeg animiranog filma nakon što je Miraculous završio sa svojim ljetnim pohodom na kino dvorane.

         Dobre rezultate tijekom ljeta ostvarili su obiteljske komedije Šašavi Toto 2: Zeleni razred (Les blagues de Toto 2 – Classe verte) i Osveta majstora Poutifarda (Les Vengeances de Maître Poutifard) te ekološki triler Zelene alge (Les algues vertes).

         Izvor: Cine Directors, AlloCine

         O autoru

         O autoru