‘Gran Turismo’: Adrenalinska istinita priča o gejmeru koji je postao vozač

Stavite kacige i vežite pojaseve jer ‘Gran Turismo’ dolazi na velike ekrane s nevjerojatnom pričom koja se temelji na stvarnim događajima.

Prema istinitoj priči Janna Mardenborougha, film je ultimativno ispunjenje snova mladog igrača Gran Turisma koji je svojim igračkim vještinama osvojio niz Nissanovih natjecanja kako bi postao stvarni profesionalni vozač trkaćih automobila. Jann Mardenborough je tinejdžer koji po cijele dane igra Gran Turismo igre, unatoč prigovorima svojim roditelja. No, kad dođe prilika za natjecanje koje održava GT Academy, Jann će dobiti priliku svoje gaming iskustvo iskoristiti za osvajanje glavne nagrade – ulazak u vode profesionalnih utrka.

Gran Turismo
Nijedan san nije nedostižan. Archie Madekwe kao Jann Mardenborough u filmu Gran Turismo (Foto: Sony)

Sinonim trkaćih video igara: Gran Turismo

Gran Turismo video igre su od izlaska prvog nastavka 1997. godine postale sinonim za trkaći žanr video igara, i od svih ostalih se ističu svojim realnim prikazom s aspekta same vožnje. Velika pažnja posvećena detaljima auta, kokpita i stvarnih trkaćih staza, sve do istančanog fizičkog utjecaja okoliša koji utječe na način vožnje ono su što je svakom ljubitelju video igara davalo dojam da doista vozi pravu utrku, a baš to je preneseno i na novi film.

Nakon gotovo 26 godina postojanja, najuspješnija franšiza Sony PlayStation igara prelazi na velike ekrane. No kako Gran Turismo igre nisu poznate po svojim likovima i kompleksnim pričama već po iznimnim detaljima vezanim za simulaciju vožnje na stvarnim stazama, priča inspiraciju crpi iz stvarnog života Janna Mardenborougha.

Film inspiriran istinitom pričom o mladom autsajderu

Mardenborough je od svoje sedme godine igrao trkaće video igre, a svoje umijeće u omiljenoj, Gran Turismo, uspio je dokazati kao najmlađi pobjednik Nissan/PlayStation europskog 2011 GT Academy-ja. Bila je to akademija za igrače Gran Turisma koja bi sudionicima dala priliku da voze profesionalne utrke za Nissan kroz nekoliko ozbiljnih etapa fizičke i psihičke spreme. Drugim riječima, video igra i akademija mu je pomogla stvoriti životnu karijeru te je od gejmera postao ono što je oduvijek sanjao da će i biti – profesionalni vozač trkaćih auta.

Gran Turismo
Orlando Bloom kao Nissanov tim za marketing i David Harbour kao Mardenboroughov trener u filmu Gran Turismo (Foto: Sony)

Savršen omjer akcije i drame

Osim adrenalinskog dijela u kokpitu, Gran Turismo će prikazati i Mardenboroughov privatni život te s kojim se preprekama suočavao na putu da postane najmlađi Nissanov profesionalni vozač. Kao što su njegov život ispisali uspjesi za volanom, isto tako bile su prisutne i velike tragedije na trkaćim stazama bez kojih Mardenborough nije želio da film bude snimljen jer bi se u suprotnom zavaravala publika, a i uspomena na one koji su izgubili život na njoj. Ovdje se prvenstveno misli na utrku Nürburgring i dio staze zvan Flugplatz (uzletište) kad se Mardenboroughov auto zbog valovitosti staze podigao od asfalta i preletio u gledalište, što je imalo smrtne posljedice.

Kako bi taj i svi ostali događaji na stazi bili vjerno prikazani, Mardenborough je blisko radio s redateljem, scenaristom i producentima na filmu.

Iskusna ekipa filma za akciju i biografske priče

Film je režirao nominiran za Oscara Neill Blomkamp koji iza sebe ima akcijske uspješnice poput Okrug 9 (District 9, 2009.), Elysium (2013.) i Chappie (2015.), dok su scenarij napisali Jason Hall i Zach Baylin. Hall i Baylin su obojica nominirani za Oscara i to za svoje scenarije biografskih filmova Snajperist (American Sniper, 2014.) i Kralj Richard (King Richard, 2021.), što znači da novi Gran Turismo ima veoma kvalitetnu pozadinu po pitanje scenarija.

Gran Turismo
San svakog igrača Gran Turisma je pojaviti se na stazi (Foto: Sony)

Archie Madekwe (Midsommar, 2019., Heart of Stone, 2023.) glumi mladog Janna Mardenborougha, a njegove roditelje glume Djimon Hounsou (Krvavi dijamant, 2006., Amistad, 1997.) i Geri Halliwell-Horner (Spice World, 1997., Ubrzanje 2: Visoki napon, 2009.). Mardenboroughovog trenera glumi David Harbour (Stranger Things, 2016., Hellboy, 2019.), dok je u ulozi Nissanovog marketinškog stručnjaka Orlando Bloom (serijali Gospodar prstenova i Pirati s Kariba).

Gran Turismo nije samo film za ljubitelje video igara i adrenalinskih vožnji kojima je ispunjen, već i za one koji uživaju u ljudskim pričama, kako god ponekad bile nevjerojatne.

U kinima od 24.08.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Orlando Bloom, David Harbour, Djimon Hounsou, Geri Halliwell-Horner, Archie Madekwe, Takehiro Hira, Maeve Courtier-Lilley, Daniel Puig
     REŽIJA: Neill Blomkamp
     SCENARIJ: Jason Hall, Zach Baylin, Alex Tse (priča)
     PRODUCENTI: Doug Belgrad, Dana Brunetti, Asad Qizilbash, Carter Swan
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Jason Hall, Matthew Hirsch, Hermen Hulst, Kazunori Yamauchi
     ŽANR: akcija, avantura, drama

     O autoru

     O autoru